Корисник:Hipotamus/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Хип-хоп ривалство између источне обале и западне обале представљало је спор између уметника и фанова хип-хоп сцена на источној обали и западној обали Сједињених Америчких Држава, посебно у периоду средине 1990-их година. Центри овог спора били су источнообалски репер The Notorious B.I.G. са Puff Daddy-јем и њиховом издавачком кућом базираној у Њујорку, Bad Boy Records, и западнообалски репер Tupac Shakur са Suge Knight-ом и њиховом издавачком кућом базираној у Лос Анђелесу, Death Row Records. Спор је кулминирао убиством оба репера. Иако су идентификовани неколико осумњичених, оба убиства остају нерешена.

Историја[уреди | уреди извор]

Хип-хоп музика и хип-хоп култура широко се сматрају потеклом с источне обале Сједињених Америчких Држава, пре свега из Њујорка. Као резултат тога, њујоршки репери су често били посматрани као да осећају да је њихова хип-хоп сцена супериорна у односу на остале регионалне хип-хоп културе.[1]

Хип-хоп Западне обале почео је да доминира по питању радијског емитовања и продаје у раним и средином 1990-их година, са настанком G-funk стила и појавом издавачких кућа као што су Death Row Records, Suge Knight-a и Dr. Dre-а; Lench Mob Records, Ice Cube-a; настављени успех Ruthless Records-a, Eazy-E-а, Aftermath Records који припада Dr. Dre-у и других.[2]

1994. године, Тупак "2Pac" Шакур, репер и глумац рођен на источној обали, а базиран у Калифорнији, већ је објавио два успешна албума и глумио у три филма. Међутим, у исто време, његова каријера била је у опасности јер је имао финансијске проблеме и суочавао се са суђењем у Њујорку због оптужби за сексуално злостављање, содомију и поседовање оружја.[3]


Пуцњава у Quad студију[уреди | уреди извор]

Порекло регионалног конфликта заиста је почело са пријатељством Тупака и The Notorious B.I.G-а. Њих двојица, као највеће реп звезде у Сједињеним Америчким Државама, првобитно су били близака пријатеља. Тупак првобитно није имао ништа против Њујорка. Међутим, један инцидент је променио све то.

30. новембара 1994. године, Тупак је имао договорено да сними песму у Quad студију у Менхетну као помоћ да покрије своје правне трошкове. Док је стизао на место, чланови групе Junior M.A.F.I.A, која је била повезана са Biggie Smalls-ом (The Notorious B.I.G), викнули су поздраве Тупаку са улице испод. Када је ушао у зграду, два нападача су наредила свима у холу да легну на под. Када је Тупак пружио отпор, упуцан је пет пута и рањен је. Када је био изношен на носилима, Тупак је оптуживао Biggie-ја и друге чланове Bad Boy-а који су били присутни.[4]

У фебруару 1995. године, "Who Shot Ya?", песма са Б-стране сингла "Big Poppa" Biggie-ја, била је објављена. Иако су Комбс и Biggie тврдили да немају никакве везе са пуцњавом и изјавили су да је "Who Shot Ya?" снимљена пре инцидента, Тупак је то протумачио као подсмевање усмерено ка њему.[5]

Додела "Source" награде[уреди | уреди извор]

Августа 1995. године, Suge Knight је изпровоцирао Puff Daddy-ja (власника Bad Boy Records-а) на Source Awards-у у Њујорку, обавештавајући окупљене уметнике и особе из индустрије да: "Сваки уметник који жели да буде уметник и жели да остане звезда, и не жели да се брине о извршним продуцентима који желе да се појављују у свим видеима... У свим песмама... Да плешу, дођите у Death Row!" - алудирајући на навику Puff-а да се појављује у видеима својих уметника и да изводи додатке у њиховим песмама. За њујоршку публику, коментари Knight-а изгледали су као uвреда читавој хип-хоп сцени источне обале и резултирали су негодовањима од стране публике.


Проблеми су се наставили следећег месеца када су Suge Knight и Puff Daddy посетили рођенданску забаву музичара Jermaine Dupri-ја у Атланти. Сукоб између две групе проширио се изван клуба, а Jai "Big Jake" Robles, близак пријатељ Knight-а и припадник банде "Bloods" уско повезане са Death Row-ом, убијен док је улазио у лимузину.

"Дис Трекови"[уреди | уреди извор]

Убрзо након Robles-ове смрти, Knight је обезбедио ослобађање 2Pac-a из затвора плативши његову кауцију од 1,4 милиона долара, прелетевши преко целе земље и изнајмивши лимузину да га преузме из затвора. Убрзо после ослобађања, 2Pac се придружио Knight-у у ескалирању битке Death Row-а са Bad Boy Records. Тупак је износио увреде или претње на речима кроз неколико песама од краја 1995. до 1996. године. Примери укључују песме "Against All Odds", "Bomb First (My Second Reply)" и чувену "Hit 'Em Up".[6]

Иако Biggie никада није објавио експлицитан одговор кроз песму, члан Junior M.A.F.I.A., Lil Cease, тврдио је у интервјуу за XXL да је 2Pac предмет Бигијеве песме "Long Kiss Goodnight". Puff Daddy, међутим, настојано је одбацио ову теорију и аргументовао да би, када би Биги желео да изазве 2Pac, навео би га именом.

У то време, медији су се јако укључили и појачавали ово ривалство ратом између источне и западне обале, непрестано извештавајући о њему. То је довело до тога да се фанови из обе сцене сврстају на стране и заузму став.

Убиства[уреди | уреди извор]

Тупаково убиство 1996.[уреди | уреди извор]

7. септембра 1996. године, Тупак Шакур је убијен у пуцању из автомобила у Лас Вегасу у Невади. Превежен је у Медицински центар Јужне Неваде, где је преминуо шест дана касније. У чланку "Who Killed Tupac Shakur?" из 2002. године, Чак Филипс је известио да је "пуцање извршила банда из Комптона, у Калифорнији позната као Southside Crips (главни ривали банде "Bloods" у којој је цео Death Row Records припадао), као освета за пребијање једног од њихових чланова од стране Shakur-а неколико сати раније... Orlando Anderson, Крип који је нападнут од стране Shakur-а, испалио је фаталне меткове. Полиција Лас Вегаса је искључила Anderson-а као осумњиченог и само једном га кратко испитала. Касније је и он сам био убијен у "неповезаном пучу" неколико година касније, 29. маја 1998. године." [7]

Многи сматрају да је Тупаково убиство индиректно било Puff Daddy-јево дело.

Бигијево убиство 1997.[уреди | уреди извор]

Убиство The Notorious B.I.G.-а или Biggie Smalls-а, остаје неразјашњено. 9. марта 1997. године, Biggie Smalls је упуцан и убијен у атентату из возила у Лос Анђелесу у Калифорнији.

Biggie Smalls је управо присуствовао Soul Train музичким наградама и седео је на сувозачевом седишту возила када је друго возило пришло са бока и отворило ватру. Погодио га је четири пута и ускоро је проглашен мртвим у болници. Случај је изазвао велику пажњу због високог профила каријере Biggie Smalls-а и све веће напетости између хип-хоп сцена на источној и западној обали Сједињених Америчких Држава.

Упркос обимним истрагама и бројним теоријама, убиство остаје званично нерасветљено. Током година појављивале су се различите теорије и нагађања, имплицирајући различите особе и наводећи могуће мотиве, али ниједно хапшење није извршено у вези са овим случајем.


Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „New York: the birthplace of hip hop”. National Geographic (на језику: енглески). 2018-05-19. Приступљено 2023-06-16. 
  2. ^ West Coast hip hop (на језику: енглески), 2023-05-11, Приступљено 2023-06-16 
  3. ^ Anderson, Joel (2020-02-14). „Against the World”. Slate (на језику: енглески). ISSN 1091-2339. Приступљено 2023-06-16. 
  4. ^ Anderson, Joel (2020-02-14). „Against the World”. Slate (на језику: енглески). ISSN 1091-2339. Приступљено 2023-06-16. 
  5. ^ „New Straits Times - Претрага архиве Google вести”. news.google.com. Приступљено 2023-06-16. 
  6. ^ „Dexter Isaac Says He Shot Tupac at Quad Studio”. web.archive.org. 2011-09-15. Приступљено 2023-06-16. 
  7. ^ Philips, Chuck (2015-01-30). „How Vegas police probe floundered in Tupac Shakur case”. Los Angeles Times (на језику: енглески). Приступљено 2023-06-16.