Зелена лига

Из Википедије, слободне енциклопедије
Зелена лига
Vihreä liitto
Vihreän liiton logo.svg
Лого
Председник Виле Ниинисто
Основана 1987.
Седиште  Финска
Број чланова 7000
Идеологија Зелена политика,
Зелени либерализам,
.
Политичка позиција Центар
Међународно чланство Глобални зелени
Европска странка Европска партија зелених
Група у Европском парламенту Зелени-Европска слободарска алијанса
Едускунта
10 / 200
Европски парламент
2 / 13
Званични веб-сајт

Зелена лига (фин. Vihreä liitto) је зелена политичка партија у Финској. Председник је Виле Ниинисто. Партија је основана 28. фебруара 1987. године а као политичка партија регистрована је следеће године. Зелена лига 1995. године постаје прва европска зелена партија која улази у власт.

Прва два представника у Парламенту била су изабрена пре регистрације странке на изборима 1983. године. То су били први независни посланици у Финском парламенту. На изборима 1987. године број места повећан је на четири, а 1991. године на десет. Више од половине зелених било је против приступања Финске Европској унији 1994. године. Касни истраживања јавног мњења показала су да је већина зелених и против приступања Еурозони[1].

После избора 1995. године Зелена лига осваја девет посланичких места, и улази у коалициони кабинет са Социјал демократима, а Пека Хаависто постаје први министар Екологије из неке зелене партије у Европи. Избори 1999. године доносе Зеленима 7,3% гласова и 11 места у Парламенту. Зелени су и даље део владајуће коалиције све до протеста 2002. године против владине одлуке о изградњи нове нуклеарне електране. На изборима 2003. године Зелена лига осваја 8% гласова и 14 места. Избори одржани 2007. године донели су Зеленој Лиги 8,5% и 15 посланичких места.

На изборима за Европски парламент 2009. године Лига је освојила 2 места од укупно 13 колико припада Финској.

На локалном нивоу, Зелена лига је важан фактор у свим већим градовима Финске. На локалним изборима 2002. године освојили су 7,7% гласова. У главном граду Хелсинкију Зелена лига је друга најјача партија са освојених 23,5% гласова. У неколико других градова је трећа по броју гласова.

Зелена лига је једна од четири партија које чине владајућу већину у Финској од априла 2007. године. Имају два места у влади, то су председница партије Ани Синимаки (рад) и бивша председница партије Туија Бракс (правосуђе).

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]