Корисник:Боки/Обрада дрвета

С Википедије, слободне енциклопедије
Уметници могу да користе дрво за израду нежних скулптура .

Обрада дрвета је активност или вештина прављења предмета од дрвета, а укључује и прављење намештаја и резбарство.

Историја[уреди | уреди извор]

Древна египатска обрада дрвета

Уз камен, глину и делове животиња, дрво је било један од првих материјала с којим су радили људи . Анализом мустеријена, које су користили неандерталци, показало се да су многи коришћени за обраду дрвета. Развој цивилизације био је уско везан са развојем вештине рада са овим материјалима.

Продавница дрвета у Немачкој 1568. године где радник испред користи тестеру, док други у позадини реже дрво.

Међу раним проналасцима дрвених алата налазе се обрађени штапови са Каламбо водопада, Клактона на Мору и Лехрингена. Копља из Шенингена дају неке од првих примера дрвене ловачке опреме. Кремени су коришћени за резбарење. Још од неолита познате су резбарене дрвене посуде као што су из бунара културе линеарнотракасте керамике у Кучкхофену и Цвенкаи .

Примери резбарења дрвета из бронзаног доба укључују стабла коришћена у изради мртвачких сандука из северне Немачке и Данске и дрвене склопиве столице . Археолошко налазиште, Фелбах-Шмајден у Немачкој има лепе примере дрвених статуа животиња из гвозденог доба . Дрвени идоли из периода латенске културе познати су из светишта на извору Сене у Француској .

Извори[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Додатна литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Видео о народима Зафиманија на Мадагаскару.
  • Видео записе о обради дрвета објавио Институт фур ден Виссенсцхафтлицхен Филм. Доступно на АВ порталу Немачке националне библиотеке науке и технологије .

[[Категорија:Занимања]] [[Категорија:Индистријски процеси]] [[Категорија:Занати]] [[Категорија:Обрада дрвета]]