Пређи на садржај

Корисник:Laara.jel/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Биографија

Миодраг Милојкоић је рођен 1921. године у Књажевцу, у угледној породици, од мајке Лепосаве и оца Велимира Милојковића. Умро је 16.јануара 1998. године и сахрањен у родном граду, не дочекавши да своје записе виде сабране у књигу. Радни век је започео у Јавном тужилаштву у Књажевцу, а завршио у Пољопривредном комбинату Џервин, радеће на веома одговорним местима.

Живео је у веома морално и јако држао до људског поштења. Кроз године живота и рада, кроз нова искуства , његов дух је остао исти.ота и рада, кроз нова искуства , његов дух је остао исти. По одласку у пензију посетио се својим записиама, који је намеравао да једног дана преточи у књигу, а и раду на Радиу Књажевац посвећену старом Књажевцу и  где је промовисан највећи део овог текста, што је увек изазвало велико заниимање слушалаца.

Детињство

Детинство, као и цео свој живот, проживео је у овом граду на саставу два Тимока. Одрастајући као врло паметно, али и врло нешташно дете, Миодраг, мали растом и ситне грађе, зарадио је и надимак који ће га пратити целог живота, повремено му и засењујући право име: Мика Маљоз (Мика Мали).

Детињство му није рад и обавезе. Поред школских задатка, свакодневно је морао да помаже  оцу у послу око кафане. Још тада су до њега допирале занимљиве приче, вицеви  и анегдотске догодиштине тадашње вароши Књажевца. Весео по природи, шаљивџија и шерет и сам је учествовао у многима од њих. То га је, у позним годинама, и надахнуло да почне да записује истоију књажевачке чаршије.

Отац, врло  угледни кафеџија, омугућио му је да заврши након основне школе и Мушку гимназију у Књажевцу. Ово је књига посвећена успомени на Мику Милојковића Маљоза и  ово је књига посвећена успомени на Мику Милојковића Маљоза и  књажевачку чаршију, коју је целог свог живота волео и којој је безрезервно припадао.

Литература

Књажевачком чаршијом, Милојковић Миодраг, издавач Дом културе Књажевац 2005.