Капетан Америка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Captain America (срп. Капетан Америка)

Капетан Америка стрип.jpeg
Насловна страна стрипа Капетан Америка

Издавач Марвел комикс
Прво појављивање Капетан Америка бр. 1 (март 1941.)
Ствараоци Џо Сајмон
Џек Кирби
Право име Стивен Роџерс
Статистика
Врста Човјек
Познате моћи надљудска снага, надљудска брзина, неуништиви штит од вибранијума

Капетан Америка (енг.:Captain America) је измишљени лик, супер јунак који се појављује у стриповима у издању Марвела. Осмислили су га Џо Сајмон и Џек Кирби. Први пут се појавио у стрипу Капетан Америка бр. 1 у марту 1941. године. Право име Капетана Америка је Стивен "Стив" Роџерс.

Популарност лика[уреди]

Капетан Америка је најпопуларнији био 1940-их година. После завршетка рата, популарност је ослабила. Он је нестао 1953. године послије лошег покушаја препорода. Јунак је обновљен у Марвел Комиксу 1964. године. Пробуђен је из замрзнутости од стране групе суперхероја Осветника.

Биографија измишљеног лика[уреди]

Стивен Стив Роџерс је рођен 1920-их година у Менхетну, Њу Јорку. Његов отац Јозеф Роџерс је умро док је Стивен био дијете, а мајка Сара док је он био у касним тинејџерским годинама. Ужаснут снимцима нациста у Европи, Стив је хтио да постане војник. Међутим, због његове слабости и болести, био је одбијен. Чувши Роџерсову искрену молбу да буде прихваћен у војску, генерал америчке војске Честер Филипс му је понудио да учествује у експерименту званом Операција:Препород. Стивен је прихватио и одвден је у тајну лабораторију у Вашингтон гдје је упознао Др Абрахана Ерскинеа (кодно име:Проф. Рајнштајн), творца Супер-војник формуле.

Након неколико седмица тестирања, Роџерсу је најзад даван Супер-војник серум. Стивен је изашао из вита-зрачне коморе са саршеним тијелом. Нацистички шпијун који је посматрао експеримент је убио Др Ерскинеа само неколико минута након његовог завршетка. Ерскине је умро прије него што је формулу написао на папир, остављајући Стивена Роџерса јединим корисником његовог генија.

Роџерс је затим прошао кроз интензивне физичке и тренинг програме, учења гимнастике и војне стратегије. Три мјесеца касније је добио свој први задатак, да заустави нацистичког агента званог Црвена Лобања. Тада је добио црвени, бијели и плави костим дизајниран по узору на заставу САД Капетана Америке.

Током рата, служио је као симбол слободе и амерички најефикаснији специјални оперативац. Током завршних дана рата он је покушао да заустави авион Барона Хајнриха Земоа, али када је авион експлодирао, његов партнер Баки је убијен (касније се испоставило да је преживио и да су му нацисти испрали мозак), а он је упао у ледене арктичке воде, али је Супер-војник формула спријечила залеђивање његове крви. Деценијама касније он је спашен од стране тима суперхероја званих Осветници. Моћ му се није смањила.[1]

Његови пријатељи су: Џејмс Барнес "Баки" (James Barnes "Bucky"), Осветници (Avengers), Ник Фјури (Nick Fury)... Његови непријатељи су: Црвена Лобања (Red Skull), Барон вон Струкер (Baron von Strucker), Барон Земо (Baron Heinrich Zemo)...

Изглед[уреди]

Стивен Роџерс има плаве очи и плавокос је. Стив је послије експеримента био висок 188 центиметара и тежак 108 килограма.[1]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 „Капетан Америка” (на језику: (енглески)).