Талични Том

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Талични Том (ТВ серија из 1983).
Насловница класичне епизоде Талични Том против Џоса Џамбаса, цртеж Морис, сценарио Рене Гошини, превод Ђорђе Димитријевић (овде у издању: „Весели четвртак“, Београд, 2011)

Талични Том (изворно Lucky Luke) један је од најпопуларнијих стрипова у Европи, а припада жанру комичног вестерна.

Духовни отац и цртач серијала је Белгијанац Морис де Бевер. После првих десет епизода (од 1957. године), па до краја свог живота сценарио је писао Рене Гошини, а касније и Боб де Грот, Жан Летержи и други.

Ликови[уреди | уреди извор]

Лик Таличног Тома надахнут је улогама глумца Гарија Купера. Обучен је у препознатљиво каубојско одело са црвеном марамом и шеширом. У потезању пиштоља је бржи од своје сенке.

Највећи непријатељи су му браћа Далтон: Џо, Џек, Вилијам и Аверел (сваки виши и глупљи од претходног) као и мама Далтон. Ту је и Каламити Џејн, неотесана каубојка која пије, псује, подригује и обара мушкарцима руке.

Верни пратиоци и пријатељи кроз његове бројне авантуре на Дивљем западу су коњ Џоли Џампер, а понекад и најглупљи пас на свету Рантанплан, који је код разних домаћих издавача различито превођен, најчешће као Лајавко и Шапоња, а у преводу цртаних филмова као Бувара.

Српски преводи[уреди | уреди извор]

бржи од своје сенке

„Талични Том“ се у Србији и југословенским земљама објављује више од пола века, а премијеру је имао почетком 1960-их у београдском листу Кекец, када је именима ликова кумовао писац Душко Радовић, тада члан редакције, сценариста стрипова и преводилац са француског.[1][2] Серијал се од тада објављује и прештампава код највећих издавача („Форум“, „Дечје новине“, „Политика“...) у часописима и албумима.

Данас је српски издавач „Таличног Тома“ београдска едиција „Весели четвртак“. Епизодом Јунак Млакоња која се појавила на киосцима 4. новембра 2010. године у преводу чувеног преводиоца Ђорђа Димитријевића (Гаша Шепртља, Астерикс...), започето је најновије издање овог серијала код нас, укључујући премијерне епизоде које раде Морисови наследници.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Кекец, попис Архивирано на сајту Wayback Machine (18. август 2012) Стрипови-комикс.ком
  2. ^ „Стрип у Србији 1955-1972“ - Здравко Зупан, Пројекат Растко, март 2006.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]