Ирвин Јалом

С Википедије, слободне енциклопедије
Ирвин Д. Јалом
Лични подаци
Датум рођења(1931-06-13)13. јун 1931.
Место рођењаВашингтон, САД
Научни рад
Пољепсихотерапија
ИнституцијаУниверзитет Станфорд
Званични веб-сајт
www.yalom.com

Ирвин Давид Јалом (енгл. Irvin David Yalom; Вашингтон, САД, 13. јун 1931) је амерички егзистенцијални психијатар, почасни професор психијатрије на Универзитету Станфорд, и књижевник, домаћој јавности најпрепознатљивији као аутор романа Кад је Ниче плакао

Младост[уреди | уреди извор]

Јалом је рођен у Вашингтону.[1] Петнаестак година пре његовог рођења његови родитељи, Јевреји, емигрирали су из Русије и потом у Вашингтону отворили бакалницу у сиромашном црначком предграђу. Јалом је провео већи део свог детињства читајући књиге у породичној кући изнад бакалнице и у локалној библиотеци. Након што је завршио средњу школу студирао је на Џорџ Вашингтон универзитету, а затим на Бостонској универзитетској медицинској школи.

Каријера[уреди | уреди извор]

Након што је дипломирао на Џорџ Вашингтон универзитету 1952, као лекар са Бостонске универзитетске медицинске школе коју је завршио 1956. стажирао је u Маунт Синај болници у Њујорку, и завршио специјализацију на Фипс клиници Џон Хопкинс универзитета у Балтимору 1960. Након две године војне службе у Триплер Џенерал болници у Хонолулуу Јалом је започео академску каријеру на Станфорд Универзитету. Запослио се на факултету 1963. и напредовао у току следећих неколико година да би добио катедру 1968. Убрзо након тога дао је свој најзначајнији допринос предајући о групној психотерапији и развијајући свој модел егзистенцијалне терапије.

У основи његових дела о егзистенцијалној психологији је оно што он назива четири датости људског стања: самоћа, бесмисао, смрт и слободна воља. Јалом дискутује о начинима на које човек може да одговори на ове проблеме, било на функционалан, или на нефункционалан начин.

Осим његових стручних дела, Јалом је написао и много романа, и експериментисао са разним техникама писања. У књизи Сваким даном све ближе Јалом је позвао пацијента да буде коаутор и пише о доживљају терапије. Књига има два различита гласа која посматрају исто искуство у наизменичним деловима. Јаломова дела су коришћена као уџбеници на факултетима, и стандардно штиво за студенте психологије. Његов нови и јединствени поглед на однос пацијента и клијента је уврштаван у распореде програма психологије на школама као што је Џон Џеј колеџ кривичног права у Њујорку.

Јалом је наставио да одржава хонорарну приватну праксу, и снимио је бројне документарне филмове о техникама терапије. Такође је представљен у документарном филму Бекство од смрти (Flight from Death), који истражује однос насиља и страха од смрти, везаном за подсвесне утицаје. Ирвин Д. Јалом институт за психотерапију, који води заједно са професором Рутелен Џоселсон, унапређује Јаломов приступ психотерапији. Његова јединствена комбинација интегрисања више филозофије у психотерапију може се сматрати филозофијом.

У браку је са књижевницом и историчарком Марилин Јалом.

Дела[уреди | уреди извор]

Романи и приче[уреди | уреди извор]

Стручна литература[уреди | уреди извор]

Филмографија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Irvin D. Yalom MD: Autobiographical Note Архивирано на сајту Wayback Machine (4. март 2016)
  2. ^ Joseph Coates: Placing Nietzsche At The Dawn of Psychoanalysis, Chicago Tribune, 26 July 1992
  3. ^ Excerpt The Schopenhauer Cure by Psychotherapie.net
  4. ^ Judith Viorst: The Schopenhauer Cure, The Washington Post, 23 February 2005
  5. ^ Irvin D. Yalom MD, Robert Berger MD: I´m calling the police! A Tale of Regression and Recovery by Psychotherapy.net
  6. ^ Ron Charles: The Spinoza Problem, The Washington Post, 22 February 2012
  7. ^ Excerpt The Gift of Therapy by Psychotherapie.net
  8. ^ Excerpt Staring At the Sun: Overcoming the Dread of Death by Psychotherapie.net
  9. ^ Nathan A. Heflick: Overcoming the Terror of Death, Psychologie Today/The Big Questions, 29 April 2011

Спољашње везе[уреди | уреди извор]