Корисник:Ksenija01/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије
Мари Лу

Млада Елита[1] јесте фантастични роман написан од стране Мари Лу[2] који је објављен 7. октобра 2014. године. То је први роман у трилогији. Друга књига носи назив Друштво Руже[3] и она је објављена 13. октобра 2015. Трећа књига, Звезда поноћи[4], је објављена 11. октобра 2016. године.

Радња[уреди | уреди извор]

Када је у средњем веку хеморагијска грозница погодила краљевину Кенетру, Аделина Амутеру била је међу реткима који су је преживели. Али болест је на многима оставила необичне белеге. Аделина је остала без левог ока, а њена као гар црна коса преко ноћи је постала сребрнаста. Њен окрутни отац сматрао је да је једна од малфета, и да као гнусоба блати породични углед. Али некима је грозница оставила више од белега ‒ дала им је чудновате дарове у виду надљудских моћи, и учинила их јачим и снажнијим од других, посебним, због чега су их и назвали Млада Елита. Захваљујући тим моћима, девојка која је целог живота сматрана безвредном и наказном, постаће јунакиња потлачених и обесправљених, црпећи снагу за своје моћи из страха и зла који владају земљом...

Терен Санторо ради за краљицу. Као вођа инквизиције, његов је посао да тражи Младе елите, да их уништи пре него што они униште нацију. Он верује да су Младе елите опасне и осветољубиве, али Терен је тај који можда поседује најмрачнију тајну од свих.

Енцо Валенсијано је члан Друштва бодежа. Ова тајна секта Младих елита тражи друге попут њих пре него што их се инквизиција дочепа. Али, када Бодежи пронађу Аделину, откривају некога са моћима какве никада нису видели.

Аделина жели да верује да је Енцо на њеној страни и да је Терен прави непријатељ. Али животи ово троје ће се сукобити на неочекиване начине, јер свако води веома различиту и личну битку. Али у једно су сви сигурни: Аделина има способности које не би требало да припадају овом свету. Осветничка црнина у њеном срцу. И жеља да уништи све који се усуде да је пређу.

Млада елита је прича о пореклу негативца. Смештена је у алтернативној фантастичној верзији ренесансне Италије. Након што је еквивалент Црне смрти захватио свет, неколико преживелих излази из болести са натприродним моћима. Главни лик, Аделина, у суштини је тинејџерска верзија Дарта Вејдера или Магнета - прича бележи њен пад у таму.

Ликови[уреди | уреди извор]

Аделина Амутеру Аделина, позната и као Бели вук, је 16-годишња главна јунакиња приче. И сама малфето, остала је без левог ока, а њена некада црна коса је постала сребрна. Након смрти своје мајке услед грознице, одрастала је уз свог насилног и окрутног оца, што је оставило осветничког трага на њеном срцу. Након што је немо сведочила како је он продаје трговцу као љубавницу, бежи од куће усред ноћи. Њен отац је ово приметио и појурио за њом, са намером да је на силу врати. Аделина га, у изненадном изливу својих илузионистичких моћи, случајно убије. Након тога је заробљена од стране инквизиције и осуђена на ломачу. Тик пре него што је жива спаљена, спасили су је чланови Друштва бодежа и на крају се придружује њиховој групи. Она тамо открива да су њене моћи снажно повезане са страхом и бесом, што одражава њено ужасавајуће детињство. Током тренинга са вођом групе, Енцом Валенсијаном, њена моћ илузије брзо расте. Заштитнички је настројена према својој млађој сестри Виолети и налази се растргана између страха и гриже савести када Виолетином животу прети Терен Санторо.

• Енцо Валенсијано Енцо је оснивач Друштва Бодежа. У јавности познат само као Косач, Енцо је син покојног краља, престолонаследник Кенетре и законити наследник престола. Енца је свргнула његова старија сестра Ђулијета која је освојила престо заједно са својим мужем, моћним војводом. Након што је постала краљица, Ђулијета је протерала Енца из палате. Монарси подстичу лов на малфете и приказују их као демоне и доносиоце несреће како би спречили Енца да дође на престо. У потрази за осветом, Енцо оснива Друштво бодежа, планирајући да убије краља и краљицу и с правом преузме престо. Услед крвне грознице коса и очи су му постале тамноцрвене. Поседује моћи да манипулише ватром на разне начине.

• Терен Санторо Терен Санторо ради за краљицу. Као вођа инквизиције, његов је посао да тражи Младе елите, да их уништи пре него што они униште нацију. Он верује да су Младе елите опасне и осветољубиве. Ипак, непознато већини људи, сам Терен је такође Елита и има способност да у тренутку себи залечи све врсте рана, као и надљудску снагу. Крвна грозница га је обележила светлоплавом косом и некада плавим, сада готово безбојним очима. Некада је био Енцом пријатељ из детињства, одраставши у палати као син Првог инквизитора, али пошто је Енцо постао малфето и протеран са двора, пријатељство је брзо нестало.

• Виолета Амутеру је две године млађа од своје сестре Аделине. До самог краја књиге верује се да нема моћи и да је "чиста" и да није малфето, па је тако и миљеница свог и Аделининог оца, размажено и наизглед срећно и безбрижно дете. Има саосећајну душу и често је покушавала да убеди њиховог оца да пусти Аделину када ју је мучио. Такође је покушала да спасе Аделину од инквизиције након што је заробљена, ризикујући сопствени живот. Ипак, испоставило се да је и она Елита, која има способност да привремено преузме моћи других Елита и да их осети. Због своје врсте моћи, нема ознаке и није препозната као малфето.

• Рафаел Лоран Бесете, други по команди и други члан оснивача Друштва бодежа, Рафаел има способност да манипулише емоцијама других људи - што углавном користи како би смирио и утешио друге - али и да осети моћ Младих елита. Веома је миран и промишљен, проницљив тактичар. Познат и као Гласник, прикупља информације о елитама и њиховим способностима, желећи да их сачува за будуће генерације. Има две ознаке, једна је плави прамен у његовој црној коси, а друга су његове очи, од којих једно има смарагдну боју, а друго јарко жуту. Знајући за Аделинину склоност ка страху и бесу, забринут је шта би могла да постане и саветује Енца да је убије пре него што их она изда или убије.

• Лусент има способност да манипулише ваздухом и ветром. Побегла је из своје домовине Белдаине и постала члан Друштва бодежа пре неколико година. Има црвено-плаву, коврџаву косу. Њене ознаке су сиве спирале које јој се пењу уз руке.

• Мишел има способност да "размрси" неживе објекте и учини да се појаве на другом месту, слично телепортацији. Он је вешт уметник и научио је Аделину да ствара реалистичније илузије док је била у Друштву бодежа. Његов надимак је Архитекта.

• Џема Салватор Џема је позната као Крадљивица звезда и може да командује и контролише животиње својим моћима. Члан је Друштва бодежа, као и племићке класе Кенетре. Будући да је њен отац моћан и утицајан човек међу племством, дозвољено јој је да и даље шета јавно и да учествује у јавним догађајима иако је малфето. Џемине моћи су повезане са љубазношћу и често је насумично прате животиње луталице. Има гримизни траг који покрива половину њеног лица.

• Данте Данте је још један члан Друштва бодежа и некада је био ковачки шегрт. Његов траг од крвне грознице јесу тамне, неправилне ознаке које се протежу од врата до груди. Познат је као Паук због своје снаге и брзине и способности да види у мраку. Од самог почетка био је опрезан према Аделинином присуству и њеним моћима, и показује отворено неповерење и агресију према њој.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The Young Elites”. Marie Lu's One True Portal (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-21. 
  2. ^ „Marie Lu - Author of Legend, The Young Elites, and Warcross”. Marie Lu's One True Portal (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-21. 
  3. ^ „The Rose Society”. Marie Lu's One True Portal (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-21. 
  4. ^ „The Midnight Star”. Marie Lu's One True Portal (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-21.