Пређи на садржај

Корисник:Jelena Vasojevicc/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Један дан ( ТВ серија )[уреди | уреди извор]

Један дан
Jelena Vasojevicc/песак
Ориг. називOne day
Жанрромантика, драма
АуторДејвид Николс
УлогеЕма Морли Декстер Мејхју
Језикенглески
Број сезона1
Број епизода14
Време трајања19 - 38 мин
Емитовање
Премијерно
приказивање
4 Јул 2022 — 19 Јануар 2023

Један дан jе британска романтична драмска лимитирана серија заснована на роману из 2009. године аутора Дејвида Николса, као и на филмској адаптацији из 2011. године. Прати двадесетогодишњу везу Еме Морли и Декстера Мејхјуа, који се упознају на балу поводом дипломирања након што су дипломирали на Универзитету у Единбургу, а у главним улогама су Амбика Мод и Лео Вудал.

Премијерно приказан 8. фебруара 2024. године на Нетфликсу, добио је критичке похвале и био је најгледанија серија на свету током недеље од 12. фебруара, са 9.9 милиона прегледа.

Глумци и улоге[уреди | уреди извор]

Главни[уреди | уреди извор]

  • Амбика Мод као Емa Морли
  • Лео Вудол као Декстер Мејхју

Споредни[уреди | уреди извор]

  • Елеанор Томлинсон као Силви
  • Еси Дејвис као Алисон Мејхју
  • Тим Мак Инерни као Стивен Мејхју
  • Џони Велдон као Ијан
  • Брендан Квин као Калум
  • Били Гадсдон као Јасмин
  • Тоби Стивенс као Лионел Коуп
  • Џоели Ричардсон као Хелен Коуп
  • Амбер Грапи као Тили
  • Адам Локсли као Грејем
  • Тим Престон као Гари
  • Џон Макмилан као Арон
  • Ребека Мерел као Суки
  • Џоди Прајс као Соња
  • Софи Волф као Тара
  • Јосеф Фароа као Енди
  • Вил Хислоп као Тоби
  • Меган Тредвеј као Кејт
  • Ела-Реа Смит као Наоми
  • Матилде Томине Сторм као Тове
  • Сам Сван као Дамијан
  • Бет Линдсеј као Сара
  • Марк Роули као Господин Годалминг
  • Антони Калф као Сид
  • Едуард Шени као Жан-Пјер
  • Емили Итон-Плоурајт као Кенди
  • Џон Туеарт као Андреј
  • Хана ван Влиет као Лоте

Епизоде[уреди | уреди извор]

Број Наслов Режирао Написано Снимљено
1 "епизода 1" Моли Манерс Никол Тејлор 8. фебруар 2024.
Дана 15. јула 1988. Ема Морли и Декстер Мејхју се упознавају на дипломском балу након што су завршили своје допломске студије на Универзитету у Единбургу. Ема је девојка из радничке класе из Ледсу, док Декстер долази из привилеговане породице из Лондона, немају скоро ништа заједничко. Ипак, заинтересовани су једно за друго и проводе платонску ноћ заједно у Емином стану, разговарајући о својим будућим плановима након универзитета. Ујутро, Декстер жури да се састане са својим родитељима, али онда одлучује провести још мало времена с Емом на Артуров Трону (претварајући се Еми да је оставио поруку за своје родитеље). Док одлазе, Декстер пита Ему да попију пиће код њега у стану. Размењују погледе и почињу трчати, али Декстерови родитељи су тамо. Декстер трчи за њом и тражи њен број како би остали у контакту.
2 "епизода 2" Моли Манерс Никол Тејлор 8. фебруар 2024.
Прошло је годину дана и Eмa је неодлучна да ли да остане са својим позоришним режисером у путујућој позоришној трупи или да се врати у Ледс код своје породице. Одлучује да се пресели код своје најбоље пријатељице, Tилу, у Лондон. Без новца и несрећна, завршава радећи у мексичком ресторану где упознаје Иана—самопрозваног комичара. Декстер проводи годину дана у Италији. Негова мајка га редовно пита о његовим будућим плановима и одбацује његову идеју да постане фотограф. Декстер сазнаје да његова мајка има терминални рак, што га оставља у хаосу. Декстер и Eмa одржавају своје пријатељство путем писама и разгледница.
3 "епизода 3" Моли Манерс Никол Тејлор 8. фебруар 2024.
1990. године, Декстер започиње своју каријеру као телевизијски водитељ у бучном комичном ноћном клубу, док Eмa почиње да осећа све већу нелагоду због свог посла у ресторану. Декстер долази у ресторан да је види, доводећи са собом своју девојку. Након што јој се смена заврши, Иан је пита да ли би дошла да види једну од његових свирки; Eмa му каже да већ има планове са Декстером. Eмa потом проводи вече са Декстерoм на Примрос Хил-у где разговарају о свом пријатељству. Иако му здравље његове мајке очигледно још увек тешко пада, успева да каже Eми неколико тешких истина о томе како она одустаје од себе и подсећа је зашто је она "једна у милион."
4 "епизода 4" Кејт Хевит Никол Тејлор 8. фебруар 2024.
Како се њихово пријатељство учвршћује, Eма и Декстер одлучују да оду на одмор у Грчку, где проводе лето пливајући. Ема даје Декстеру списак правила која не смеју прекршити, једно од њих је да не спавају заједно. Међутим, присиљени су да прекрше ово правило јер њихова соба има само брачни кревет. Током заједничке вечере, Емa и Декстер играју игру где једно другом откривају тајне које други не зна. Декстер открива да је пољубио момка под утицајем алкохола, док Ема каже Декстеру да је имала велику симпатију према њему када су се први пут срели у Единбургу. Декстер то отписује и каже јој да то мора остати тајна, имплицирајући да је од почетка знао да га Емa воли. Декстер такође каже да је и он имао симпатију према њој, али напомиње да му се свиђа много људи и да не тражи ништа озбиљно. Њих двоје се голи купају у Егејском мору, где Декстер покушава да је пољуби и предлаже однос без обавеза, што Емa одбија тако што потапа Декстерa под воду. Емa потом излази из воде и схвата да ју је Декстер све време завлачио.
5 "епизода 5" Кејт Хевит Ана Џордан

Винеј Пател

8. фебруар 2024.
Године 1992., Декстер, у пијаном стању, посећује своје родитеље. Доноси својој мајци поклон од Еме. Када га мајка пита о њиховом односу, Декстер одговара да су само пријатељи. Она га тада суочава с тим колико је неимпресионирана његовим начином живота и каже му да није достигао свој потенцијал. Он носи своју болесну мајку у њену спаваћу собу и преспава вечеру на којој је обећао да ће присуствовати. Његов отац, сакривши његове кључеве од аутомобила, вози га до станице Редли и каже му да се никада више не враћа кући под утицајем алкохола. Ема има своју кућу и у вези је са Ианом, који јој каже да ју је Декстер увек узимао здраво за готово. Декстер, узнемирен због посете родитељима, зове Ему са јавног телефона на станици и каже да му је потребна; тада се сети да Ема има састанак са Ианом.
6 "епизода 6" Кејт Хевит Бијан Шеибани 8. фебруар 2024.
Године 1993, Емина улога учитељице хваљена је од стране многих, укључујући и директора школе који је очигледно заинтересован за њу. Пре драмске представе, она теши Соњу, своју ученицу, која је уплашена и неодлучна у вези са својим способностима да пева и плеше у представи. Соња се опоравља од треме, а Eмa, која је такође била нервозна због представе, добија овације за свој рад као учитељица. С друге стране, Декстера обожава много његових фанова, углавном девојака, и стекао је надимак "секси Декси". Међутим, многи га критикују због његове очигледне непријатељскости и називају га "најиритантнијим човеком на телевизији". Ова критика дубоко погађа Декстера, који је такође у жалости за својом мајком. Уплашен и анксиозан због емисије, Декстер се опија како би се "опустио" и покушава да унесе алкохол у емисију тако што напуни празну флашу воде алкохолом. Његова флаша се помеша са Сукином, његовом водитељком и очигледно девојком, и он покушава да је врати, али без успеха. Емисија постаје катастрофална када Суки попије алкохол и почне да кашље, а Dexter није у стању да настави као ко-водитељ.
7 "епизода 7" Џон Хардвик Никол Тејлор 8. фебруар 2024.
Следеће године, Декстер је још више опседнут својом славом и богатством. Ема није задовољна својом каријером писања, као ни својим неугодним односом са Ианом. Она среће Декстерa и њих двоје одлазе на вечеру у луксузни ресторан. Док наручују храну, Ема почиње да се осећа нелагодно због очигледне промене стила и понашања код Декстера. Док покушава да му каже о својој ситуацији, он делује незаинтересовано и напушта сто да се дрогира кокаином и флертује са продавачицом цигарета. Постаје све више непријатељски настројен и окрутан према Еми, говорећи да "учење је за оне који не могу ништа друго да раде". Разочарана Ема напушта ресторан. Декстер је прати и покушава да исправи ситуацију, али бесна Ема му говори да ју је некада чинио срећном, а сада је чини да се осећа "као ђубре". Такође каже да су превазишли једно друго и да им је време прошло. Ема одлази кући код Иана.
8 "епизода 8" Џон Хардвик Ана Џордан 8. фебруар 2024.
Последњег дана семестра 1995. године, Ема има однос са директором школе који јој даје Нокиа мобилни телефон да би била у контакту са њим. Стигавши кући, Ема се суочава са Ианом који је у њеном стану иако су пре тога раскинули. Оптужује је да га је варала са Декстером током целе њихове везе. Ема објашњава да није била у контакту са Декстером годину дана. Она је огорчена када открије да је Иан прегледао њене дневнике и пронашао њене слике са Дектером. Свађају се, али на крају мирно разговарају. Иан затим пита Ему да ли је заиста волела Декстера, а она одговара да га је волела пре много година у Единбургу. Говори јој да објави своје дневничке приче јер он мисли да су добре. Након што Иан оде, Ема гледа свој нови телефон и присећа се Декстера који јој је обећао да ће је водити на вечеру када добије мобилни телефон. Затим излази да купи цигарете и алкохол и среће своју бившу ученицу Соњу која јој саопштава да је примљена на Универзитет у Единбургу да студира енглески језик. Осећајући инспирацију, Ема се враћа кући и почиње да пише свој роман.
9 "епизода 9" Џон Хардвик Бијан Шеибани 8. фебруар 2024.
1996. године, Декстер упознаје жену по имену Силви и позива га код ње кући да упозна њену породицу. Њена породица очигледно није импресионирана његовом каријером и телевизијским емисијама. Његов агент га зове да му саопшти вест да неће бити ангажован за другу сезону своје емисије о рецензијама видео игара, "Гејм Он!". Након вечере, породица игра игру која укључује ударање једни друге згужваним новинама; сматрају то јако смешним. Приносе му притисак да се придружи игри, што завршава тако што скоро поломи Силвији нос случајно. Њена породица је бесна на њега, што га чини још несигурнијим у њиховом присуству. Декстер моли Силвију да му опрости, што она и чини, али када покуша да заспи, види како Силвијина соба подсећа на Емин стан у Единбургу када су први пут провели ноћ заједно као пријатељи. Декстер почиње да се смеје и жели да може да исприча Еми о свом дану.
10 "епизода 10" Лук Снелин Никол Тејлор 8. фебруар 2024.
Године 1997., Ема и Декстер присуствују венчању Тили и Грахама. Седећи са Силвијом, Декстер непрестано гледа ка задњем делу цркве да види да ли је Ема тамо. Ема стиже са пријатељима и седа међу задњим редовима у цркви, али она и Декстер се погледају. На пријему, Декстер бива понуђен од стране свог старог цимера из стана, Калум (сада мултимилионера), који му нуди посао. Осећајући се понижено, Декстер се суочава са Калумом у вези етике давања посла пријатељу, док Силви покушава да га убеди да прихвати. Ема наздравља младенцима, а касније, када је почео плес, Декстер је проналази и поново се повезују шетајући се око лавиринта. Ема је добила довољно велики аванс од издавача да може неко време да се посвети писању пуним радним временом. Декстер каже Еми да је верен и да ће се ускоро венчати јер Силви очекује бебу. Ема је шокирана, али поврати смиреност и каже да је срећна због њега. Они обећавају да ће остати "најбољи пријатељи".
11 "епизода 11" Лук Снелин Никол Тејлор 8. фебруар 2024.
1998. године, Ема и Декстер често зову једно друго како би остали у току са дешавањима. Декстер (сада отац) ради у једној од Калумових кафетерија. Код куће, Силви је несрећна и исцрпљена јер беба Јасмин не спава, а реновирање куће је стресно. Декстер је узнемирен због Силвијиних родитеља који се превише мешају у његове планове у вези каријере и каже Силвији да им не говори стално о томе. Силви затим одлази на девојачко вече, коме се радује већ недељама. Декстер остаје са Јасмин и проналази стару касету са песмама коју су он и Ема некада слушали. Позива Ему и моли је да дође, али она је са Тили и Грахамом. Касније, Силви зове Декстера да провери како је. Њих двоје имају битан разговор у којем Декстер говори Силвији да покушава да схвати шта жели. Међутим, Силви тајно вара Декстера са Калумом – лажући свог супруга о девојачкој вечери.
12 "епизода 12" Лук Снелин Никол Тејлор 8. фебруар 2024.
Године 1999., Декстер подноси захтев за развод од Силвије и одлази из Лондона у Париз да види Ему, где она ради истраживање за своју другу књигу. Ема га дочекује на Гар ду Норду и њих двоје разговарају у кафићу. Затим иду у Емин стан где Декстер покушава да је пољуби. Ема га одбија, рекавши да сада излази са Французом по имену Жан-Пјер. Декстер постаје љубоморан и пита зашто му никада није рекла о томе, објашњавајући да је дошао у Париз да разговара о односу који су имали одмах након што се он развео од Силвије. Ема му тада каже да није све што се догодило било због њега и да му није потребна дозвола да излази са неким новим. У сред њихове расправе, стиже Жам-Пјер, јер је Ема организовала вечеру за њих троје заједно. Разочарани Декстер отказује вечеру и говори им да је добио упалу крајника. Кајање испуњава Ему која се на крају враћа у стан где њих двоје поновно имају однос. Декстер тада обећава Eми да је никада неће повредити и каже јој да зна да није могла да га избаци из главе.
13 "епизода 13" Лук Снелин Давид Нихолс 8. фебруар 2024.
Године 2000., Eма и Декстер коначно постају пар. Декстер жели нови почетак и убеди свог оца да му дозволи да користи новац који му је оставила мајка да претвори стару рибарницу у кафић. Eма каже Декстеровом оцу да има 100% поверења у тај подухват. До 2001. године, Декстер и Ема планирају своје венчање, а четврти Емин роман је спреман за објављивање. Њих двоје проводе време са Јасмин, а Ема каже Декстеру да је спремна за бебу – нешто што је Декстер прижељкивао да чује од ње. Годину дана касније, њихови напори су били неуспешни јер Ема није успела да остане трудна. Након расправе, Декстер покушава да је утеши причом о кући коју би могли да купе. Ема проводи дан пишући, а затим иде на пливање. Оставља Декстеру поруку извињења што је била љута на њега, говорећи му да га воли и да ће закаснити пет минута на њихов одлазак да погледају кућу. Био је кишовит дан Светог Свитина и на путу да се нађе са Декстером, Ему на бицикли је ударио неопрезан возач и на месту је погинула – тачно 14 година након њиховог првог сусрета у Единбургу.
14 "епизода 14" Моли Манерс Никол Тејлор 8. фебруар 2024.
После Eмине смрти, Декстер је сломљен и вратио се свом старом самоуништавајућем понашању – опијању и узимању кокаина. Након што је претучен, Декстер онесвешћен завршава на поду код Силвије. Његов отац га одводи кући где завршава плачући без контроле у свом дечијем кревету. Године 2004., Тили, Грахам, Силви, Иан и његов отац долазе у посету и покушавају да га утеше. Иан, сада срећно ожењен са децом, каже Декстеру колико је срећна била Ема с њим и како га је Ема учинила "пристојним". Када сви оду, Декстер седи у соби где чува Емине ствари и почиње да је замишља поред себе. Дух Еме му каже да се неће увек осећати овако док му сузе теку низ лице. Три године касније, Декстер, Јасмин и његов отац одлазе у Единбург где посећује места на која су он и Ема ишли њиховог првог дана. Испред њеног старог стана, сећа се њихове прве заједничке ноћи. Јасмин пита Декстера да ли могу да се попну на Артуров Трон, и он је прати истим путем као што је то радио са Eмом. На крају, присећа се њихове приче и памти тренутак када је пољубио Ему на степеницама након што ју је пре 19 година питао за број.

Продукција[уреди | уреди извор]

Нетфликс је наручио нову адаптацију "Један дан" у новембру 2021. године од Драма Републик. Радну групу сценариста водила је Никол Тејлор, а састојала се од Aнe Џордан, Винајa Патела и Бијана Шеибанија. [1]Извршни продуценти су били Николас и Tејлор, као и Роана Бен и Џуд Ликнаицки. Моли Манерс је била ангажована као редитељка серије.[2]

Глумица Амбика Мод изјавила је у новембру 2022. године да ће серија обухватити више из романа него филмска адаптација из 2011. године.[3]

Кастинг[уреди | уреди извор]

У јуну 2022. године објављено је да ће Амбика Мод и Лео Вудел глумити главне ликове Eму и Дeкстерa. Еленор Томлинсон и Eси Деивиз придружиле су се глумачкој постави као Силвиа и Алисон, што је најављено у јулу и октобру.[4][5]

Снимање[уреди | уреди извор]

Главно снимање почело је у Лондону 4. јула 2022. пре него што се преселило у Единбург 18. јула. Снимање је обављено на локацијама у Олд Колеџ-у Универзитета у Единбургу, као и у центру града, Вест Енд-у и Олд Таун-у. [6]

Снимање у УК завршено је 19. јануара 2023. у Ислингтону, Лондон.

Посвета[уреди | уреди извор]

На крају серије, приказана је посвета: "У вољеном сећању на Џастина Илија". Илиј је био старији онлајн уредник, такође познат као завршни уредник, који је радио на целој серији пре него што је неочекивано преминуо. Ова улога је "већим делом техничка улога дизајнирана да осигура да је пројекат спреман за емитовање".[7] Имао је каријеру која је трајала од 1996. године, радио је на многим успешним серијама, укључујући Убиство Ив, Добре Омење и Круну,[8][9][10]као и на најновијем филму Веса Андерсона, Астероид Сити.

Издавање[уреди | уреди извор]

Серија Један дан премијерно је приказана 8. фебруара 2024. на Нетфликсу као лимитирана серија.

Пријем[уреди | уреди извор]

Серија је добила критичко признање и била је најгледанија серија широм света током недеље од 12. фебруара 2024. године, са 9,9 милиона прегледа.[11]

На дан 23. априла 2024. године, сајт агрегатора рецензија Ротен Томатос је известио о одобрењу од 91% на основу 46 рецензија критичара, са просечном оценом од 8/10. Конзензус критичара на сајту гласи: "Описујући пролаз времена са добро опаженом ширином, Један дан је наизменично узбуђујући и озбиљан, али увек врле романтичан." Сајт [12]Метакритика, који користи важећи просек, доделио је оцену 76 од 100 на основу 22 критичара, што указује на "опште позитивне рецензије". [13]Анита Синг из Телеграфа доделила је серији четири звездице од пет, пишући: “Најпродаванији роман Дејвида Николса вешто је претворен у лако прерађиву драму за еру Нетфликса.” [14]

Овај пројекат је био пробијање за каријере главних глумаца Амбике Мод и Леа Вудала.[15][16][17]

Признања[уреди | уреди извор]

Награде Датум церемоније Категорије Номиновани Резултат Реф.
Готем награде за телевизију Јун 4. 2024. Изузетна изведба у лимитираној серији Амбика Мод У току [18]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ritman, Alex (2021-11-30). „Netflix Orders 5 U.K. Series, Including Adaptation of David Nicholls’ ‘One Day. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 
  2. ^ Whittock, Jesse (2022-06-23). „‘The White Lotus’ Actor Leo Woodall & ‘This Is Going To Hurt’ Breakout Ambika Mod To Lead Netflix Drama ‘One Day. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 
  3. ^ One Day (2011 film) (на језику: енглески), 2024-06-01, Приступљено 2024-06-02 
  4. ^ Whittock, Jesse (2022-07-07). „‘Poldark’ Star Eleanor Tomlinson Boards Netflix Drama Series Adaptation Of David Nicholls Novel ‘One Day. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 
  5. ^ Ritman, Alex (2022-10-17). „Essie Davis Joins Netflix Adaptation of David Nicholls’ ‘One Day’ (Exclusive)”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 
  6. ^ Young, Iona (2022-07-06). „Edinburgh Netflix show One Day drone filming times and parking restrictions”. Edinburgh Live (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 
  7. ^ „One Day pays touching tribute to late crew member”. Radio Times (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 
  8. ^ published, Laura Harman (2024-02-08). „Who is Justin Eely from Netflix's One Day dedication?”. Woman and Home Magazine (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 
  9. ^ „Who was Justin Eely, who One Day is dedicated to?”. Capital (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 
  10. ^ „Justin Eely | Editorial Department, Additional Crew, Visual Effects”. IMDb (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 
  11. ^ Seitz, Loree (2024-02-20). „One Day, Love is Blind Season 6 Lure Netflix TV Viewers”. TheWrap (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 
  12. ^ „One Day: Limited Series | Rotten Tomatoes”. www.rottentomatoes.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 
  13. ^ „One Day (2024)”. www.metacritic.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 
  14. ^ Singh, Anita (2024-02-06). „One Day, review: a bingeable, sentimental romance with all the depth of a puddle”. The Telegraph (на језику: енглески). ISSN 0307-1235. Приступљено 2024-06-02. 
  15. ^ Maddick, Emily (2024-02-09). „'One Day' is one of this year's defining cultural moments”. Glamour UK (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 
  16. ^ Barr, Sabrina (2024-02-11). „Wondering why One Day actress playing Emma has you sobbing? Here's why”. Metro (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 
  17. ^ Mussen, Maddy (2024-04-22). „Meet Leo Woodall: The White Lotus's Essex boy turned Bridget Jones star”. Evening Standard (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 
  18. ^ Verhoeven, Beatrice (2024-05-14). „‘Baby Reindeer,’ ‘The Curse,’ ‘Shogun’ Among Inaugural Gotham TV Awards Nominees”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-06-02. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]