Корисник:Ivanavukasin/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Атенија брод[уреди | уреди извор]

СС Атенија је први британски путнички брод на линији Глазгов-Монтреал изграђен 1923. Имао је депласман од 13465 тона и 30-их година користио се на атланским комуникацијама[1]. Превозио је преко 1000 људи, у неким изворима је наведен број 1418[2] као коначан број путника дана када је потопљен, међу њима је било око 300 американаца.

Атенија брод

Потапање брода Атенија[уреди | уреди извор]

Немачка подморница U-30 торпедовала је и потопила Атенију и тако усмртила 117 особа, међу којима је било 28 држављана САД-а, а спашено је око 1300 људи. Овај догађај десио се 3.9.1939. у девет сати по британској објави када је Атенија пловила ка Канади. Неколико сати након тога британски премијер Невил Чеберленд званично је објавио рат нацистичкој Немачкој. Брод је потонуо 6 минута након што је немачка подморница са два торпеда ударила у њега. Немачка власт је дуго демантовала ово потапање, али постоји могућност да је оно послужило као изговор за улазак САД-а у Други светски рат. Смрт овог брода могла је створити још више проблема Немачкој, која је баш тада била у великом успону захваљујући Хитлеровим освајањима.

Олупина брода Атенија[уреди | уреди извор]

Дејвид Мирнс, ловац на олупине, сматра да је пронашао Атенију код Рокол оствра. Дошао је до тог закључка када је проучио податке које је прикупио сонар са Геолошког института Ирске.[3]

Разлог потапања брода[уреди | уреди извор]

Немачка подморница У-30

Како би заштитили себе, Немци су тврдили да су Британци намерно потопили свој брод тако што су налетели на британску мину и да су то урадили како би САД што пре ушао у рат.[4] Доста након тога објављено је да је Фриц Јулиус Лемп, командант немачке подморнице, погрешио и уместо да испали торпедо на оклопни ратни брод британске морнарице, он га је испалио на путнички британскин брод. Разлог зашто су на погрешан брод испалили торпедо јесте цик-цак пловидба. Суђење за овај догађај одржано је у Нирнбергу 1946. и том приликом прочитана је изјава адмирала Крла Донитца у којој је признао да је брод торпедован, а да је Лемп, када је схватио своју грешку, избацио из дневника подморнице овај податак и на тај начин покушао да прикрије догађај.[5]

Назив СС Атенија
Врста Брод
Држава Велика Британија
Завршетак градње 1923. година
Линија брода Глазгов-Монтреа
Депласман 13465 тона
Потопљен (Када?, Ко?) 3.9.1939., Немачка подморница U-30
Број погинулих 117

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Brodovi koji tonu: ratna tehnika. Najpoznatiji potopljeni brodovi”. travelerscoffee.ru. Приступљено 2023-03-05. 
  2. ^ „SVE "BOSNE" SU OTIŠLE NA DNO! Brod nama zanimljivog imena prva zvanična žrtva Drugog svetskog rata”. NOVOSTI (на језику: српски). Приступљено 2023-03-05. 
  3. ^ D.K, RT. „Pronađen čuveni brod koji su Nemcu SLUČAJNO POTOPILI pre skoro 80 godina”. Blic.rs (на језику: српски). Приступљено 2023-03-05. 
  4. ^ „SVE "BOSNE" SU OTIŠLE NA DNO! Brod nama zanimljivog imena prva zvanična žrtva Drugog svetskog rata”. NOVOSTI (на језику: српски). Приступљено 2023-03-05. 
  5. ^ D.K, RT. „Pronađen čuveni brod koji su Nemcu SLUČAJNO POTOPILI pre skoro 80 godina”. Blic.rs (на језику: српски). Приступљено 2023-03-05.