Западна Јерменија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Подручје Западне Јерменије

Западна Јерменија (јерм. Արեւմտեան Հայաստան) је име којим се обично назива део Јерменије који је био интегрисан у Османско царство. Познат је и под називима Турска Јерменија или Османска Јерменија. Ово подручје се састојало од шест вилајета на истоку царства: Ван, Битлис, Диуарбакир, Харпут и Сивас. Данас се овај назив односи на географско подручје на истоку Турске где се налази Јерменска висораван.

Подручје Западне Јерменије припало је Османском царству након турско-персијског рата 1602—1639. Назив „Западна Јерменија“ почео се примењивати од Руско-турског рата 1828—1829. за подручја с јерменским становништвом која су остала под турском влашћу након уступања источне Јерменије Руској Империји.

Иако су 1920. подручја западне Јерменије споразумом у Севру уступљена Јерменији, тај споразум никад није спроведен, те је западна Јерменија интегрисана у Турску, док је источна постала део СССР-а.

Данас се судбина Западне Јерменија често назива и „Јерменским питањем“. У свету делује неколико организација западних Јермена које су преживеле јерменски геноцид и које траже право на самоопредељење.

Западнојерменски дијалект јерменског језика данас се већином говори међу западнојермснским заједницама у Истанбулу, Либану, Египту и другде међу јерменском дијаспором.