Неандерталац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Homo neanderthalensis
Временски распон:
Плеистоцен
Homo sapiens neanderthalensis.jpg
H. neanderthalensis лобања
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Primates
Породица: Hominidae
Род: Homo
Врста: H. neanderthalensis
Биномна номенклатура
Homo neanderthalensis
Кинг, 1864
Синоними

Palaeoanthropus neanderthalensis
H. s. neanderthalensis

ניאנדרטלי.jpg

Неандерталац (лат. Homo neanderthalensis) је назив за посебан тип праисторијског човека који је насељавао Европу и део Азије. Име је добио по долини реке Неандер у Немачкој, где су пронађени његови остаци.

Они су били виши и снажнији од данашњих људи. Имали су већи мозак, али нису били интелигентнији. Имали су снажне вилице и зубе, оштру браду избачену напред, ниско искошено чело и избачене аркаде.

Били су изузетни ловци, користили су кремено копље, кремену секиру и боле. Често су се склањали у пећине јер су оне имале приближну температуру и лети и зими. За становање су користили само предњи део јер је унутрашњост била мрачна и влажна.

Неандерталци се датују у 120000 до 35000 година. Сматра се да су били виши и снажнији од сапијенса, високи од 160 до 165 cm, мождане запремине 1200-1600 кубних центиметара.

Подела[уреди]

Ненадерталце можемо поделити у три групе:

 • пренеандерталац, ова група морфолошки припада неандерталцу, али одлике нису екстремно изражене. Типични представници су нађени на локалитетима Сакопасторе (Италија) и у Крапини (Хрватска)
 • пресапиенс, налаз лобање из Штајнхајма најбоље репрезентује ову групу, као и лобања из Скул V из Израела. Ова група је базичка форма за даљи развој ка човеку (ка сапиенс типу)
 • класични неандерталац - класична група са израженим одликама.Ова врста је изумрла пре 30 000 година.

Одлике неандерталаца[уреди]

 • старост - 100.000-40/35.000 година
 • висина тела - 160-165 cm
 • мождана запремина - 1200-1600 cm³
 • одлике лобање:раван кров лобање, затиљак мање или више повијен, надочни лукови присутни целом ширином чела, чело релативно мало повијено, посторбитално стегнута слепоочна кост
 • одлике лица:лат. Fossa canina недостаје, вилице врло масивне, велики угао зуба (зубни низ) повучен обрадк (супротно од форме савременог човека)
 • посткранијални скелет:карактеристике хоминида
 • култура: култура језгра и одбитка, окресивање алатки, употреба ватре, сахрањивање покојника

Живот неандерталаца[уреди]

Судећи према сачуваним лобањама, имали су снажне вилице и зубе, оштру браду избачену напред, ниско искошено чело и избачене аркаде. Били су изузетни ловци, користили су кремено копље, кремену секиру и боле (камење привезано за кожне каишеве које се вртећи у круг баца далеко и обмотава око животињских ногу). Често су се склањали у пећине јер су оне имале приближну температуру и лети и зими, користили су само предњи део.

Неандерталци су први сахрањивали мртве уз одређене церемоније. У гробове су стављали храну, цвеће и оружје, што указује на то да су веровали у загробни живот. С пажњом су сахрањивали и оне који нису били способни за рад.

Неандерталци су такође први праисторијски људи за које се зна да су живели у оквиру породице. Живот у пару и везаност за заједничко потомство представљају велики напредак у развоју људског друштва.

Литература[уреди]

 • Д. Срејовић, Лексикон религија и митова древне Европе, Палеолитска религија, Beograd 1992

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]