Зоеа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
зоеа европског јастога, Homarus gammarus

Зоеа је ларва већине представника виших, декаподних ракова која води планктонски начин живота. Тело ларве зоеа састоји се из цефалоторакса (главено-грудни део) и плеона (сегментисаног абдомена). Од екстремитета присутни су уснени и понеки предњи грудни (максилопеде), као и задњи трбушни екстремитети (уроподе). Уроподе одсуствују код ларви краба[1]. На глави зоее налазе се зачеци сложених фацетованих очију.

Зоеа крабе Carcinus maenas, уочљљиве су бодље на цефалотораксу

Адаптације за планктонски начин живота присутне су у грађи цефалоторакса. Присутне су једна чеона, једна леђна и две бочне бодље којима се повећава површина тела, што олакшава лебдење у воденом стубу[2].

Филогенетски оквир[уреди]

Код појединик представника (попут речног рака) стадијум зоее се одиграва у јајету[3]. Филогенетски засебна група декаподних ракова, подред Dendrobranchiata, карактерише се одсуством типичне зоеа ларве у развићу. Код ракова из натфамилије Penaeoidea стадијуму зоеа ларве одговарају стадијуми презоеа и мизис ларви, док су код представника натфамилије Sergestoidea то стадијуми елафокарис и акантозома ларви[1].

Литература[уреди]

  1. 1,0 1,1 Williamson, D. 2003. The Origins of Larvae. Springer. pp. 175–180.
  2. ^ Mikulić, F. 1973. Zoea. U: M. Janković (ed.) Enciklopedijski leksikon mozaik znanja – Biologija (tom 19). Beograd: Novinsko-izdavačka ustanova „Interpres”.
  3. ^ Hentschel, E.J., Wagner, G.H. 1996. Zoologisches Wörterbuch. 6. Auflage. Jena: Gustav Fischer Verlag Jena. p 627.