Телепортација

С Википедије, слободне енциклопедије

Телепортација је чин или процес померања неког објекта са једног места на друго уз помоћ психокинезе или технологије. Још увек припада домену фикције.

Појам телепортације[уреди | уреди извор]

Увођење назива овог појма се приписује америчком писцу Чарлсу Форту (1874-1932) који га је употребио 1931. године у својој књизи „Ло!“. Реч је заправо кованица грчке речи „tele“ (даљина) и латинске „portare“ (пренети).[1] Овај појам се касније помињао у многим научнофантастичним делима и писци попут Артура Конана Дојла, Ајзака Асимова и других су под телепортацијом подразумевали дезинтеграцију на атоме, слање информације о њиховом распореду и каснију интеграцију у првобитан облик. Многи филмови се управо на овај начин баве телепортацијом и један од познатијих је „Мува“.[2]

Научна разматрања[уреди | уреди извор]

Телепортација није могућа према Ајнштајновој теорији, јер материја не може да путује брже од светлости, па самим тим ни да се тренутно дезинтегрише и премести на друго место. Међутим, квантна механика описује квантну телепортацију, која чак и има примену код квантних рачунара, али није блиска телепортацији у правом смислу те речи.[2] Једно истраживање те врсте објављено у медијима је обавила група научника са института „Нилс Бор“ у Копенхагену.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Астрономски магазин: „Телепортација — мит или стварност“ Архивирано на сајту Wayback Machine (4. новембар 2009); Оливер Јовановић, 14.10.2009.
  2. ^ а б Видић М. & Бубњевић С. (децембар 2008) „Телепортација“, pp. 7. Часопис: Време науке. НП Време д. о. о. Београд.
  3. ^ B92: „Прва успешна телепортација“; 7.10.2006.