Изабела Авис

Из Википедије, слободне енциклопедије
Изабела Авис
Tizian 057.jpg
Изабела од Португала, царица Светог римског царства и краљица Шпаније
Датум рођења (1503-10-24)24. октобар 1503.
Место рођења Flag Portugal (1495).svg Лисабон
Португал
Датум смрти 1. мај 1539.(1539-05-01) (35 год.)
Место смрти Толедо
 Шпанија
Династија Coat of arms of the House of Habsburg.png Хабзбуршка
Отац Мануел I од Португала
Мајка Марија од Арагона и Кастиље
Супружник Карло I од Шпаније
Потомство Филип II од Шпаније
Марија од Шпаније
Хуана од Шпаније
Шпанска краљица и царица Светог римског царства
Период 15301539.

Изабела Авис или Изабела од Португала била је супруга краља Карла I од Шпаније (цар Светог римског царства, Карло V), шпанска краљица и царица Светог римског царства. Родила се 24. октобра 1503. године у Лисабону, а умрла је у Толеду, 1. маја 1539. године. Била је друга кћерка португалског краља Мануела I од Португала и његове друге жене, Марије од Арагона и Кастиље, Карлове тетке по мајци.

Брак[уреди]

Године 1521. умире краљ Португала, Мануел I, и наслеђује га његов син Жоао, који ће постати Жоао III од Португала. Преговори на Иберијском полуострву резултовали су склапањем два шпанско-португалска брака. Године 1522. био је уговорен брак између Жоаоа III и Каталине Хабзбуршке, најмлађе сестре Карла V. Три године касније, 1525, уговара се брак између Жоаове сестре, Изабеле, и Карла V. Овај споразум је био од велике важности за шпанску монархију са економске тачке гледишта с обзиром да је Изабела донела веома вредан мираз.

Дана 11. марта 1526, Изабела је склопила брак са Карлом. Имала је 23 године, а он 26. Венчање је одржано у месту Алказар де Севиља.

Иако је брак склопљен из пре свега политичких разлога, Изабела и Карло су имали добар брак и били су срећан пар. Након Изабелине смрти, Карло се више није женио. Имали су петоро деце, од којих је троје доживело одрасло доба, а двоје (два мушка детета) умрла су по рођењу. Прворођени Филип био будући Филип II од Шпаније.

Деца:

Сахрањена је у Гранади, у Краљевској Капели.

Спољашње везе[уреди]