Штрумпфови

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Штрумфови)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Штрумфови

Штрумфови[1][2][3] (франц. Les Schtroumpfs) је белгијски стрип о малим плавим бићима која живе у шуми. Њихов аутор је белгијски цртач стрипова, Пјер Кулифор познатији као Пејо (франц. Pierre Culliford, Peyo).

Штрумфови су се први пут појавили у једној од епизода о авантурама Жоана и Пирлуија (франц. Johan y Pirluit), под именом Флаута са шест рупа (франц. La flûte à six trous). Затим се та иста епизода појавила 1958. године у часопису Спиро (франц. Spirou) под промењеним називом, Флаута шест Штрумфова (франц. La flûte à six schtroumpfs). Поново ће се појавити три пута у авантурама Жоана и Пирлуија пре него што су добили свој сопствени мини-стрип у Спироу 1959. Од тог момента, Штрумфови почињу да се све више уобличавају и сваки од њих добија свој лични карактер тако да је било све лакше разликовати их.

Штрумфови на филму и телевизији[уреди]

Цртани филмови са Штрумфовима као главним јунацима први пут су се појавили у Белгији, шездесетих година прошлог века. У периоду између 1961. и 1967. године емитовано је укупно 10 епизода у трајању по 20 минута, већина у црно-белој техници, које су биле засноване на оригиналним стриповима. Године 1965, у белгијским биоскопима приказан је и црно-бели филм "Авантуре Штрумфова" (франц. Les Aventures des Schtroumpfs), који се састојао од пет епизода цртане серије, насталих у претходним годинама.[4]

Први прави дугометражни цртани филм о Штрумфовима, "Штрумфови и чаробна фрула" (франц. La flûte à six schtroumpfs),[5] премијерно је приказан 25. јуна 1976. године, на 48. рођендан творца Штрумфова Пејоа. Овај филм је био заснован на оригиналној епизоди стрипа Жоан и Пирлуи, у којој се Штрумфови први пут појављују. Оригинална верзија је била на француском језику, а 1983. године, у јеку популарности цртане серије у Америци, синхронизован је и на енглески језик.

Као цртана серија, појавили су се у продукцији Хана и Барбера. Снимљено је 256 цртаних филмова у трајању од по 30 минута, у периоду од 1981. до 1990. Награђени су Емијем 1983. у категорији цртаног филма.

2011. године Сони пикчерс анимејшн објављује дугометражни цртани филм за биоскопску дистрибуцију, по први пут рађен рачунарском анимацијом и у 3Ду. 2013. године филм добија наставак. Оба филма садрже игране сегменте.

2017. године иста фирма објабљује нови, овог пута потпуно рачунарски анимирани дугометражни филм по имену Штрумфови: Изгубљено село. Ликови су редизајнирани, а радња није повезана са претходна два филма.

Ликови[уреди]

Ликови Опис
Велики Штрумф Велики Штрумф вођа Штрумфова и препознатљив је по својој црвеној одећи и бујној седој бради. Много је старији од свих Штрумфова, осим Деке и Баке Штрумф. Штрумфови се обраћају Великом Штрумфу када су у невољи. Велики Штрумф је вешт у прављењу напитака и бацању чини.
Штрумфета Штрумфета је женски Штрумф коју је од глине створио зли чаробњак Гаргамел да му помогне да зароби Штрумфове. Првобитно је имала црну косу, али је постала плавуша када ју је Велики Штрумф претворио у правог Штрумфа.
Кефало Кефало сматра себе најинтелигентнијим Штрумфом и стручњаком за све, иако је његово стварно знање упитно у најбољем случају, а његови покушаји често доводе до још више проблема. Он је помоћник Великог Штрумфа, због чега мисли да је други по важности. Лако препознатљив по великим наочарима које носи. Кефало записује своје доживљаје и мисли у томове књига под називом „Цитати Штрумфа Кефала“. Штрумфови најчешће реагују на његова паметовања тако што га буквално избаце из села. Његов најбољи пријатељ је Трапа.
Мргуд Мргуд је цинична прзница међу Штрумфовима. Његова узречица је „Мрзим (нешто што је неко претходно поменуо)". Мргуд обично има мрзовољан поглед лица. У стриповима, он је првобитно био нормалан Штрумф, који се променио када га је ујела „бзз" мува. У цртаној серији, Мргуд је одувек био прзница. Упркос својој мрзовољи, Мргуд има меко срце за Бебу Штрумфа и Штрумфиће.
Трапа Трапа је смотани, али пријатељски настројен Штрумф. Његов најбољи пријатељ је Кефало. Одликује га широка одећа, која још више доприноси његовој трапавости (његово одело је нормално у стрипу). Његов хоби је сакупљање камења.
Грубер Грубер је невероватно снажан и често ради много тешке послове у селу. Има на свом рамену тетовирано срце које је прободено стрелом. Његова омиљена занимација је дизање тегова, а такође често ишутира Кефала из села. Његов најбољи пријатељ је Мунђа.
Грицко Грицко је кувар. Препознатљив је по својој куварској капи. Омиљена Грицкова активност је припремање посластица, које најчешће сам поједе. У стриповима ликови кувара и прождрљивог Штрумфа су раздвојени.
Лицко Лицко је нарцисоидни Штрумф, заљубљен у самог себе. Препознатљив је по цвету на својој капи и огледалу које носи да се огледа у њему.
Мунђа (или Куцкало) Мунђа је главни мајстор у селу, познат по својим техничким изумима. Препознатљив је по томе што носи комбинезон, визир на капи и оловку за уветом. Најбољи пријатељ му је Грубер. У најновијој синхронизацији на српски, Мунђа је познат и као Чекићар.
Мазало Мазало је сликар са Француским нагласком. Он своје радове готово увек назове Ремек Делом.
Шкрабало Шкрабало је песник, а Штрумфета га је у једној епизоди окарактерисала као јединог Штрумфа који може да је усрећи.
Сневко Сневко је Штрумф који живи у свом свету маште. Најпознатији је по епизоди у којој постаје Астроштрумф и посећује фиктивну другу планету. У стрипу он нема име, већ га зову „Штрумф који није као други", док је у цртаној серији често приказан као капетан брода „Штрумф II".
Шаљивко (или Гурко) Шаљивко је весели Штрумф који обожава да смишља шале и трикове. Он скоро увек користи исту шалу: кутију украшену машном коју понуди својим жртвама као изненађење или поклон. Кутија експлодира када је прималац отвори, ослобађајући пуно дима који поцрни жртвино лице.
Свирко Свирко је Штрумф који обожава да свира своју трубу, иако није нимало успешан и нервира остале Штрумфове.
Сморко (или Луфтика) Сморко је Штрумф који већину времена спава, дешава се да заспи док треба да обави нешто важно за село па то не учини на време.

Штрумфови на српском[уреди]

РТБ[уреди]

На подручју бивше СФРЈ од 1983. године, приказивали су се у више наврата синхронизовани цртани филмови. Првобитну синхронизацију обрадила је ТВ Београд, а гласове Штрумфовима позајмили су Славко Симић, Мића Татић, Тамара Павловић, Љубиша Бачић, и други познати српски глумци.

РТС[уреди]

1996. године урађена је РТС-ова синхронизација од 42 епизоде (сезоне 7 и 8). Гласове су позамили: Драган Вујић, Валентина Павличић, Душко Радовић, Ненад Недадовић и други.

Б92[уреди]

Од 2011. године, актуелна је нова синхронизација телевизије Б92. Ресинхронизоване су све епизоде до краја, изузев сезоне 7 и 8. Гласове су позајмили: Младен Андрејевић (Велики Штрумф), Димитрије Стојановић (Гаргамел), Марија Маша Дакић (Штрумфета), Милан Антонић (Кефало), Паулина Манов (Трапавко), Ђолe Рaхaja. [6]

Призор[уреди]

2011. године студио Призор је радио још једну синхронизацију за ДВД издања фирме Миленијум филм и видео, доста лошијег квалитета у односу на Б92. Синхронизовано је само 30 епизода, већином из прве сезоне, мада мешано из целог серијала. Гласове су позајмили: Мина Лазаревић (Штрумфета), Милан Чучиловић, Данијел Сич, Марко Марковић, Бојан Лазаров.

Играно-анимирани филмови[уреди]

2011. и 2013. студио Мириус је радио синхронизацију дугометражних играно-анимираних филмова. Гласове су позајмили: Драган Вујић (Гаргамел), Мина Лазаревић (Штрумфета), Слободан Нинковић (Велики Штрумф), Јадранка Пејановић (Грејс), Милан Антонић (Хакус), Сека Алексић (Векси).

Скривено село[уреди]

2017. године синхронизацију анимираног филма радио је студио Моби. Гласове су позајмили: Тамара Алексић (Штрумфета), Милан Антонић (Кефало), Слободан Нинковић (Велики Штрумф), Драган Вујић (Гаргамел), Ива Стефановић, Бојан Перић, Ђорђе Стојиљковић, Срђан Тимаров, Наташа Балог, Милан Инић.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]