Велика Јерменија

С Википедије, слободне енциклопедије
Територија којом су владали Ервандиди 250. године п. н. е.

Велика Јерменија (јерм. Մեծ Հայք) је име које се односило на јерменску државу на Јерменској висоравани и којом је владао краљ Артаксија I у првој половини 2. вијека п. н. е. Појам се односио на јерменска краљевства током класичног, касног античког и средњовјековног доба, а користили су га и јерменски и нејерменски аутори.

Тирганово Јерменско царство.

Римљани су је користили назив Armenia Major, а Грци Ἀρμενία Μεγάλη, да би се разликовала од Мале Јерменије (јерм. Փոքր Հայք; лат. Armenia Minor, Armenia Inferior).[1] Касније је појам кориштен како би се разликовало средњовјековно краљевство које је настало у Киликији, а понекад је називано и Мала Јерменија. Иако су њене границу биле у сталном опадању, Велика Јерменија је приближно обухватала подручје источно од Еуфрата до области Арцах на истоку, савремену државу Грузију на сјеверу, са југом који се додиривао са сјеверном Месопотамијом.

Територија којом су владали Aршакиди

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ (језик: јерменски) Yeremyan, Suren. «Մեծ Հայք». Armenian Soviet Encyclopedia. Yerevan: Armenian Academy of Sciences, 1981, vol. 7. стр. 434-36.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Adontz, Nicholas (1970). Armenia in the Period of Justinian: The Political Conditions Based on the Naxarar System, trans. Nina G. Garsoïan. Lisbon: Calouste Gulbenkian Foundation.
  • Hewsen, Robert H. (2001). Armenia: A Historical Atlas. Chicago: Chicago University Press.