Изазов (руски филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Изазов
Изворни насловВызов
Жанр драма
РежијаКлим Шипенко
СценариоБакур Бакурадзе
Клим Шипенко
Иван Заморов
Иља Малахова
ПродуцентКонстантин Ернст
Денис Жалински
Едуард Илајан
Сергеј Титинков
Алексеј Тротсук
Виталиј Шљапо
Михаил Ткаченко
Олга Данова
Наталиа Смирнова
Светлана Извекова
Главне улогеЈулија Пересилд
Милош Биковић
Владимир Машков
Елена Ваљушкина
МузикаНиколај Ростов
Сергеј Черемисинов
Сергеј Петухов
СценографСергеј Тирин
СниматељКлим Шипенко
Борис Литовченко
Година2023.
Трајање165 минута
Земља Русија
Језикруски
Буџет905,8 милиона ₽
Зарада2 139 954 073 ₽
Веб-сајтvyzov.roscosmos.ru/101/
IMDb веза

Изазов је руски филм из 2023. године, редитеља Клима Шипенка. Филм је први играни дугометражни филм делимично сниман у свемиру чије су сцене тамо снимили филмски професионалци. Премијерно је приказан 12. априла 2023. године у Русији. У биоскопима је почео да се приказује од 20. априла 2023. године.

Филм је објављен 3. септембра исте године на руској стриминг платформи 'Старт'. Премијера филма у Србији одржала се 19. априла док је биоскопска дистрибуција почела дан касније.

Телевизијска премијера филма у Србији била је 10. јануара 2024. на каналу РТС 1, само девет дана након руске телевизијске премијере на Првом каналу.[1]

У њему једну од главних мушких улога тумачи наш глумац Милош Биковић који је стекао велику популарност у Русији. Ово је његова друга сарадња са редитељем, након рада на филму "Слуга".

Радња[уреди | уреди извор]

Космонаут Олег Богданов тешко је повређен током мисије на свемирској станици. Повреде су такве да не сме бити враћен на Земљу. Хируршкиња Евгенија Бељајева изабрана је да буде послата у свемир где ће покушати да спасе Богданова. Иако врхунска у свом послу, њен приватни живот је далеко од идеалног, а успех операције у свемирским условима је врло неизвестан.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Јулија Пересилд Евгенија Владимировна Бељајева
Милош Биковић Владислав Николајевич Николајев
Владимир Машков Константин Андрејевич Волин
Александар Балујев генерални директор Роскосмоса
Андреј Шчепочкин Валентин Борисович Вершињин
Олег Новицки Олег Богданов
Антон Шкаплеров Антон Шкаплеров
Петар Дубров Петар Кудравцев
Алексеј Гришин Генадиј Симонов
Елена Ваљушкина Галина Василијевна

Снимање[уреди | уреди извор]

Милош Биковић није снимао своје сцене у свемиру, јер није било могућности да се транспортује још један човек у свемир. У емисији редитељ Клим Шипенко у уживо програму открио је глумцу да је постајало још једно слободно место у ракети, али није било могућности да га потом и врате.

Иако није снимао у свемиру, прошао је обуку за астронаута и снимао је у авиону који пада са висине од девет хиљада метара.[2]

Редитељ филма Клим Шипенко рекао је за медије да је постојала идеја о сусрету америчке посаде односно екипе њиховог филма која би слетела у сличном периоду на међународну станицу и руске екипе овог филма и заједничкој сцени поздрављања. Ипак, то се није догодило јер из непознатог разлога они нису узлетели иако су много раније заказали свој термин.

Референце[уреди | уреди извор]