Кекец (часопис)

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Кекец.
Кекец
Kekec.png
Лого часописа
Типдечји, стрипски, забавни
Формат200п
ИздавачБорба
Главни уредникНовица Ђукић
Оснивање26. децембар 1957.
ЈезикСрпски,
Укидање1990.
СедиштеБеоград,
Србија

Кекец је био београдски часопис за децу са стриповима, текстовима и другим прилозима. Издавач је био дневни лист Борба. Први број је изашао 26. децембра 1957. године, а последњи, 1532. број, 1990. године.

Главни одговорни уредник је био Новица Ђукић чијом заслугом су југословенски читаоци по први пут читали мајсторе француско-белгијског стрипа, као што су Машеро, Жиже, Морис, Монзон, Пејо, Функен, Коељо, Франкен, са њиховим јунацима: Крцко, Шапа и Гру-Гру, Пуковник Клифтон, Аца и Маца, Штрумфови, Талични Том, Џери Спринг...

У Кекецу и сателитском издању Мали Кекец објављивали су и угледни југословенски стрипари: Здравко Сулић, Андрија Мауровић, Бранко Карабајић, Александар Грбић, Драган Савић, Јеврем „Јеша“ Милановић, Јелко Петернељ, Асканио Поповић, Владимир Весовић...

Кекец је за кратко време премашио тираж од стотину хиљада примерака и остао запамћен у историји српске и југословенске културе као један од најквалитетнијих листова за децу.

Историјат[уреди | уреди извор]

Један од раних бројева Кекеца
Кекец је излазио и на мађарском језику

Дечји часопис Кекец је током свог дугогодишњег постојања променио неколико издавачких кућа:

  • Борбa,
  • Пионир, и
  • Новости.

Прва Кекецова издавачка кућа била је Борба, која је издавала лист од 1957. до 1964.године. Тада Кекец преузима издавачка кућа Пионир, која ће га објављивати од 1964. до 1969. године. Трећи Кекецов издавач била је издавачка кућа Новости која је објавила 40 бројева. Новости су објављивале Кекец од 1969. до 1970. године.

Кекец је паралелно излазио и на мађарском језику, у Новом Саду, под именом "Букши".

Идеја за логотип и име часописа потекли су од у Југославији популарног истоименог дечјег филма – Кекец. Оригинална издавачка концeпција је била да буде испостава енглеских и америчких стрипова, међутим, у уредништву је преоваладала струја која се оријентисала на француску продукцију.[1] Тиме је Кекец постао прави култни магазин за љубитеље стрипа.

Прилози[уреди | уреди извор]

Осим стрипова, Кекец је имао низ прилога, као што су разноврсни спортски извештаји из света фудбала, кошарке, тениса, ватерпола, рукомета, итд.

Такође, део часописа биле су и занимљивости, у којима су били обухваћени разни догађаји и занимљиве теме из целог света.

Референце[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]