Капетан генерал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Капетан генерал (етимолошки: Генерал Капетаније) је највиши војни чин у многим војскама Европе и гувернерска титула. Назив Капетан генерал први пут се појавио у 14. веку и престављало звање је врховног команданта војске (или морнарице). Популарност овог звања се највише користио у 16. и 17. веку али са различитим значењима у зависности од земље. Током 18. века ово звање је замењено једноставнијим називима чинова генерала или фелдмаршала. Након окончања Наполеонвих ратова ово звање је укинуто у већини европских земаља, осим Шпаније и њених бивших колонија. Често се ова титула меша са сличном фелдкапетан.

Данашња употреба звања и чина[уреди]

Боливија[уреди]

У Боливији, шеф државе за време трајања мандата носи чин Капетан Генерал као врховни командант оружаних снага, упркос томе што је цивил.

Земље комонвелта[уреди]

У армијама Комонвелта, звање Капетан генерал се користи приликом описивања церемонијалног шефа корпуса или јединице. Елизабета II монарх свих земаља је Капетан генерал Британске почасне артиљерије, Краљевског пука Канадске артиљерије, Краљевске Аустралијске артиљерије, Краљевске Новозеландска артиљерије и Краљевског Ново Зеландског оклопног корпуса.

Именовање у звање Капетана генерала се користи за позицију Краљичине телесне гарде за Шкотску, Краљевске стељачке гарде. Положај тренутно држи Гроф од Арлије. Принц Хари је тренутно Капетан генерал Краљевских маринаца.[1]

Чиле[уреди]

У Чилеу ако је врховни командант војске и шеф државе тада он носи чин Капетан генерал. Током историје Чилеа то се догодило три пута. Чинови су додењени Бернардо О'Хигинсу, Рамону Фреиру и Аугусто Пиночеу. Пиноче је овај чин носио до своје смрти 2006. године а 2008. године амандманима на војни закон, звање је укинуто.

Шпанија[уреди]

У Шпанији, титула Капетан генерал је највиши војни чин а од 1999. године искључиво је носи шпански монарх (тренутно Фелипе VI). Од 1939. године, за време владавине Франциска Франка чин Капетан генерал је и војно звање за сва три рода Шпанских оружаних снага. Та традиција је настављена и данас.

Еполете разних земаља[уреди]

Референце[уреди]