Звучно огледало (часопис)

С Википедије, слободне енциклопедије

Звучно огледало - звучни часопис за културу, науку и уметност покренут је 1994. године као гласило Удружења интелектуалаца и уметника оштећеног вида Србије (УИУОВС).

Први уредник часописа је била Недељка Ложајић, од 1994. све до 2003. У том периоду изашло је укупно 14 бројева. Првобитно је било предвиђено да за часопис излази 4 пута годишње, али због материјалне ситуације то није било изводљиво.

Током 2003. и 2004. уредник је био Петар Кухтичек и у том интервалу су изашла два броја, да би 2004. на његово место дошао Владан Петровић. Часопис почео да се снима у дигиталној техници – у MP3 формату, уместо, као до тада, у четвороканалној касетној техници.

Ово је био први часопис за слепе у Србији доступан доступан на касетама и на компакт дисковима.

У том периоду је обезбеђена и редовност излажења – 4 пута годишње. Часопис се финансирао путем пројеката Министарства културе Републике Србије.

Покренут је и подлистак за психологију, Огледало душе, 2005. године. Уредник овог додатка је била Недељка Ложајић. Додатак се бавио темама из психологије, психијатрије, педагогије и дефектологије и излазио је уз сваки број Звучног огледала.


У едицији часописа су током 2005. и 2006. у звучној техници снимљена и следећа књижевна дела:


Сва ова дела су, приликом гашења УИУОВС поклоњена Народној библиотеци Србије, где се данас налазе. У току 2008. престаје финансирање часописа, али захваљујући волонтерском раду чланова 2009. излазе још два броја.

Од 2004. до 2010. се часопис финансирао средствима Министарства културе, на основу поднетих пројеката, и у том периоду је излазио редовно. Услед материјалних неприлика, часопис је угашен заједно са Удружењем 2010. године.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Звучно огледало - звучни часопис за културу, науку и уметност: уредник Недељка Ложајић. Удружења интелектуалаца и уметника оштећеног вида Србије, Нови Сад, 1994—2009.
  • Љиљана Дукић, Недељка Ложајић, Владан Петровић: Звучно огледало, звучни часопис за културу, науку и уметност У: Дигитални извори у друштвено-хуманистичким истраживањима,уредници: Александра Вранеш, Љиљана Марковић,Александар Гвен. Филолошки факултет, Народна библиотека Србије. . Београд. 2012. ISBN 978-86-6153-108-8.  - pp. 243–248.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]