Корисник:Anjastarcevic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Grtalica[уреди | уреди извор]

Grtalica (takodje i snežni plug) je uređaj namenjen za ugradnju na vozilo, koje se koristi za uklanjanje snega i leda sa spoljašnjih predela, obično onih koje služe za prevoz ili transport. Iako se ovaj termin koristi za označavanje vozila koja montiraju takve uređaje, tačnije je da su to vozila za zimsku sližbu, posebno na mestima koje redovno primaju velike količine snega svake godine., ili u specifičnim sredinama kao aerodromi. U drugim sličajevima, pickup kamioni i bageri su opremljeni priključcima koji ispunjavaju ovu svrhu. Grtalice se takođe mohu montirati na železničke vagone ili lokomotive radi čišćenja železničkih pruga.


Korišćenje[уреди | уреди извор]

Grtalica radi tako što koristi oštricu da gurne sneg na stranu da bi je očistio sa površine. Moderne grtalice mogu uključivati tehnologiju koja olakšava obavljanje posla i ostaje na putu. Neke od tehnologija su: prijemnici sistema globalnog pozicioniranje, head-up displeji i infra-crvena svetla.

Obične velike grtalice se obićno koriste na velikim aerodromima u Severnoj Americi. Ove grtalice imaju prevelike noževe i dodatnu opremu kao što je rotirajuća metla za čišćenje i guvaljke na zadnjem delu. Za trotoare i uske ulice se često koriste male trotoarse grtalice (gusenice) u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Kada se sneg nagomila iznad određene visine, operatori vozila prvo pročišćavaju glavne aretrije, u nekim slučajevima isključivo za vozila hitne pomoći.


Istorija[уреди | уреди извор]

Prve snežne grtalice su bile konjski plugovi od drveta. Sa pojavom automobila, veliki broj pronalazača je krenuo u poboljšanje postojećih plugova za sneg. U Sjedinjenim Američkim Državama se kaže da je čistač snega patentiran još 1840-ih, za železnice. Prvi snežni plug ikada izgrađen posebno za upotrebu sa motornom opremom bio je 1913. godine. Proizveden je od strane Good Roads Machinery na trgu Kennett, i dizajniran je da zadovolji stroge zahteve koje su naveli inženjeri u uredu za čišćenje ulica u Njujorku . Good Roads Machinery su zbog toga nezvanično priznati kao pokretači modernog pluga za sneg, iako su njihovi putni grejderi za čišćenje puteva bili napravljeni od čelika sa konjskom vučom korišćeni od osnivanja kompanije 1878. godine. Danas grtalice proizvode brojne kompanije širom sveta i dostupne su za različite vrste vozila, kao što su servisni kamioni, kamioneti, SUV i ATV. Oni se instaliraju pomoću specifičnoh modela ili univerzalnog hardvera i montiraju se na okvir vozila kako bi se osigutala trajna veza. Postoje ručne, električne i hidraulične grtalice.


Železničke grtalice[уреди | уреди извор]

U mnogim zemljama, železničke lokomotive imaju male snežne okvire koji su trajno pričvršćeni za svoja postolja. Kod drugih snžne grtalice su deo deflektora prepreka ispod pufera. Međutim postoje i veće snežne grtalice koje nisu namenska vozila.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

{{reflist[1]}}

  1. ^ wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Snowplow#cite_note-5https://en.wikipedia.org/wiki/Snowplow#cite_note-5.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)