Корисник:AS17BR/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Panarapske boje su crna, bela, zelena i crvena. Svaka od četiri panarapskih boja predstavlja određeni aspekt arapskog naroda i njihove istorije. Crna boja predstavlja "crni standard", odnosno "zastavu orla", celokupno crnu zastavu koju je prema muslimanskoj tradiciji nosio Muhamed, a istorijski i Abu Muslim Horasani tokom abasidskog ustanka 747. godine protiv Omejadskog Kalifata, koju su potom koristili Abisidski i Rašidunski Kalifat. Belu boju su koristile dinastije Omejadskog i Fatimidskog Kalifata. Zelena je boja asocirana s primarnom arapskom verom, Islamom. Crvena je boja Hašemitske dinastije. Ove četiri boje svoju moć vuku iz stiha iračkog pesnika Safi al-Din al-Hilli iz 14. veka: „Bela su naša dela, crne naše bitke, zelena naša polja, a crveni naši mačevi.“

Prva zastava koja je sadržala sve četiri panarapske boje bila je zastava Arapskog ustanka iz 1916. godine, odnosno zastava Kraljevine Hidžaz. Mnoge današnje i istorične zastave arapskih zemalja temelje se na bojama Arapskog ustanka, uključujući Jordan, Kuvajt, Palestinu, Ujedinjene Arapske Emirate, kao i delimično priznate republike Somalilanda i Zapadne Sahare.

U 1950-ima nastao je podskup panarapskih boja, bez ili uz manju istaknutost zelene boje. Trobojka crvene, bele i crne boje postala je simbol Arapskog oslobodilačkog pokreta povodom Državnog udara u Egiptu 1952. godine. Na ovim bojama se danas temelje zastave Egipta, Jemena (takođe bivšeg Južnog i Severnog Jemena), Sudana, i Iraka, a u prošlosti Ujedinjene Arapske Republike i Federacije arapskih republika. Uz manju istaknutost bele boje, panarapske boje sadrži i zastava Libije.