Корисник:Dzivkovic89/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Adobe After Effects[уреди | уреди извор]

Adobe After Effects je digitalni softver za kompjutersku grafiku koji se koristi za kreiranje vizuelnih efekata, pokreta i kompozicija u video produkciji. Razvila ga je kompanija Adobe Inc. i prvi put je izdat 1993. godine. After Effects je postao standardni alat u industriji video produkcije i često se koristi u filmovima, reklamama, muzičkim spotovima i TV emisijama.

Istorija[уреди | уреди извор]

Adobe After Effects je prvobitno razvijen od strane kompanije CoSA (Company of Science and Art) pod imenom "Adobe After Effects 1.0".[1] Nakon što je Adobe kupio CoSA 1993. godine, program je integrisan u Adobe sistem proizvoda i postao je poznat kao "Adobe After Effects".

Prva verzija After Effects-a bila je ograničena na Apple Macintosh računare, ali je kasnije podržala i Windows platformu. Kroz godine, Adobe je kontinuirano unapređivao softver, dodajući nove funkcije i poboljšavajući performanse, što je rezultiralo njegovim postavljanjem kao vodećeg alata za postprodukciju u industriji video produkcije.[2]

Funkcionalnosti[уреди | уреди извор]

After Effects omogućava korisnicima da kreiraju različite vrste vizuelnih efekata, uključujući:

  • Pokretne grafike: Korisnici mogu kreirati animirane tekstove, logotipe i grafičke elemente.
  • VFX (vizuelni efekti): Softver pruža širok spektar efekata kao što su keying, rotoscoping, kompozicija slojeva, stabilizacija slike i mnogi drugi.
  • Pokretne slike: Korisnici mogu kreirati animirane grafike, manipulisati video materijalom i primenjivati različite filtere i efekte.
  • 3D grafika. After Effects podržava rad sa 3D modelima i omogućava korisnicima da kreiraju složene 3D kompozicije i efekte. [3]

Upotreba[уреди | уреди извор]

After Effects se često koristi u postprodukciji filmova, reklama, muzičkih spotova i TV emisija. Profesionalni animatori, dizajneri i montažeri često koriste ovaj softver za dodavanje efekata, animaciju teksta, manipulaciju video materijala i kreiranje kompleksnih kompozicija.[4]

Popularnost i uticaj[уреди | уреди извор]

Adobe After Effects je postao neizostavan alat u industriji video produkcije i postao je standardni softver za kreiranje vizuelnih efekata i animacije. Mnogi filmovi, TV emisije i reklame koriste efekte koji su kreirani pomoću ovog programa. Takođe, After Effects je popularan među amaterima i entuzijastima koji žele da kreiraju sopstvene video projekte.

Razvoj i Inovacije[уреди | уреди извор]

Kroz godine, Adobe After Effects je doživeo brojne inovacije i unapređenja. Nove verzije softvera donose poboljšane performanse, napredne funkcionalnosti i alate koji olakšavaju rad korisnicima. Uvođenjem novih tehnologija kao što su GPU ubrzanje i integracija sa drugim Adobe aplikacijama, After Effects postaje sve snažniji alat za profesionalce u industriji.

Zajednica i Obrazovanje[уреди | уреди извор]

Adobe After Effects ima veliku zajednicu korisnika i entuzijasta koji dele svoje znanje, resurse i projekte. Postoje brojne online platforme, forumi, tutorijali i kursevi koji pomažu korisnicima da nauče i unaprede svoje veštine u korišćenju programa. Ovaj vid podrške i obrazovanja doprinosi popularnosti i širenju kreativne upotrebe After Effects-a. [5]

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ maharani, dewi; hotami, muhammad (2018-07-04). „RENDERING VIDEO ADVERTISING DENGAN ADOBE AFTER EFFECTS DAN PHOTOSHOP”. dx.doi.org. Приступљено 2024-04-30. 
  2. ^ Kalinauskas, Justinas (2020). „Tikrovės (re)produkcija XXI a. Lietuvos teatre”. LOGOS. 103. ISSN 0868-7692. doi:10.24101/logos.2020.42. 
  3. ^ Plch, Roman (2013). „Interactive 3D Graphics in PDF Documents”. Zpravodaj Československého sdružení uživatelů TeXu (1): 31—43. ISSN 1211-6661. doi:10.5300/2013-1/31. 
  4. ^ Mutak, Augustin; Vranić, Andrea (2017). „Utjecaj stupnja uglazbljenosti teksta na upamćivanje teksta”. Psihologijske teme. 26 (2): 309—333. ISSN 1849-0395. doi:10.31820/pt.26.2.3. 
  5. ^ https://www.naucidizajn.com/after-effects-kurs.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)

Literatura[уреди | уреди извор]