Закон о одбрани брака

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Закон о одбрани брака
Defense of Marriage Act
Great Seal of the United States.
Текст
Кодификација
Законодавна историја
Већи амандмани
Нема
Предмети пред Врховним судом
Сједињене Државе против Виндзор
(члан 3. проглашен неуставним 26. јуна 2013)

Закон о одбрани брака (енгл. Defense of Marriage Act), познат и као H.R.3396, јесте федерални закон у Сједињеним Америчким Државама који дозвољава савезним државама да не признају истополне бракове склопљене у другој савезној држави. Првобитно је закон дефинисао брак као правну заједницу једног мушкарца и једне жене за све федералне сврхе, али је та одредба проглашена неуставном у предмету Сједињене Државе против Виндзор пред Врховним судом САД.

Закон је изгласан великом већином гласова у оба дома Конгреса, а потписао га је председник Бил Клинтон 21. септембра 1996. Клинтон и главни заговорници закона су у међувремену променили мишљење и залажу се за његово укидање. Обамина администрација је 2011. саопштила да сматра закон неуставним и да, иако ће наставити да га проводи, неће бранити закон на суду. Одбрану закона су, након тога, преузели републикански посланици у Представничком дому.[1]

Трећи члан закона је проглашен неуставним од стране осам федералних судова, укључујући апелационе судове првог и другог округа, пре него што га је и Врховни суд САД прогласио неуставним у предмету Сједињене Државе против Виндзор.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Jackson, Jill (4. 3. 2011). „House GOP moves to defend DOMA”. CBS News. Архивирано из оригинала на датум 19. 01. 2013. Приступљено 23. 03. 2013. 

Спољашње везе[уреди]