Комплекс Старо село у Сирогојну

С Википедије, слободне енциклопедије
Комплекс Старо село у Сирогојну
Опште информације
МестоСирогојно
ОпштинаЧајетина
Ентитет Србија
Држава Србија
Врста споменикаспоменик културе
Тип културног добраНепокретно културно добро

Комплекс Старо село се налази у Сирогојну, под заштитом је Завода за заштиту споменика културе Краљево.[1] С обзиром да представља значајну историјску грађевину, проглашен је непокретним културним добром Републике Србије.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Комплекс Старо село у Сирогојну је основан 1980. године и обухвата засеок формиран од пренетих кућа и помоћних зграда које су организоване у неколико домаћинстава, типичних за златиборски крај у прошлости.[1] У етно-парку је приказана златиборска кућа, старовлашка брвнара у развојним фазама, као и начин организовања објеката у оквиру окућнице.[1] Представља архитектуру и организацију насеља, породице и сеоске заједнице, као и привредну и економску основу и културу становања.[1] У циљу оживљавања целине, део комплекса је добио нову намену па се у оквиру етно-парка налазе радионице за израду предмета занатске радиности, продавница сувенира, крчма и апартмани за боравак гостију.[1] Поред објеката народне архитектуре, саставни део заштићене околине чини црква Светих апостола Петра и Павла са старим сеоским гробљем крај ње.[1] Према изворима цркву је подигао протојереј Георгије Смиљанић уз помоћ приложника из околних села. Иконостас је дело зографа Симеона Лазовића који је на царским дверима оставио натпис са годином 1764. која служи као одредница за време изградње самог храма.[1] Данашњи изглед је црква добила крајем 19. века када је замењен кров од шиндре, уклоњен дрвени трем и призидан спратни звоник. У централни регистар је уписан 2. октобра 2019. под бројем СК 84, а у регистар Завода за заштиту споменика културе Краљево 18. септембра 2019. под бројем СК 13.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д ђ е ж з „Комплекс Старо село у Сирогојну”. nasledje.gov.rs. Приступљено 2022-09-15. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Б. Крстановић, Сирогојно, Музеј „Старо Село”, Споменичко наслеђе Србије, непокретна културна добра од изузетног и великог значаја, Београд, 1998, 351.
  • Б. Крстановић, Сирогојно, Музеј „Старо Село”, Споменичко наслеђе Србије, непокретна културна добра од изузетног и великог значаја, Београд, 2007, 356.
  • Сирогојно — Музеј народног градитељства, Културно наслеђе Србије, заштита и уређење, Београд 1982, 105.
  • Старо село, Музеј у Сирогојну, Чувари баштине, 50 година рада Републичког завода за заштиту споменика културе, Београд 1998, 120—121.
  • К. Грујовић Брковић, Комплекс Старо село у Сирогојну, Поглед кроз наслеђе 1965—2015, Краљево 2016, 162.
  • Р. Финдрик, Златиборска брвнара и Музеј народног градитељства „Старо село” у Сирогојну, Београд 1987.
  • Р. Финдрик, „Заселак у Сирогојну” — изградња етнопарка на Златибору, Гласник Друштва конзерватора Србије 5 (1981), 33—36.