Каскадске планине

Из Википедије, слободне енциклопедије

Каскадске планине су планински ланац на северозападу Сједињених Америчких Држава и југозападној Канади, дугачак око 1.130 километара. Планине се простиру од северне Калифорније преко Орегона и Вашингтона у Британску Колумбију у Канади. Од Тихог океана су удаљене око 160 до 240 километара. Својим положајем мењају климатске услове на западу Сјеверне Америке. Спречавају продоре влажних ваздушних маса са Пацифика, што доводи до смањења количине падавина на источним странама планинског ланца. Услед тога, западне падине планина су под густим шумама док је источни део углавном полусув са ниским травама и закржљалим жбуњем. Каскадске планине садрже много језера и река које се користе за производњу електричне енергије.

Геологија[уреди]

Каскадске планине су имале сложену геолошку историју. Оне су формиране на крају Плиоценске епохе, али је њихов изглед касније био знатно измењен вулканском и глечерском активношћу. Данас су ове планине јако популарне међу туристима због својих природних лепота. У њима се такође налази и неколико великих и најпознатијин Националних Паркова.

Највиши врхови:

Држава Вашингтон:

Држава Калифорнија:

Држава Орегон:

Део ланца који се простире у Канадску државу Британска Колумбија нема значајних врхова, највише се уздижу до око 2.440 m.

Спољашње везе[уреди]