Корисник:Dragais3421/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Toп Бој[уреди | уреди извор]

Top Boy
Жанр
  • драма
  • криминалистика
АуторРонан Бенет
Улоге
  • Ешли Валтерс,
  • Кејн Робинсон,
  • Малколм Камулете
  • Шон Ромулус
  • Шерон Дункан-Брустер
  • Николас Пинкон
  • Хоуп Икпоку Млађи
  • Лиса Дан
  • Шерон Хокинг
  • Мајк Вард
  • Симби Ајикаво
  • Лиса Дан
Уводна тема”Finish I Ain´t"
Завршна тема"Cold Win"
ЈезикЕнглески
Број сезона4
Број епизода26
Време трајања48 мин.
Продукција
Извршни продуцент
  • Аубри Грам
  • Адел Нур
  • Маверик Цартер
Продуцент
  • Лаура Смит
  • Ивон Ибазебо
  • Асадир Флинд
Директор
фотографије
  • Тат Радклиф
  • Кристофер Рос
*Метју Татберн
Емитовање
Формат слике
  • HTDV 1080i (2011-2013)
  • 4k Ultra HD (2019-)

Топ бој ( енгл. Тоp Boy) је британска криминалистичка серија, аутора Ронана Бенета (Ronan Bennet). Радња серије се одиграва у измишљњном делу Лондона Summerhouse и фокусира се на двојици дилера Душејну (Dushane) и Салију ( Sully) као и осталим ликовима који су умешани у Лондонско диловање дроге.

Серија се састоји од 26 епизода и 4 сезоне. Прве две сезоне које чине по 4 епизода емитоване су на Каналу 4 (Channel 4), при чему је прва сезона емитована током четири узастопне ноћи од 31.октобра до 3.новембра 2011.године, а друга сезона од 20.августа до 10. септембра 2013. године[1]. Канал 4 је престао са емитовањем епизода 2014. године.[2]

Након интересовања канадског репера Дрејка (Drake), 2017.године је објављено да ће Нетфликс почети да емитује нову сезону серије са оригиналном глумачком екипом, а Дрејк и његов тим биће извршни продуценти. Трећа и четврта сезона су премијерно приказане на Нетфликсу у септембру 2019.године, односно 31. марта 2022. године под називом Top Boy Summerhouse.[1][3]

Радња[уреди | уреди извор]

Сезона 1 (2011)[уреди | уреди извор]

Радња прве сезоне прати Ра´Нила (Ra´Nell) док се креће кроз животне замке Summerhous-а који је пун криминала након што је његова мајка Лиза (Lisa) примљена у болнису за pпсихијатријске болести. Ра´Нил који је стекао добру репутацију у свом крају је тих и повучен. Док му је мајка у болници о њему води рачуна његов блиски пријатељ Леон (Leon), који је некада био цењени чувар имања Summerhouse али је своју прошлост оставио иза себе. У међувремену, Лизина пријатељица Хедер (Heather) тражи Ра´Нилову помоћ око узгајања усева конопље како би довољно зарадила да може да се на неко друго, безбедније место пресели како би могла да одгаја своје нерођено дете ван невоља.

Ра´Нилов најбољи пријатељ Гем (Gem) се налази у невољи када почиње да ради као Душејнов и Салијев дилер. Гем је присиљен на све то, и налази се на мети њиховог поузадног пријатеља Дриса (Dris) који је немилосрдан и насилан.

Душејн и Сали управљају имањем без проблема, али када Камале ( Каmale), ривалски дилер из London Fields-а украде велику количину њихових залиха дроге приморани су да га ухавет пре него што њихов добављач Боби Рејкс (Bobby Raikes) сазна.

Сезона 2 (2013)[уреди | уреди извор]

Радња друге сезоне се одиграва годину дана након прве сезоне. Након што је полиција открила беживотно тело, Душејн, Сали и Дрис бивају ухапшени. Душејн убрзо схвата да у њиховој екипи постоји доушник. Откривају да је доушник заправо Мајкл (Michael), један од Душејнових дилера, који је био приморан од стране полиције да преда све информације о Душејну.

У међувремену Сали покушава да оснује сопствену екипу која би била противничка Душејновој са својим пријатељем Мајком (Mike). Када договор са Душејновим албанским полсовним партнерима пропадне, он још једном тражи Салијеву помоћ како би их се решио. Упознаје Џејсона ( Jason), занемареног дечака који покшава да преживи свет пун насиља и дроге.

Сезона 3 (2019)[уреди | уреди извор]

Радња треће сезоне се дешава шест година након друге сезоне. Душејн је побегао на Јамајку где је запослен у аутомобилској радионици свог рођака. Враћа се у Лондон након договореног посла са нарко босом Шугаром ( Sugar) који је у затвору како би продао Шугаров производ и поново постане главни дилер, уз помоћ Дриса и Џeka (Jaq) који су водили Summerhouse док је Душејн био одсутан. Међутим, нова екипа из London Fields-а на челу са немилосрдним Џејмијем (Јаmie) неће поднети да Душејн ступи на њихов терен.

Када је Душејн отишао на Јамајку, трошкови живљења у Лондону су порасли. О његовој болесној мајци сада брине Шели ( Shelley) млада неговатељица и самохрана мајка осмогодишње девојчиче која отпочиње љубавну везу са Душејном.

Сали је у затвору са Модијем ( Modie) дилером и убицом који је био вођа ривалске банде у Душејновом и Салијевом одсуству. Свађа између Салија и Модија прелази у физички обрачун када Сали баца кључалу киселину на Модијево лице само неколико дана пре него што би требао да буде пуштен из затвора. У међувремену, Дрис, након што је доживео мождани удар који га је оставио делимично онеспособљеним, бори се са својим обавезама по Душејновом повратку.

Џејми покушава да обезбеди своју млађу браћу Арона ( Aaron) и Стефана (Stefan), пошто су им родитељи, који су боловани од карцинома, преминули када је Џејми имао 18 година. Тада је почео посао са ирским добављачем дроге Лизи ( Lizzie) и њеним супругом Џефријем (Јеffery). Џејмијев сукоб са Душејном кулминира када Џејми бива ухапшен због кесе пуне оружја која је пронађена у његовом стану.

Сезона 4 (2022)[уреди | уреди извор]

Радња четврте сезона започиње шест месеци након дођагаја из претходне сезоне. Душејн жели да прошири своје царство ван улица улажући огромне инвестиције у Лондон и проналазећи нове пословне везе и партнере у Шпанији и Мароку, што изазива тензију локалног становништва коа и његове мајке, која је постала свесна посла свог сина. Џејми је пуштен из затвора и његова банда почиње да ради за Душејна.

Џек, Душејнов нови заменик након убиства Дриса, покушава да спаси своју трудну сестру Лорин (Lauryn) која је у насилној вези са трговцем оружија из Ливерпула Куртисом (Curtis).

Сали који пати од посттрауматског стресног поремећаја сумња да Џејми и Душејн послоју заједно. Шели и други локални становници се боре против Душејновог реновирања Summerhous-a. Шели се помирује са војом мрачном прошлошћу, када је била уцењивана јер је помогла свом бившем партнеру да сакрију тело жртве.

Продукција[уреди | уреди извор]

Развој[уреди | уреди извор]

Топ бој је написао и креирао романописац рођен у Белстафу Ронан Бенет, који је такође и продуцирао серију преко своје продукцијске куће Истерн Партисан (Eastern Partisan). Инспирацију да напише ову серију Бенет је добио након што је видео дванаестогодишњег дечака како дилује дрогу у свом локалном Теско супермаркету. Ронан је уз помоћ свог пријатеља Џерија Џексона (Gerry Jackson) интервјуисао неколико дилера у околини о њиховом начину живота како би реално приказао тај свет.

Улоге[уреди | уреди извор]

У серији глуме британски репери, заједно са искусним и новим глумцима. Тако су репери Солид Кру (Solid Crew) који је постао глумац и репер Кејн Робинсон (Kane Robinson) добили главне улоге. Лик Салија је написан као азијски дилер дроге, али директор кастинга Дес Хамилтон (Des Hamilton) као и Бенет били импресионирани Кејном.

Валтрес и Робинсон воде серију заједно са другим реперима, укључујући Скорцера (Scorcher) као вођа банде London Fields Камале (Kamale). Репери Гигс (Giggs) и Свеј (Sway) се појављују у првој сезони. У првој сезони се појављује и Шон Ромолус (Shone Romolus) као Дрис, Малком Камулете (Маlcom Kamulete) и Ђакомо Манцини (Giacomo Mancini) као Ра´Нил и Гем, уједно и најбољи пријатељи, Шенон Данкан Брустер (Shanon Duncan-Brewster) као Лиза, Ра´Нилова мајка, Николас Пинок (Nicolas Pinock) као Леон, Лизин пријатељ и Ра´Нилова очинска фигура, Кирестон Веринга (Kireston Wareing), Лизина пријатељица Хедер, Бенедикт Вонг (Benedict Wong) као дилер канабиса Винсет, Џеф Бел (Geoff Bell) као наркобос Боби Рејкс (Bobbie Raiks).

Када је Нетфликс 2019. објавио да ће снимање серије поново почети, најављено је да ће се Мајкл Ворд (Micheal Ward) прикључити глумачкој екипи као нови вођа London Field-а Џејми. Претходно је на аудицји глумео Џејмијевог млађег брата Арона. Репери Дејв (Dave) и Литл Симз (Little Simz) су добили улоге Модија и Шели.

Главне улоге[уреди | уреди извор]

Споредне улоге[уреди | уреди извор]

Локације снимања[уреди | уреди извор]

Haygate Estate и Loughborough Estate, оба у јужном Лондону, коришћени су као Summerhouse имање током прве две сезоне. Продукција је трећу сезону снимала на више локација у Кенту. Снимање се одвијало у Маргејту (Margate) у заливу Волпол (Walpola Bay). Снимало се и у и Рамсгејту (Ramsgate).

Музика[уреди | уреди извор]

Музику за серију компоновали су Брајан Ино (Brian Eno) и Мајк Асанте (Michael Asante). Топ бој укључује грајм, хип-хоп и ритам и блуз уметнике као што су Гостпоет (Ghostpoet), AJ Tрејси (Aj Tracey), Гигс (Giggs), Централ Ци (Central Cee).

Издавачке куће Oво соунд (Ovo Sound) и Варнер (Warner) су 13.септембра 2019. године објваили оргиниалну музику за трећу сезону под називом Top Boy (A Selection of Music Inspired by the Series)[4][5]. Саундтрек укључује песме Дрејка, Дејва, Фреда (Fredo), Литл Симза.[6][7]

Укидање и поновно снимање серије[уреди | уреди извор]

Упркос успешним оценама и критикама, Волтрес је 2014.године објавио да је Канал 4 отказао емитовање серије након само две сезоне[8]. Бенет је изразио своје разочарење због наглог отказивања. Дрејк је својим друштвеним мрежама у више наврата објавио да прати серију. Након сазнања да је даље снимање отказано, Дрејк ступа у контакт са продуцентима серије. Дрејк је добио права на серију и пренео их на Нетфликс, који је у новембру 2017. године објавио да ће се снимање треће сезоне наставити, при чему је Дрејк био извршни продуцент.

Eпизоде[уреди | уреди извор]

Сезона 1 (2011)[уреди | уреди извор]

Број Назив Режија Написао Оригинални датум објаве Гледаоци у Великој Британији (милиони)[9]
1 ”Епизода 1” Јан Деманџ (Yann Demange) Ронан Бенет 31. октобар 2011. 1.68
2 ”Епизода 2” Јан Деманџ (Yann Demange) Ронан Бенет 1.новембар 2011. 1.69
3 ”Епизода 3” Јан Деманџ (Yann Demange) Ронан Бенет 2. новембар 2011. 1.54
4 ”Епизода 4” Јан Деманџ (Yann Demange) Ронан Бенет 3. новембар 2011. 1.56

Сезона 2( 2013)[уреди | уреди извор]

Број Назив Режија Написао Оригинални датум овјаве Гледаоци у Великој Британији (милиони)[10]
5 ”Епизода 1” Џонатан бан Тулкен (Jonathan van Tulleken) Ронан Бенет 20. август 2013. 1.39
6 ”Епизода 2” Џонатан бан Тулкен (Jonathan van Tulleken) Ронан Бенет 27. август 2013. 1.13
7 ”Епизода 3” Џонатан бан Тулкен (Jonathan van Tulleken) Ронан Бенет 3. септембар 2013. 1.07
8 ”Епизода 4” Џонатан бан Тулкен (Jonathan van Tulleken) Ронан Бенет 10. септембар 2013. 1.00

Сезона 3 (2019)[уреди | уреди извор]

Број Назив Режија Написао Оригинални датум објаве
9 "Сломљен” Реиналдо Маркус Грин (Reinaldo Marcus Green) Ронан Бенет 13. септембар 2019.
10 ”Изградња мостова” Реиналдо Маркус Грин (Reinaldo Marcus Green) Ронан Бенет 13. септембар 2019.
11 "Велики пламен” Реиналдо Маркус Грин (Reinaldo Marcus Green) Ронан Бенет 13. септембар 2019.
12 ”Ноћ ломаче” Ниа ДаКоста (Nia DaCosta) Данијел Вест 13. септембар 2019.
13 ”Дим Вам иде у руке” Ниа ДаКоста (Nia DaCosta) Ронан Бенет 13. септембар 2019.
14 ”Принуђен” Бреди Худ (Brady Hood) Ронан Бенет 13. септембар 2019.
15 ”Стисак” Бреди Худ (Brady Hood) Данијел Вест 13. септембар 2019.
16 ”Зло око” Анил Кариа (Aneil Karia) Ронан Бенет 13. септембар 2019.
17 ”Сви имају породицу” Анил Кариа (Aneil Karia) Ронан Бенет 13. септембар 2019.
18 ”Не познајеш ме” Анил Кариа (Aneil Karia) Ронан Бенет 13. септембар 2019.

Сезона 4(2022)[уреди | уреди извор]

Број Назив Режија Написао Оригинални датум објаве
19 ”Добри морали” Бреди Худ (Brady Hood) Ронан Бенет 18. март 2022.
20 ”Како да ово поправим?” Бреди Худ (Brady Hood) Ронан Бенет 18. март 2022.
21 ”Ликл Фавор” Бреди Худ (Brady Hood) Данијел Вест(Daniel West) 18. март 2022.
22 "Главобоља са оптерећењем” Коби Адом (Koby Adom) Ронан Бенет 18. март 2022.
23 ”15 поена” Коби Адом (Koby Adom) Ронан Бенет 18. март 2022.
24 ”О огртачу и бодежу” Миријам Раја (Myriam Raja) Ронан Бенет 18. март 2022.
25 ”Постојимо због породице” Вилијам Стефан Смит (William Stefan Smith) Ронан Бенет 18. март 2022.
26 ”Докажи” Вилијам Стефан Смит (William Stefan Smith) Ронан Бенет 18. март 2022.


Прихватање[уреди | уреди извор]

Критике и гледаност[уреди | уреди извор]

Серија је добила позитивне повратне информације од стране критичара. Прве две сезоне су премијерно приказване са по милион гледалаца и успеле су да одрже удео публике током двогодишњег приказивања. Том Сутклиф (Tom Sutcliffe) је изјавио: ”Драма практично није укључивала проповедање, али осећај морала је био свуда, док је лоша савест треперила пред најснажнијим ликовима, а туга је подједнако покађала и кривце и они који су непорочни.” [11]

Ребека Николсон, (Реbecca Nicholson) која пише за ”The Guardian", је описала трећу сезону као ”насилнију, привлачнију и шокантнију сезону икада”. Елен Е. Џонс (Ellen E Jons) исти из "The Guardian" похвалила је четврту сезону уз коментар ”серија Вас увек оставља да нагађате даље догађаје”[12]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Top Boy | Series 2 | Starts 20th August”. TV | NEWS | TODAY (на језику: енглески). 2013-08-07. Приступљено 2023-05-20. 
  2. ^ „Top Boy season 3 for Netflix will shoot from July”. Digital Spy (на језику: енглески). 2018-05-11. Приступљено 2023-05-21. 
  3. ^ „Top Boy Season 5: Release Date, Cast, Trailer and More”. Capital XTRA (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  4. ^ https://hiphopdx.com, HipHopDX- (2019-09-12). „Drake & OVO Sound Present "Top Boy" Soundtrack”. HipHopDX (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  5. ^ Jones, Damian (2019-09-11). „The tracklisting for Drake's 'Top Boy' soundtrack has been revealed”. NME (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  6. ^ „Drake’s OVO Sound reveals ‘‘Top Boy’’ soundtrack tracklist”. REVOLT (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  7. ^ „The OVO Sound ’Top Boy’ Soundtrack Will Contain A New Drake Song After All”. UPROXX (на језику: енглески). 2019-09-11. Приступљено 2023-05-21. 
  8. ^ „Top Boy not getting series 3”. Digital Spy (на језику: енглески). 2014-05-28. Приступљено 2023-05-21. 
  9. ^ „Weekly top 10 programmes on TV sets (July 1998 – Sept 2018) Barb” (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  10. ^ „Weekly top 10 programmes on TV sets (July 1998 – Sept 2018) Barb” (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-21. 
  11. ^ „Last Night's Viewing: Symphony, BBC4; Top Boy, Channel 4”. The Independent (на језику: енглески). 2011-11-04. Приступљено 2023-05-21. 
  12. ^ Jones, Ellen E. (2022-03-18). „Top Boy review – this brilliant crime drama always leaves you guessing”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 2023-05-21.