Змајеве дечје игре

С Википедије, слободне енциклопедије
Змајеве дечје игре
Змај Јовина улица у Новом Саду
Основан1958.
ЛокацијаСрбија Нови Сад, Србија
ОснивачиМатица српска
Веб-сајт
www.zmajevedecjeigre.org.rs

Змајеве дечје игре је један од највећих фестивала за децу у Србији. Назван је по Јовану Јовановићу Змају, родоначелнику и једном од најпознатијих српских песника и писаца дечје књижевности. Одржава сваке године у јуну у Новом Саду, главном граду српске покрајине Војводине, док се у децембру, у истој организацији, одржавају Змајдани, манифестација која се приређује у част рођења Јована Јовановића Змаја.[1]

Први фестивал је одржан у јуну 1957, под именом „Фестивал дечје поезије, драме и луткарског позоришта“. Његов организатор је Матица српска у Новом Саду, а 1969. године, назив је промењен у „Змајеве дечје игре“.

Основна идеја фестивала је да окупи писце, илустраторе, критичаре, издаваче, уреднике и читаоце књижевности за децу из Србије и шире. Змајеве дечје игре имају свој магазин Детињство, а поштоваоци и аутори дечје литературе окупљају се у Змај Јовиној улици 26.

Сваког јуна по неколико дана, игре за децу, концерти показују окупљену децу из Новог Сада и његове околине у Змај Јовиној улици, главној улици у Новом Саду.[2]

Садашњи директор Змајевих дечјих игара је књижевник Поп Д. Ђурђев.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Projekti/Programi”. Zvanični veb-sajt. Змајеве дечје игре. Архивирано из оригинала 27. 11. 2020. г. Приступљено 19. 11. 2020. 
  2. ^ „Змајеве дечије игре, сајт”.