Корисник:Kidu97/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Zlatni Kraljevski Rudnik[уреди | уреди извор]

Reka Animas 24 sata posle izlivanja

Zlatni Kraljevski Rudnik je rudnik zlata koji se nalazi u Koloradu. Izlivena voda iz Zlatnog Kraljevskog Rudnika u 2015. godini je bila katastrofalna za životnu sredinu koja je započela kod Zlatnog Kraljevskog Rudnika blizu Silvertona,Kolorada,kada su osoblje Agencije za zaštitu životne sredine,zajedno sa radnicima za restauraciju okoline LLC (kompanija Misurija pod ugovorom EPA za ublažavanje zagađujućih supstanci iz zatvorenog rudnika),izazavalo je otpuštanje toksične otpadne vode u sliv reke Animas.Oni su izazvali nesreću dok su pokušavali da odvode vodu blizu ulaza u rudnik 5. Avgusta.Posle prolivanja,odbor staratelja Silverton i Komisija županije San Juan odobrili su zajedničku rezoluciju koja traži novac od Superfunda.

Izvođači slučajno su uništili utikač držeći vodu zarobljenu unutar rudnika,što je prouzrokovalo prelivanje jezera,propuštajući 3 miliona američkih galona (11 ML) od otpadnih voda i jalovine,uključujući teške metale kao što su kadmijum i olovo i drugi toksični elementi,kao što su arsen,berilijum,cink,gvožđe i bakar u Cementni Krik,pritoka reke Animas u Koloradu.EPA je kritikovana zato što nije upozorila Kolorado i Nju Meksiko o operaciji do dana nakon što se otpadna voda prosula,uprkos činjenici da je radnik EPA-a "zadužen za Zlatni Kraljevski Rudnik poznavao rizik od pucanja".

EPA je preuzela odgovornost za taj incident,ali je odbio da plati za bilo kakve štete koje su podnete nakon nesreće na osnovu suverenog imuniteta,dok ne dobiju specijalno odobrenje od Kongresa ili ponovo podnose tužbe u saveznom sudu.Guverner Kolorada,John Hickenlooper,proglasio je pogođeno područje zonom.Izlivanje utiče na vodene tokove opština u državama Kolorado,Nju Meksiko i Utahu,kao i na Navajo Naciji.Od 11. Avgusta 2015. godine,kisela voda je nastavila da se prosipa po stopi od 500–700 US gal/min (1.9–2.6 m3/min) dok su u toku remedijacije.

Prethodno reklamiranje[уреди | уреди извор]

Prizori Zlatnog Kraljevskog Rudnika bili su suvi za većinu rudnika u prošlosti,pošto je područje isušivalo dole od američkog tunela Sunnyside rudnika.Rudnik Sunnyside je zatvoren 1991. godine.U sklopu plana rekultivacije,američki tunel je bio zapečaćen 1996.U odsustvu drenaže do 2002. godine počelo je izlivanje posebno zagađene vode.Protok se ponovo povećavao nakon što su njeni vlasnici 2003. godnine zatvorili obližnji pogon Mogul.

Uticaj na životnu sredinu[уреди | уреди извор]

Reka Animas je zatvorena za rekreaciju do 14.Avgusta.Tokom zatvaranja,zvaničnici okruga su upozorili posetioce reke da ostaju van vode.Stanovnicima sa bunarima u poplavnim područjima je bilo rečeno da se testira vode pre pića ili kupanja.Ljudima je rečeno da izbegavaju kontakt sa rekom,uključujući njihove kućne ljubimce,kao i da spreče da uzgajaju životinje na farmi.Savetovali su da ne love ribu u reci.Komisija Nacije Navajo za upravljanje u vanrednim situacijama izdala je deklaraciju o vanrednim situacijama kao odgovor na razliku.Ona je pretrpela razarujući efekat.

Uticaj na Naciji Navajo[уреди | уреди извор]

Efekti prosipanja Zlatnog Kraljevskog Rudnika na zemlju Navajo uključuju oštećenja svojih useva,kućnih vrtova i stada stoke.Nacija Navajo je prekinula navodnjavanje svojih useva iz reke San Juan 7.Avgusta 2015. godine.Dok je San Juan County u Novom Meksiku ukinuo zabranu vode iz reke San Juan 15.Avgusta 2015. godine,predsednik Nacije Navajo,Russell Begaye,koji je imao zabrinutost zbog sigurnosti vode,nije podigao zabranu Nacije Navajo do 21.Avgusta 2015. godine.Ovo je usledilo nakon što je EPA Nacije Navajo završio ispitivanje vode.Tokom ovog perioda,američka EPA je imala vodu isporučenu u Navajo.