Западна Фландрија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Западна Фландрија
(хол. West-Vlaanderen)
Flag of Западна Фландрија
Застава
Official seal of Западна Фландрија
Грб
Provincie West-Vlaanderen in Belgium.svg
Држава  Белгија
Админ. центар Бриж
Површина
 • Укупно 3,125 km2 (1,207 sq mi)
Становништво (2012.)
 • Укупно 1,169,990
 • Густина 370/km2 (970/sq mi)
Вебсајт Званични веб-сајт

Западна Фландрија је покрајина у фламанском региону, једном од три Белгијска региона. Граничи се са Холандијом, покрајном Источна Фландрија, валонском провинцијом Ено, Француском и излази на Северно море. Главни град је Бриж, а други важни градови су Кортрајк на југу и Остенде на мору. Регија обухвата 3,125 кm² и подељена је у осам административна дистрикта, који садрже 64 општина.

Белгијска обала, важна туристичка дестинација у Белгији, налази се у Западној Фландрији.

Географија[уреди]

Западна Фландрија се састоји од обале на Северном мору иза које се простире равница. Само неколико мањих брда се налази на југу а највиши врх има висину од 159 метара. Западна Фландрија је једина провинција која се граничи са Француском и Холандијом.

Индустрија[уреди]

На северу је концентрисана индустрија у и око градова Бриж и Остенде. Оба града имају важне луке. Југ је познат по својој текстилној индустрији, а област око Кортрајка се назива „белгијски Далас” због фирми које се тамо налазе.

Туризам је значајан део привреде. Поред обале значајна туристичка места су центар Брижа, Фландријска поља и Ипс - важно бојно поље из Првог светског рата.