Корисник:Katarinais420/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Луј Витон Малетиер (франц. Louis Vuitton Malletier), познатији као Луј Витон, је француска луксузна модна кућа и компанија коју је 1854. године основао Луј Витон. [1]

Луј Витон
Модна индустрија
Основано1854.
Париз, Француска
ОснивачиЛуј Витон
Производиодећа, сатови, накит, обућа, кожни производи
Приходоко € 14 милијарди (2020)
СлоганЛВМХ
Веб-сајтhttps://eu.louisvuitton.com

ЛВ монограм ове етикете се појављује на већини њених производа, од луксузних торби и кожне галантерије до конфекције, ципела, сатова, накита, додатака, сунчаних наочара и књига. Луј Витон је једна од водећих светских модних кућа. Своје производе продаје кроз самосталне бутике, одељења за изнајмљивање у врхунским робним кућама и кроз одељак за е-трговину на својој веб страници.[2]

Луј Витон на шампионату-Елисес

Шест узастопних година (2006–2012), Луј Витон је проглашен за највреднији луксузни бренд на свету. Процена за 2012. била је 25,9 милијарди америчких долара.[3] У 2013, процена бренда је била 28,4 милијарде долара са приходом од 9,4 милијарде долара.[4] Компанија послује у 50 земаља са више од 460 продавница широм света.[5]


Историја[уреди | уреди извор]

Оснивање до Другог светског рата[уреди | уреди извор]

лого
Луј Витон „ЛВ” лого

Етикету Луј Витон је основао Витон 1854. године у Паризу, Француска.[6] Луj Витон је почео са 10.567 долара као продајном ценом. Луј Витон је приметио да се стабло ХЈ пећина Осилите[7] може лако сложити. Године 1858. Витон је представио своје кофере са равним врхом са Трианон платном, чинећи их лаганим и херметичким. Пре увођења Витонових кофера, коришћени су кофери са заобљеним врхом, углавном за подстицање отицања воде, и стога се нису могли слагати. Витонов сиви Трианон платнени равни кофер је омогућио да их слажете један на други са лакоћом за путовања. Многи други произвођачи пртљага су касније имитирали Витонов стил и дизајн.

Компанија је учествовала на Универзалној изложби 1867. у Паризу. 1871. Оиама Ивао је постао први забележени јапански купац, који је наручио комплет пртљага док је био у Паризу као војни посматрач током француско-пруског рата.[8] Да би се заштитио од копирања његовог изгледа, Витон је променио Трианон дизајн у дизајн са беж и браон пругама 1876. године. До 1885. године, компанија је отворила своју прву продавницу у Лондону у улици Оксфорд.[6] Убрзо након тога, због континуиране имитације његовог изгледа, 1888. године, Витон је креирао шаблон Дамиер Канвас, који је носио лого који гласи „регистровани бренд Луј Витон“, што се преводи као „Л. Витон регистровани заштитни знак“. Године 1892. Луј Витон је умро, а управљање компанијом је прешло на његовог сина.

кофер
Оглас за Луј Витон кофер, 1898.


Након смрти његовог оца, Георгес Витон је започео кампању са циљем да изгради компанију у светску корпорацију, излажући производе компаније на Светском сајму у Чикагу 1893. године. Његови графички симболи, укључујући четворолисне листове и цвеће (као и монограм ЛВ), били су засновани на тренду коришћења јапанског Мон дизајна у касном викторијанском добу.[9] Касније се показало да су патенти били успешни у заустављању фалсификовања. Исте године, Георгес је отпутовао у Сједињене Државе, где је обишао градове као што су Њујорк, Филаделфија и Чикаго, продајући Витон производе. Године 1901. компанија Луј Витон представила је Стимер торба, мањи комад пртљага дизајниран за чување у Витон коферима.

До 1913. на Јелисејским пољима је отворена зграда Луј Витон-а. Била је то највећа продавница путне робе на свету у то време. Продавнице су такође отворене у Њујорку, Бомбају, Вашингтону, Лондону, Александрији и Буенос Ајресу када је почео Први светски рат. Након тога, 1930. године, представљена је торба „Задржи све”. Током 1932. ЛВ је увео Ное торбу. Ова торба је првобитно направљена за винаре шампањца за транспорт боца. Убрзо након тога, представљена је торба Луј Витон Спиди (обе се производе и данас). 1936. Георгес Витон је умро, а његов син, Гастон-Луј Витон, је преузео контролу над компанијом.

Нацистичка колаборација[уреди | уреди извор]

Током Другог светског рата, Луј Витон је сарађивао са нацистима током немачке окупације Француске. Француска књига Луј Витон, Француска Сага, чији је аутор француска новинарка Стефани Бонвицини, а коју је објавила париска Едитионс Фаиард[10], говори о томе како су чланови породице Витон активно помагали влади Вишија на челу са маршалом Филипом Петеном и повећали своје богатство од њихове пословне афере са Немцима. Породица је основала фабрику посвећену производњи артефаката који величају Петена, укључујући више од 2.500 биста.

Каролина Бабуле, портпаролка издавача, Фаиард, рекла је: „Они нису оспорили ништа у књизи, али покушавају да је закопају претварајући се да не постоји.“[11] Одговарајући на објављивање књиге 2004. године, Портпарол ЛВМХ-а је рекао: „Ово је древна историја. Књига покрива период када је била у породичном власништву и много пре него што је постала део ЛВМХ-а. Ми смо разнолики, толерантни и све оно што модерна компанија треба да буде.“ Портпарол ЛВМХ-а рекао је сатиричном часопису Окована патка: „Не поричемо чињенице, али је, нажалост, аутор преувеличао Вишијеву епизоду. Нисмо вршили никакав притисак ни на кога. Ако новинари желе да се цензуришу, онда нам то одговара“. Та издање је било једини француски часопис који је помињао књигу, вероватно зато што је ЛВМХ највећи оглашивач у земљи у штампи.

1945-2000[уреди | уреди извор]

Токио
Луј Витон продавница у Токију, Јапан

Током овог периода, Луј Витон је почео да користи кожу у већини својих производа, који су се кретали од малих торбица и новчаника до већих комада пртљага. Да би проширила своју линију, компанија је 1959. године реконструисала свој препознатљивиogra Монограм Каванс како би га учинила савитљивијим, омогућавајући му да се користи за ташне, торбе и новчанике. Верује се да се 1920-их, фалсификовање вратило као већи проблем који се наставља у 21. веку. Године 1966. лансиран је Папилон (цилиндрична торба која је и данас популарна). До 1977. године компајнија је била са годишњим приходом до 70 милиона франака (14,27 милиона америчких долара). Годину дана касније, компанија је отворила своје прве продавнице у Јапану: Токију и Осаки. Године 1983. компанија се придружила Америчком купу да би формирала Луј Витон куп, прелиминарно такмичење (познато као елиминаторна регата) за трку јахти. Луј Витон је касније проширио своје присуство у Азији отварањем продавнице у Тајпеју, Тајвану 1983. и Сеулу, Јужна Кореја 1984. Следеће године, 1985. године, представљена је Епи линија коже.

торонто
Луј Витон продавница у Торонту, Канада

1987. створен је ЛВМХ. Моет и Хенеси, водећи произвођачи шампањца и коњака, спојили су се са Луј Витон-ом како би формирали конгломерат луксузне робе. Забележено је да је профит за 1988. повећан за 49% више него у 1987. До 1989. Луј Витон је почео да управља са 130 продавница широм света. Уласком у 1990-те, Ивес Царцеле је именован за председника ЛВ, а 1992. Луј Витон је ушао у континенталну Кину отварањем своје прве продавнице у Пекингу у хотелу Палас. Уведени су и други производи као што је линија коже Таига 1993. и збирка литературе „Путовање са”... 1994. Године 1996. године, прослава стогодишњице монограмског платна одржана је у седам градова широм света.

Године 1997. Луј Витон је поставио Марка Џејкобса за свог уметничког директора. У марту наредне године дизајнирао је и представио прву линију одеће компаније "спреман да обуче" за мушкарце и жене. Такође у овој години представљени производи укључују линију Монограм Вернис, ЛВ албуме са споменарима и Луј Витон град водич.[12]

Последњи догађаји у 20. веку били су издавање линије мини монограма 1999. године. Отварање прве продавнице у Африци у Маракешу, у Мароку, било је 2000. године. Коначно, аукцијом на Међународном филмском фестивалу у Венецији, Италија, продата је козметичка кутија "амфАР" коју је дизајнирала Шерон Стоун, а приход је отишао Фондацији за истраживање АИДС-а (такође 2000.)

2001-2011[уреди | уреди извор]

Радња у Петој Авенији, Њујорк

До 2001. Стивен Спроус, у сарадњи са Марком Џејкобсом, дизајнирао је ограничену линију Витон торби на којима су били графити исписани преко узорка монограма. На графитима је писало Луј Витон и, на одређеним торбама, назив торбе (као што су Кепал и Спеди). Одређени комади, који су представљали графите без позадине Монограм Каванс, били су доступни само В.И.П. Луј Витон листи купаца. Џејкобс је такође креирао наруквицу са шармом, први комад накита из ЛВ, исте године.

2002. године представљена је колекција сатова Тамбоур. Током ове године отворена је зграда ЛВ у токијском округу Гинза, а бренд је сарађивао са Бобом Вилсоном на сценографији божићних прозора. Године 2003. Такаши Мураками, у сарадњи са Марком Џејкобсом, осмислио је нови Монограм вишебојни платнени асортиман торбица и додатака. Овај асортиман је укључивао монограме стандардног Монограм Каванс али у 33 различите боје на белој или црној позадини. (Класично платно садржи златне монограме на смеђој позадини.) Мураками је такође креирао шаблон Трешњиног цвета, у којем су цртана насмејана лица у средини ружичастог и жутог цвећа спорадично постављена на врх платна монограма. Овај образац се појавио на ограниченом броју комада. Производња овог ограниченог издања обустављена је у јуну 2003. У току 2003. отворене су продавнице у Москви, у Русији и Њу Делхију, у Индији, пуштене су линије коже Утах и ​​Сухали, и одржана је 20. годишњица ЛВ купа.

Луј Витон је 2004. године прославио своју 150. годишњицу. Бренд је такође отворио продавнице у Њујорку (на Петој авенији), Сао Паулу, Мексико Ситију, Канкуну и Јоханесбургу. Такође је отворио своју прву глобалну продавницу у Шангају. До 2005. Луј Витон је поново отворио своју продавницу на Јелисејским пољима у Паризу коју је дизајнирао амерички архитекта Ерик Карлсон и објавио колекцију сатова Спеди. Године 2006. ЛВ је одржао свечану прославу Област Луј Витон на свом 7. спрату. Године 2008. Луј Витон је објавио платно Дамиер Графит. Платно има класични Дамиер узорак, али у црној и сивој боји, дајући му мушки изглед и урбани осећај. Такође 2008., Пхарел Вилијамс је ко-дизајнирао серију накита („Бласон“) и наочара за Луј Витон.

Године 2010. Луј Витон је отворио радњу која је описана као њихова најлуксузнија радња у Лондону.[13]

Почетком 2011. Луј Витон је ангажовао Ким Јонеса као свог „студија и директора стила за мушкарце Спремо-за-ношење”. Постао је водећи дизајнер мушке одеће док је радио под уметничким директором компаније Марком Џејкобсом.[14]

17. септембра 2011. компанија је отворила свој Луј Витон Island Кућа у Марини Баи Сандс, Сингапур.[15]

Од 2012. године до данас[уреди | уреди извор]

Луј Витон на путу у Лидсу, Лондон

Од септембра 2013. године, компанија је ангажовала Дарена Спацијанија да води своју колекцију додатака.[16]

Компанија је 4. новембра 2013. потврдила да је Никола Гескјер ангажован да замени Марка Џејкобса на месту уметничког директора женских колекција. Гескјереова прва линија за компанију приказана је у Паризу у марту 2014.[17]

Едуард Шнајдер је 7. априла 2014. постао шеф за штампу и односе са јавношћу у Луј Витон-у под Фредериком Винклером, који је Витонов директор комуникација и догађаја.[18]

Дана 26. марта 2018, Виргил Аблох је именован за уметничког директора мушке одеће, заменивши Ким Џонса који је отишао у Диор[19] — био је први афроамерички уметнички директор ове компаније и један од ретких црних дизајнера велике европске модне куће.[20] Његова дебитантска ревија одржана је на Недељи мушке моде у Паризу 2018. и изведена у историјском дворишту Палаис-Ројал вртова.[21][22]

Дана 28. новембра 2021. године, Аблох је умро од срчане болести, са којом се приватно борио две године раније.

ЛВ је био на првом месту BrandZ's 10 највреднијих луксузних брендова у 2019. са вредношћу од 47,2 милијарде долара. Компанија је 15. јануара 2020. године купила дијамант Севело, који је други највећи необрађени дијамант икада пронађен у историји, од Лукара Диамонда који га је ископао из свог рудника у Боцвани.[23][24][25]

Бренд[уреди | уреди извор]

Луј Витон, В.И.П соба у Бечу

Бренд Луј Витон и ЛВ монограм су међу највреднијим светским брендовима.[26] Према студијама Милварда Брауна из 2010. године, Луј Витон је тада био 19. највреднији бренд на свету, а процењено је да је вредео преко 19 милијарди америчких долара.[27] Шест узастопних година, Луј Витон је био број један од 10 најмоћнијих брендова на листи коју је објавила студија BrandZ's компаније Милварда Брауна Оптимора из 2011. са вредношћу од 24,3 милијарде долара. То је вредност већа од два пута од вредности бренда другог ранга.[28]

Луј Витон је један од највише фалсификованих брендова у свету моде због свог имиџа. Иронично, потпис Monogram Canvas је креиран да спречи фалсификовање. У 2004. лажне марке Луј Витона чиниле су 18% фалсификованих додатака заплењених у Европској унији.[29]

Луј Витон радња у Сингапуру

Компанија активно ради на томе да искорени фалсификовање и запошљава тим адвоката и специјалних истражних агенција за гоњење преступника пред судовима широм света. Компанија издваја отприлике половину свог буџета за комуникације за сузбијање фалсификовања своје робе. ЛВМХ, Витонова матична компанија, описала је „Око 60 људи на различитим нивоима одговорности ради пуно радно време на борби против фалсификовања у сарадњи са широком мрежом спољних истражитеља и тимом адвоката.“[30] Компанија блиско контролише дистрибуцију својих производа. До 1980-их, Витонови производи су се широко продавали у робним кућама, као што су Неиман Маркус и Сакс Фифтх Авену. Данас су Витон производи првенствено доступни у бутицима Луј Витона у власништву компаније, са малим бројем изузетака који су примећени у луксузним тржним центрима или у луксузним робним кућама. Компанијски бутици у оквиру робних кућа раде самостално, а њима управљају менаџери и запослени у компанији. ЛВ има званичну онлајн продавницу, преко своје главне веб странице.[31]

Компанија је 2006. године поднела тужбу против Manifest Information Services Ltd. са седиштем у Колораду, преко ВИПО-а, како би приморала Манифест да пренесе име домена LV.com на Луј Витон; правни поступак није успео и домен је накнадно преузео Ливерпул Викторија (ЛВ=), највећа братска осигуравајућа компанија у Енглеској.

Неколико истакнутих реп музичких уметника помињало је компанију у текстовима песама, посебно: Bohemia, Kanye West, Juicy J, and Wiz Khalifa.[32][33]

Производи[уреди | уреди извор]

Од 19. века Луј Витон кофери се израђују ручно. Савремена мода даје преглед стварања ЛВ кофера:

Луј Витон кофери

Мајстори поређају кожу и платно, укуцавају мале ексере један по један и причвршћују браве од месинга и тако настају кофери са појединачним ручно рађеним кључем, дизајнираним да омогући путнику да само он има један кључ за све свој пртљаг. Дрвени оквири сваког кофера су направљени од 30-годишње тополе која је остављена да се суши најмање четири године. Сваки ковчег има серијски број и за његову израду може бити потребно до 60 сати, а кофер чак 15 сати.

Иконичне торбе Луј Витон-а укључују „спиди” торба и „никад пуна” торба које долазе у три величине: Мини модел, средњи модел и Велики Модел. Сваке сезоне Луј Витон производи ограничено издање торби које су углавном доступне само уз резервацију у већим продавницама Луј Витон-а.

Луј Витон који се налази на Јелисејским пољима

Многи производи компаније користе браон Дамиер и Монограм Каванс материјале, а оба су први пут коришћена крајем 19. века. Сви производи компаније имају истоимене иницијале ЛВ. Компанија пласира своје производе преко сопствених продавница које се налазе широм света, што јој омогућава да контролише квалитет производа и цене. Такође омогућава ЛВ да спречи улазак фалсификованих производа у његове канале дистрибуције. Поред тога, компанија дистрибуира своје производе преко сопствене веб странице компаније LouisVuitton.com.

Рекламне кампање[уреди | уреди извор]

Луј Витон „Сарин новчаник”

Компанија Луј Витон гаји славне личности и представља познате моделе, музичаре и глумце, као што су Леа Сеидоук, Џенифер Лопез, Keјт Ричардс, Ким Кардашијан, Maдона, Шон Конери, Maтијас Шонерц, Анђелина Џоли, Гизел Бундшен, Mихаил Гoрбачев, JO1 и Дејвид Боуви у својим маркетиншким кампањама.[34][35]

Компанија обично користи штампане огласе у часописима и билборде у космополитским градовима. Луј Витон постери Рациа били су популарни 1980-их. Раније се ослањао на одабрану штампу за своје рекламне кампање (које су често укључивале престижне звезде попут Штефи Граф, Андре Агасија и Катарине Денев) које је снимила Ени Лајбовиц. Међутим, Антоан Арно, директор одељења за комуникације, недавно је одлучио да уђе у свет телевизије и биоскопа: реклама (90 секунди) истражује тему „Где ће те живот одвести?“ и преведен је на 13 различитих језика. Ово је први Витон комерцијални оглас икада, а режирао га је познати француски директор огласа Бруно Авеилан.[36]

2002. године, председник и извршни директор ЛВМХ Даниел Лалонде (касније, глобални извршни директор за ЛВМХ брендове Моет и Дом Перињон) је регрутовао познате личности, као што су Марија Шарапова, Бред Пит, Тајгер Вудс и Ума Терман, за рекламне кампање које је фотографисао Патрик Демаршељер. Огласи са Вудсом су наводно довели до повећања продаје од 30%, што је довело до тога да је ТАГ Хеуер оцењен као број 2 бренд луксузних сатова у Америци до 2005. године.[37]

Године 2021, француска глумица и амбасадор куће Луј Витона Леа Сеидоук носила је прилагођену хаљину Николас Гескуера на премијери Џејмса Бонда Није време за умирање у Лондону. За израду саме хаљине било је потребно више од 520 сати, а дизајн се састојао од беле свилене хаљине која је имала светлуцави шифонски огртач. Хаљина је такође укључивала 29.000 шљокица, 50.000 кивета и преко 8800 стаклених перли које су пажљиво постављене на хаљину.[38][39]

Посебне сарадње[уреди | уреди извор]

Луј Витон, радња у Русији

Луј Витон је имао много сарадњи са истакнутим уметницима и дизајнерима.

  • Такаши Мураками је креирао посебне колекције издања, као што је Монограм Офлег колекција, која је дебитовала 2008. године, и претходна колекција, објављена 2002. године, у којој се налазе нека од његових уметничких дела. Креације су "осликане" преко традиционалног монограмског платна, што је донело радикалан нови обрт у безвременски дизајн.
  • Марк Џејкобс је такође обележио претходну сарадњу, коју је дизајнирао Стефан Спроус. Ова колекција, првобитно објављена 2001. године, имала је подебљани отисак који је личио на графит, преко традиционалног платна. Рекреација сарадње користила је исту идеју, али јој је дала нови обрт користећи смеле боје, попут вруће ружичасте, неонске зелене и наранџасте, које такође светле у мраку. Ова реконструисана верзија колекције графита коначно је објављена 2009. уз велику помпу.
  • Луј Витон је такође сарађивао са Кање Вестом 2009. године, дизајнирајући сопствену ограничену серију ципела.
  • У јулу 2012, Џејкобс се удружио са Јајои Кусамом како би креирао колекцију „Бесконачно Кусама” која садржи смеле боје тачака преко коже од верниса или платна са монограмом. Ови комади долазе у црној боји са белим тачкама, црвеној са белим тачкама и жутој са црним тачкама.
  • Луј Витон је сарађивао у њиховој рекламној кампањи за колекцију пролеће–лето 2016. са веома популарном јапанском франшизом, видео игрицом Финална фантазија XIII и главном хероином игре Финална Фантазија.
  • Године 2017. Луј Витон је сарађивао са америчким брендом уличне одеће Суприм, пуштајући производе у разним продавницама у већим градовима широм света. Производи имају монограмско платно Луј Витон помешано са дизајном логотипа кутије Суприм.[40]
  • Такође 2017. Луј Витон је сарађивао са уметником Џефом Кунсом за две колекције у настојању да „даље истражи пресек моде и уметности“.
  • Николас Гескуиер је сарађивао са креативним директором Вог на колекцији Катограм на тему мачака 2018.[41]
  • У јуну 2019. бренд је сарађивао са шест савремених уметника Семом Фолсом, Урсом Фишером, Николасом Хлобом, Алексом Израелом, Чабалалом Селфом и Џонасом Вудом на „Артикапућин“. Сваки уметник је дизајнирао своју верзију торбе „Кпућин” која се продавала у бројним, ограниченим количинама.[42]
  • У јулу 2019., Луј Витон је отворио привремену изложбу под називом „Луј Витон Х“ у Лос Анђелесу, приказујући производе из својих различитих сарадњи током година.[43]
    Луј Витон излог, Хјустон
  • У октобру 2019., Луј Витон се удружио са Riot Games-ом како би креирао дигитална средства за нову линију коже под називом „Права штета“, где можете јасно видети ЛВ лого на Кјиари у Лизи Легенди, заједно са специјалном торбицом за трофеје за 2019. Светско првенство Лиге легенди .
  • У јуну 2020. бренд је сарађивао са јапанским дизајнером Нигом[44] на колекцији капсула.
  • У октобру 2020., Николас Гескуиер је наводно обновио робну кућу Самарићанин за женску модну ревију пролеће-лето 2021. тако што је обезбедио виртуелну писту са погледом од 360 степени и седиштима на друштвеној удаљености за госте.[45]

Контроверзе и правни спорови[уреди | уреди извор]

Бритни Спирс видео[уреди | уреди извор]

Дана 19. новембра 2007. Луј Витон, у даљим напорима да спречи фалсификовање, успешно је тужио Бритни Спирс због кршења закона против фалсификовања. Део музичког спота за песму "Уради нешто" приказује прсте како тапкају по командној табли јарко ружичастог Хамера са нечим што личи на "цветање вишања" дизајн Луј Витона који носи лого ЛВ. Сама Бритни Спирс није проглашена одговорном, али је грађански суд у Паризу наложио Сони БМГ и МТВ Онлајн да престану да приказују видео. Такође су кажњени по 80.000 евра за сваку групу. Анонимни портпарол ЛВМХ-а изјавио је да видео представља "напад" на брендове Луј Витон-а и његов луксузни имиџ.[46]

"Једноставан живот"[уреди | уреди извор]

Луј Витон је 13. фебруара 2007. године послао налог о прекиду рада данској студенткињи уметности Надији Плеснер због коришћења слике торбе која је наводно прекршила права интелектуалне својине Луј Витона. Плеснер је направио сатиричну илустрацију, „Једноставан живот“, која приказује неухрањено дете које држи дизајнерског пса и дизајнерску торбу, и користи је на мајицама и постерима за прикупљање средстава за добротворну организацију „Дивест за Дарфур“.[47] Суд је 25. марта пресудио у корист ЛВ да је слика јасна повреда ауторских права.[48] Упркос пресуди, Плеснер је наставила да користи слику, заговарајући уметничку слободу, и поставила копије налога о прекиду на својој веб страници. Дана 15. априла 2008. Луј Витон је обавестио Плеснер о тужби која је покренута против ње. Луј Витон је тражио 7.500 долара (5.000 евра) за сваки дан када Плеснер наставља да продаје производе „Једноставан живот”, 7.500 долара за сваки дан када је оригинално писмо о прекиду и одустајању објављено на њеној веб страници и 7.500 долара дневно за коришћење имена „Луј Витон”. на њеној веб страници, плус правни и трошкови извршења.[49]

Портпаролка ЛВМХ-а коју је интервјуисао Нев Иорк Магазин рекла је да је Луј Витон био приморан да предузме правни поступак када Плеснер није одговорила на њихов првобитни захтев да уклони спорну слику, нити на каснији налог о прекиду и одустајању.[50] У октобру 2008. Луј Витон је изјавио да је компанија одустала од тужбе, али да ју је од тада поново отворила заједно са новим потраживањем од 205.000 евра због слике истог уметника.[51] [52]Суд у Хагу је у мају 2011. пресудио у корист Плеснериног права на слободу изражавања.[53]

Столица са карираним узорком у берберници у Хонг Конгу[уреди | уреди извор]

У фебруару 2013. Луј Витон је поднео тужбу против власника бербернице у Хонг Конгу због наводног кршења права интелектуалне својине у вези са столицом која користи премаз од тканине који је сличан узорку дама у торбицама Луј Витона. Према новинама Епл свакодневни са седиштем у Хонг Конгу, компанија је тражила одштету од 25.000 ХК$ (око 3.200 УСД) и објављивање извињења у облику новинског огласа. Власник је набавио основни намештај и опрему из НРК-а за покретање своје радње. Суочен са овом оптужбом, власник бербернице је рекао да нема средстава да се ухвати у коштац са Луј Витон-ом и да ће можда морати да затвори своју радњу која ради годину дана у удаљеном локалном округу на острву Хонг Конг. Контроверза је изазвала огромну забринутост на форумима вести у Хонг Конгу и виралне протесте на страницама на Фејсбуку.

S-Lock ауторска права у Хонг Конгу[уреди | уреди извор]

У другом правном упозорењу из септембра 2012. године, Луј Витон је поднео оптужбе против две мале малопродајне радње у Хонг Конгу због наводног кршења права интелектуалне својине у вези са дизајном „S-Lock“ за торбе Луј Витона. Према новинама Епл свакодневни са седиштем у Хонг Конгу, компанија је тражила одштету од 40.000 ХК$ (око 5.000 УСД) и јавно извињење у новинама. Продавац је одбио да плати, а Луј Витон је у фебруару 2013. захтевао даљу одштету до 150.000 ХК$. Продавница је тврдила да је набавила две такве торбе из Јапана по цени од око 120 ХК$, које је продавала по цени од 220 ХК$. У случају друге мале продавнице која је продавала две торбе, они су се расправљали са Луј Витон-ом да су дизајни били другачији и смањили потражњу ЛВ-а на 5.000 ХК$ (око 640 УСД). Власник је одбио да плати и рекао да су спремни да се суоче са ЛВ на суду.[54]

Наводно малтретирање модела[уреди | уреди извор]

У мају 2017. године, медији су известили о наводном малтретирању ексклузивног модела Луј Витона Улрик Хојер која је требало да се појави на Луј Витон ревији крстарења у Кјоту. Двадесетогодишњој манекенки, која је по доласку имала 91,5 цм око бокова, речено је да је "превише надувана" и "превелика" за свој ансамбл и упућено јој је да пије само воду 24 сата. Манекенка је навела да је била обавештена само преко свог агента у Француској, који је примио мејл са текстом „она је јуче дошла у Токио да обави последњу монтажу, и више не изгледа добро у истој хаљини. Она има стомак, лице јој је више натечено, а задњи део хаљине је отворен и можете видети да је затегнута." Упркос томе што је следила упутства, на крају је искључена из емисије. Манекенка је изјавила да је "примила стотине порука од модела" који су искусили слично малтретирање од истог директора кастинга Луј Витона. Директорка кастинга је демантовала оптужбе и као неспоразум објаснила инструкције у вези са узимањем воде, да је манекенки наложено да њен унос течности буде ограничен на воду.[55][56]

Културно присвајање палестинске кефије[уреди | уреди извор]

У јуну 2021. Луј Витон је изазвао контроверзу пласирајући шал од 700 долара под називом 'Монограм Кефије'.[57] Традиционални палестински црно-бели кључ је симбол палестинског национализма од 1968. Луј Витон је, међутим, променио боје из првобитне црно-беле у плаво-белу коју су Палестинци и пропалестински друштвени медији назвали бојама заставе Израела, који има шаре потписа Хауса који је описан као „срамотан“. Корисници на Твитеру почели су да твитују мимове који су носили злогласни цитат „Ако ја не украдем, неко други ће“ од патриотског израелског држављанина који је недавно постао виралан због покушаја да илегално заузме кућу једног Палестинца. Други корисник оптужио је Луј Витон да је политички неутралан када су Палестина и Израел у питању, али они су "потпуно кул" са зарадом новца од кефије.[58]

Одлука о патенту у Јапану 2021[уреди | уреди извор]

Дана 14. априла 2021. Луј Витон је изгубио случај патентне канцеларије у Јапану против јапанске производње.[59] Произвођач је у својој роби користио вековима старе јапанске дизајне, исте оне који су првобитно инспирисали Луј Витон. Дизајн Сарах новчаника у детаљима дизајна торби[60] који су вековима коришћени да садрже ђузу (низане перле које се користе у погребним церемонијама). Било је коментара на јапанским друштвеним медијима о томе како изгледа да је менаџмент компаније заборавио порекло дизајна Луј Витона. У архиви Шосо-ин налази се Биварут са шарама интарзија које много личе на неки дизајн Луј Витона.

Историјски и актуелни француски произвођачи и конкуренти кофера[уреди | уреди извор]

  • У почетку
  • У САД-у
  • Гоиард
  • Моинат

Остали актуелни конкуренти[уреди | уреди извор]

  • Делво
  • Гучи
  • Прада

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Louis Vuitton”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  2. ^ „Louis Vuitton: French fashion designer”. web.archive.org. 2011-05-01. Приступљено 2022-05-15. 
  3. ^ „Louis Vuitton Tops Hermes as World’s Most Valuable Luxury Brand”. Bloomberg.com (на језику: енглески). 2012-05-21. Приступљено 2022-05-15. 
  4. ^ „Louis Vuitton”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  5. ^ Wendl, Astrid; T (2013-01-31). „Louis Vuitton slows expansion to protect image”. The Globe and Mail (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  6. ^ а б „Louis Vuitton: French fashion designer”. web.archive.org. 2008-12-19. Приступљено 2022-05-15. 
  7. ^ „Christies - Page Not Found”. www.christies.com. Приступљено 2022-05-15. 
  8. ^ ISBN (на језику: енглески), 2022-04-23, Приступљено 2022-05-15 
  9. ^ Vuitton, Louis. „News By Louis Vuitton: EXHIBITION IN TOKYO: INSPIRATIONAL JAPAN”. eu.louisvuitton.com. Приступљено 2022-05-15. 
  10. ^ „Fayard | Editions Fayard”. www.fayard.fr. Приступљено 2022-05-15. 
  11. ^ Paris, Kim Willsher in (2004-06-03). „Louis Vuitton's links with Vichy regime exposed”. the Guardian (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  12. ^ Vuitton, Louis. „LOUIS VUITTON - Designer Fashion for Women and Men”. uk.louisvuitton.com (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  13. ^ „Louis Vuitton Opens Most Luxurious Store To Date | InsideLux - The Luxury News Authority”. web.archive.org. 2011-05-14. Приступљено 2022-05-15. 
  14. ^ „Kim Jones takes the helm at Louis Vuitton menswear - Telegraph”. fashion.telegraph.co.uk. Приступљено 2022-05-15. 
  15. ^ Pursuitist. „Louis Vuitton Island Maison unveiled in Singapore”. Business Insider (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  16. ^ Socha, Miles; Socha, Miles (2013-09-24). „Louis Vuitton Taps Accessories Designer Darren Spaziani”. WWD (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  17. ^ Socha, Miles; Socha, Miles (2013-11-04). „Louis Vuitton Confirms Nicolas Ghesquière Hire”. WWD (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  18. ^ Socha, Miles; Socha, Miles (2014-03-17). „Louis Vuitton Taps Edouard Schneider to Head P.R.”. WWD (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  19. ^ Paton, Elizabeth (2018-03-19). „Dior Confirms Kim Jones as Men’s Wear Artistic Director”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2022-05-15. 
  20. ^ Friedman, Vanessa; Paton, Elizabeth (2018-03-26). „Louis Vuitton Names Virgil Abloh as Its New Men’s Wear Designer”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2022-05-15. 
  21. ^ Trebay, Guy (2018-06-22). „Virgil Abloh Tells Louis Vuitton’s Story of Fashion”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2022-05-15. 
  22. ^ White, Omari (2018-06-21). „Designer Virgil Abloh unveiled his first-ever Louis Vuitton collection at Fashion Week in Paris”. Newsweek (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  23. ^ Friedman, Vanessa (2020-01-15). „The Second-Biggest Diamond in History Has a New Owner”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2022-05-15. 
  24. ^ Matthams, Kate. „Louis Vuitton Buys Second-Biggest Rough Diamond Ever, Eyes Top-Five Jewelry Position”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  25. ^ Matthams, Kate. „Louis Vuitton Buys Second-Biggest Rough Diamond Ever, Eyes Top-Five Jewelry Position”. Forbes (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  26. ^ „Louis Vuitton Logo | Design, History and Evolution”. www.famouslogos.net. Приступљено 2022-05-15. 
  27. ^ „Wayback Machine”. web.archive.org. 2011-01-01. Приступљено 2022-05-15. 
  28. ^ LuxuryDiffusion.com. „LuxuryDiffusion.com Highlights Louis Vuitton Most Valuable Luxury Brand For Sixth Consecutive Year”. PRLog. Приступљено 2022-05-15. 
  29. ^ „Special Report: Trying to stub out the fakes - Times Online”. web.archive.org. 2011-05-14. Приступљено 2022-05-15. 
  30. ^ „The Times & The Sunday Times”. www.thetimes.co.uk (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  31. ^ Vuitton, Louis. „LOUIS VUITTON - Designer Fashion for Women and Men”. uk.louisvuitton.com (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  32. ^ Wiz Khalifa – Fly You, Приступљено 2022-05-15 
  33. ^ „purselvforum.com”. www.purselvforum.com. Приступљено 2022-05-15. 
  34. ^ Levin, Dan (2007-11-05). „Louis Vuitton Ad Shows Gorbachev Accompanied by Subversive Text”. The New York Times (на језику: енглески). ISSN 0362-4331. Приступљено 2022-05-15. 
  35. ^ „https://twitter.com/louisvuitton/status/1385428216966533122”. Twitter (на језику: српски). Приступљено 2022-05-15.  Спољашња веза у |title= (помоћ)
  36. ^ „Daily Front Row”. archive.ph. 2012-12-09. Приступљено 2022-05-15. 
  37. ^ „Daily Front Row”. archive.ph. 2012-12-09. Приступљено 2022-05-15. 
  38. ^ Klerk, Amy de (2021-09-29). „Discover the intricate work that went into Ana and Léa's Bond premiere gowns”. Harper's BAZAAR (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  39. ^ „10 of the best red-carpet fashion moments from the world premiere of 'No Time To Die'. Harper's BAZAAR (на језику: енглески). 2021-09-28. Приступљено 2022-05-15. 
  40. ^ Diderich, Joelle; Diderich, Joelle (2017-01-19). „Louis Vuitton to Unveil Supreme Collaboration at Men’s Show”. WWD (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  41. ^ „You can now buy designer cat pajamas from Louis Vuitton - and they are adorable”. The Independent (на језику: енглески). 2018-11-16. Приступљено 2022-05-15. 
  42. ^ Twitter; Instagram; Email; Facebook (2019-06-07). „Louis Vuitton to debut new exhibition, launch ArtyCapucines bags in Beverly Hills”. Los Angeles Times (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  43. ^ Foussianes, Chloe (2019-06-28). „Louis Vuitton Opens Massive Fashion Exhibition in L.A.”. Town & Country (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  44. ^ Nast, Condé (2020-03-09). „Virgil Abloh Shares Pics of His LV² Collaboration With Nigo and Clarifies That “Streetwear Is Dead” Comment”. Vogue (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  45. ^ „Louis Vuitton Spring-Summer 2021 By Nicolas Ghesquière”. Haute Living (на језику: енглески). 2020-10-07. Приступљено 2022-05-15. 
  46. ^ „FOXNews.com - Louis Vuitton Wins Spears Video Lawsuit - Celebrity Gossip | Entertainment News | Arts And Entertainment”. web.archive.org. 2007-11-21. Приступљено 2022-05-15. 
  47. ^ „Art Student Nadia Plesner's Giant Louis Vuitton Copyright Suit”. The Cut (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  48. ^ „Louis Vuitton Tried to Prevent the Nadia Plesner Lawsuit”. The Cut (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  49. ^ Fri, Apr 25th 2008 06:16pm-Mike Masnick (2008-04-25). „Louis Vuitton Sues Darfur Fundraiser; Seems Unclear On The Concept Of Trademark”. Techdirt (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  50. ^ „Louis Vuitton Tried to Prevent the Nadia Plesner Lawsuit”. The Cut (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  51. ^ Beck, Af Cecilie (2008-10-27). „Beck: Franske hyklere”. ekstrabladet.dk (на језику: дански). Приступљено 2022-05-15. 
  52. ^ „Målade en väska – ska böta 1.820.000 - DN.SE”. web.archive.org. 2011-04-29. Приступљено 2022-05-15. 
  53. ^ „Artist wins suit against fashion icon”. web.archive.org. 2011-05-13. Приступљено 2022-05-15. 
  54. ^ Apple Daily (на језику: енглески), 2022-03-04, Приступљено 2022-05-15 
  55. ^ „Louis Vuitton Casting Director Responds to Size 4 Model Who Claims She Was Sent Home From Show for Being Too Big. E! Online. 2017-05-19. Приступљено 2022-05-15. 
  56. ^ „Ashley Brokaw and Ulrikke Hoyer Speak on Louis Vuitton Casting Controversy”. The Business of Fashion (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  57. ^ „Louis Vuitton under fire for 'disgusting' $700 keffiyeh”. Middle East Eye (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  58. ^ „Louis Vuitton blasted for ‘disgraceful’ keffiyeh with Israel flag colours”. Hindustan Times (на језику: енглески). 2021-06-02. Приступљено 2022-05-15. 
  59. ^ www.jpo.go.jp https://www.jpo.go.jp/system/trial_appeal/document/madopro_sinketsu_20210608/2020_695001.html. Приступљено 2022-05-15.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  60. ^ „市松柄 珠数袋|京都 京念珠/数珠製造卸【 神戸珠数店 】|”. kyoto-kanbejuzu.co.jp. Приступљено 2022-05-15. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Луиз Ритер, Lуј Витон модна писта: Комплетна модна колекција, издавач: Темза и Хјудсон
  • Логомива, Луј Витон успорава ширење да би заштитио слику
  • Лукуривинтаж, Историја бренда: Луј Витон

Спољашне везе[уреди | уреди извор]