Закон о одбрани брака

С Википедије, слободне енциклопедије
Закон о одбрани брака
Defense of Marriage Act
Great Seal of the United States
Законодавна историја
Предмети пред Врховним судом
Сједињене Државе против Виндзор
(члан 3. проглашен неуставним 26. јуна 2013)

Закон о одбрани брака (енгл. Defense of Marriage Act), познат и као H.R.3396, јесте федерални закон у Сједињеним Америчким Државама који дозвољава савезним државама да не признају истополне бракове склопљене у другој савезној држави. Првобитно је закон дефинисао брак као правну заједницу једног мушкарца и једне жене за све федералне сврхе, али је та одредба проглашена неуставном у предмету Сједињене Државе против Виндзор пред Врховним судом САД, чиме је закон практично оповргнут.

Закон је изгласан великом већином гласова у оба дома Конгреса, а потписао га је председник Бил Клинтон 21. септембра 1996. Клинтон и главни заговорници закона су у међувремену променили мишљење и залажу се за његово укидање. Обамина администрација је 2011. саопштила да сматра закон неуставним и да, иако ће наставити да га проводи, неће бранити закон на суду. Одбрану закона су, након тога, преузели републикански посланици у Представничком дому.[1]

Трећи члан закона је проглашен неуставним од стране осам федералних судова, укључујући апелационе судове првог и другог округа, пре него што га је и Врховни суд САД прогласио неуставним у предмету Сједињене Државе против Виндзор.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Jackson, Jill (4. 3. 2011). „House GOP moves to defend DOMA”. CBS News. Архивирано из оригинала 19. 01. 2013. г. Приступљено 23. 03. 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]