Свети Козма Мајумски

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Козма Мајумски)
Свети Козма Мајумски

Свети Козма Мајумски, познат и као Козма Јерусалимски и Козма Мелодист, православни је епископ Мајумски, светитељ и химнописац из 8. века.

Рођен је у Јерусалиму. Рано је остао без родитеља. Посинили су га родитељи Светог Јована Дамаскина у Дамаску.[1] Васпитавали су га и школовали заједно са Јованом. Изучио је заједно са њим: књижевност и филозофију, астрономију, музику, геометрију, и са посебном љубављу Свето писмо. У својим зрелим годинама, заједно су се замонашили у лаври Светог Саве Освећеног у Јерусалиму.[2]

Због својих монашких и хришћанских врлина изабран је за епископа Мајумског где је дуго и плодоносно радио на ширењу Јеванђеља.

Остало је забележено да је помагао Светом Дамаскину у састављаwу Осмогласника. Поред тога самостално је саставио велики број канона светитељима. Посебно се истичу канони на Лазареву Суботу, на Цвети, на Страсну Недељу.[3]

Умро 794. године.

Православна црква прославља Светог Козму 12. октобра по јулијанском календару.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Свети преподобни Козма Мајумски | Православна Црква у Чилеу”. www.pravoslavie.cl (на језику: српски). 2023-10-24. Приступљено 2024-01-23. 
  2. ^ dusan. „Преподобни Козма Мајумски – ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ” (на језику: српски). Приступљено 2024-01-24. 
  3. ^ „Св. муч. Тарах, Пров и Андроник; Св. Мартин Турски; Преп. Козма Мајумски – Vaznesenjska crkva” (на језику: енглески). Приступљено 2024-01-23. 

Напомена: Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из Охридског пролога Николаја Велимировића.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]