Женски бенд

С Википедије, слободне енциклопедије

Женски бенд је музичка група у популарној музици која је искључиво састављена од женских музичара. Ово се разликује од групе девојака у којој су женски чланови само вокалисти, иако ова терминологија није универзално праћена. Док су сви мушки бендови уобичајени у многим рок и поп-сценама, женски бендови састављени само од жена су мање чести.

Женски бенд The Liverbirds 1965. године

1920-1950[уреди | уреди извор]

У добу настанка џеза, током тридесетих година, женски бендови као што су: The Blue Belles, The Parisian Redheads (касније The Bricktops), All-Girl Band, The Ingenues, The Harlem Playgirls, Musical Sweethearts, и Her All-Girl Jazz Syncopators су били популарни. Бендови са женским члановима су били активни у разноврсним емисијама и раним звучним филмовима током 1920-их до 1950-их па су и документовани од стране Кристине Макги у филму Some Liked it Hot: Jazz Women in Film and Television.

1960[уреди | уреди извор]

Групе састављене искључиво од жена почеле су се појављивати с појавом рокенрола. Међу најранијим женским рок групама које су потписале са дискографским кућама су:Goldie & the Gingerbreads, The Pleasure Seekers, The Feminine Complex и Fanny.

1970-1990[уреди | уреди извор]

1975. је бенд Fanny постао први женски бенд који је био на листи Hot 100's на 40. месту. Седамдесетих година у Уједињеном Краљевству је дошло до експанзије панк музике те су се појавили и женски панк бендови као што су: The Slits, The Raincoats, Mo-dettes, Dolly Mixture.

Осамдесетих година су се формирали углавном рок састави као што су: The Go-Go's[1], Joan Jett, The Bangles.

Иако се осамдесетих година прошлог века помогло да се женске музичарке озбиљније схвате, и даље се сматрало да је то новина а то је био и свет у којем доминирају мушкарци па се објашњава оваква реакција јавности[2].

Бенд Klymaxx је постао први женски бенд који је свирао РнБ и у којем су све чланице свирале инструменте.

Уз опоравак интересовања за поп-панк бендове у САД почетком деведесетих, заједно са сценским наступима металаца, на сцени постаје ватрено са гласном музиком који су започели наступања у клубовима. Тада су Hole, Super Heroines, The Lovedolls, и L7 били најпопуларнији женски бендови.

Тих година су женски бендови почели да држе велике концерте као што су то чинили и мушки бендови.

Све-женске групе нису ограничене на само рок и поп жанрове. Британски / аустралијски гудачки квартет Bond наступа са две виолине, виолом и виолончелом а каткад певају повремени вокали који прате неке своје нумере.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ "The Graces interview" (cover story), Endless Party #40, August 1989: Шарлот Кејфи интервју
  2. ^ "The Graces interview" (cover story), Endless Party #40, August 1989: Мередит Брукс: Сећам се да сам радила са неколико продуцентата који су ми рекли да ће набавити неког гитаристу а ја сам их подсетила да ја свирам"

Литература[уреди | уреди извор]