Филип II од Шпаније

Из Википедије, слободне енциклопедије
Филип II од Шпаније
Portrait of Philip II of Spain by Sofonisba Anguissola - 002b.jpg
Период (1556—1598)
Претходник Карло I од Шпаније
Наследник Филип III од Шпаније
Датум рођења 21. мај 1527.
Место рођења Ваљадолид
Датум смрти 13. септембар 1598.(1598-09-13)(71 год.)
Место смрти Мадрид
Династија Хабзбурговци
Отац Карло I од Шпаније
Мајка Изабела Авис
Супружник Марија Мануела од Португала, Мери I Тјудор, Изабела Валоа, Ана Аустријска.
Потомство Карлос од Аустрије и Португала, Изабел Клара Еухенија, Каталина Микаела од Аустрије, Фернандо, Карлос Лоренцо, Дијего Феликс, Фелипе, Марија.

Филип II од Шпаније или Филип II Хабзбуршки (шп. Felipe II de Habsburgo, порт. Filipe I), зван још и Разборити, рођен је 21. маја 1527. године у Ваљадолиду, а умро је 13. септембра 1598. године у Мадриду, сахрањен у Ескоријалу. Био је краљ Шпаније од 1556. до своје смрти, и краљ Португала од 1580. остваривши тако Иберијску унију која је трајала 60 година.

Био је син и наследник Карла I од Шпаније и Изабеле од Португала, унук Хуане Луде и Филипа Лепог по оцу, и Мануела I од Португала и Марије од Кастиље по мајци. Након абдикације Карла I, преузео је шпански престо и владао је све до своје смрти пространим царством које су чинили Кастиља, Арагон, Каталонија, Навара, Валенсија и Росељон, као и Низоземска, Сицилија, Сардинија, Милано, Напуљ, Аран, Тунис, Португал, шпанске и португалске колоније у Америци и Филипини.

Највећи проблем на пољу унутрашње политике била је смрт 1568. престолонаследника Карлоса, који је био ухапшен због наводног учешћа у завери коју је племство сковало против Филипа.

Што се спољне политике тиче, Филип се прописно бринуо о свом царству које је наследио од оца, како на војном плану, тако и у погледу бракова које је током свог живота склопио. Пред надолазећом претњом која је стизала са Истока у виду све јачег Османског царства, основао је Свету лигу која је однела победу над османском флотом у бици код Лепанта 1571. године. Био је у сукобу с Француском због контроле Напуља и Милана, сукоб који се на крају завршио Споразумом у Като-Камбрезеу 1559. Једна од тачака тог споразума био је и брак са Изабелом Валоа, кћерком француског краља Анрија II и Катарине Медичи. С Енглеском је од смрти своје супруге, Мери I Тјудор, непрестано ратовао око превласти на мору. Овај сукоб је коначно приведен крају након пораза Шпанске армаде 1588. Такође је током своје владавине безуспешно ратовао у Низоземској због религиозних питања.

Упркос свим овим проблемима, Филип II је ипак на политичком плану постигао успех уједињењем Иберијског полуострва анексијом Португала и његових колонија пошто је наследио португалски престо 1581. године, чиме је заокружио процес уједињења које су започели Католички краљеви. Удаљио је племиће из државних послова и заменио их краљевским секретарима пореклом из средње класе. Дао је коначни облик државног Савета, наметнуо је прерогативе Цркви, кодификовао законе и извршио пописе становништва и богатства државе.

Литература[уреди]

Види још[уреди]


Претходник:
Карло V
Coat of Arms of Spanish Monarch.svg
Краљеви Шпаније
15561598.
Наследник:
Фелипе III
Претходник:
Енрике I
Shield of the Kingdom of Portugal (1481-1910).png
Краљеви Португалије
15811598.
Наследник:
Филипе II
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}