Корисник:Lukais4720/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Age of Empires
Жанр(ови)Стратегија у реалном времену
Издавач(и)Xbox Game Studios
ПлатформеMicrosoft Windows, Classic Mac OS, Windows Mobile, PlayStation 2, OS X, N-Gage, Nintendo DS, Windows Phone, iOS, Android,
Прва играAge of Empires
15. октобар 1997.
Последња играAge of Empires IV
28. октобар 2021.
Спин-офAge of Mythology

Age of Empires је серија историјских стратешких видео игара у реалном времену, које је првобитно развио Ensemble Studios-a, а објавио Xbox Game Studios. Прва игра је била Age of Empires, објављена 1997. године. До 28. октобра 2021. објављено је укупно девет игара у оквиру серије.

Age of Empires се фокусирао на догађаје у Европи, Африци и Азији, који се протежу од каменог до гвозденог доба; експанзија (енгл. expansion) игре истраживала је формирање и ширење Римског царства. Наставак, Age of Empires II: The Age of Kings, смештен је у средњи век, док се његова експанзија делимично фокусирала на шпанско освајање Мексика. Наредне три игре Age of Empires III истраживале су период раног модерног доба, када је Европа колонизовала Америку и када је неколико азијских нација било у опадању. Још један део, Age of Empires Онлајн, има другачији приступ као бесплатна видео игра на мрежи која користи Windows Live. Spin-off игра, Age of Mythology, смештена је у исти период као и оригинална Age of Empires, али је фокусирана на митолошке елементе грчке, египатске и нордијске митологије. Четврти, главни део серије, Age of Empires IV, објављен је 28. октобра 2021.[1][2]

Серија Age of Empires била је комерцијално успешна, продата је у преко 25 милиона примерака. Критичари су део успеха серије приписали њеној историјској теми и фер-плеју.

Игре[уреди | уреди извор]

Видео игре у овој серији се фокусирају на историјске догађаје. Age of Empires обухвата догађаје између каменог доба и класичног периода, у Европи и Азији. Његова експанзија, The Rise of Rome прати формирање и успон Римског царства. Пакет експанзије Age of Kings, The Conquerors, смештен је у исти период, али укључује и сценарије о шпанском освајању Мексика, Ел Сиду и Атили Хуну. Age of Empires III и његова прва експанзија, The WarChiefs, одвијају се током европске колонизације Америке. Његова друга експанзија, The Asian Dynasties, прати успон Азије у истом периоду. Age of Empires Онлајн се фокусира на грчку и египатску цивилизацију. Spin-off игра, Age of Mythology, и њена експанзија, The Titans, смештени су у бронзано доба, али се фокусирају на митологију, а не на историју.

Главне серије[уреди | уреди извор]

Age of Empires[уреди | уреди извор]

Age of Empires, објављена 26. октобра 1997.[3] је била прва игра у серији, као и прво велико издање Ensemble Studios-a.[4] Била је то једна од првих стратешких игара у реалном времену заснованих на историји, која је користила Genie game engine.[5] GameSpot га је описао као мешавину Civilization и Warcraft видео игре. Игра даје играчима избор од 12 цивилизација које ће се развити од каменог до гвозденог доба. Експанзија, The Rise of Rome, који је објавио Microsoft 31. октобра 1998. увео је нова побољшања и четири нове цивилизације, укључујући Римљане. Иако су ове игре садржале много софтверских грешака, печеви (енгл. patches) су решили многе проблеме.[6][7]

Age of Empires II[уреди | уреди извор]

Age of Empires II: The Age of Kings, објављенa 30. септембра 1999. године, користилa је Genie game engine и имала гејмплеј (енгл. gameplay) сличан свом претходнику.[8] Age of Empires смештена је у средњи век. Омогућава играчима да изаберу једну од 13 цивилизација, из Европе, Азије и Блиског истока.

Microsoft је 24. августа 2000. објавио експанзију, The Conquerors. Додао је нове јединице и пет нових цивилизација, укључујући две мезоамеричке цивилизације: Маје и Астеке. The Age of Kings је достигао већи успех од прве две игре. Microsoft је испоручио више од два милиона примерака, а игра је добила бројне награде и признања. Критичари су се сложили да су The Conquerors добро проширили The Age of Kings , иако су покренута питања неуравнотеженог играња. The Age of Kings и The Conquerors освојили су 2000. и 2001. награде за „Компјутерску стратешку игру године“, Академије интерактивних уметности и наука.

Age of Empires III[уреди | уреди извор]

Age of Empires III ,објављен 18. октобра 2005. године, изграђен је на побољшаној верзији игре Age of Mythology енџина (енгл. engine) са најзначајнијим променама који су ажурирани графички енџин и увођење Havok physics middleware енџина. Игра је смештена у период између 1421. и 1850. године, а играчи могу да бирају једну од осам европских нација. Игра је увела велики број функција, као што су домаћи градови. Ensemble Studios описује као „важан систем подршке вашим напорима у новом свету“, градови помажу да се играчу обезбеде ресурси, опрема, трупе и надоградње. Могу се користити у више игара и надоградити након сваке битке. Прва експанзија за The Age of Empires III, The WarChiefs, објављена је 17. октобра 2006. Већина промена у игрици у експанзији је била мала, али је увела три нове цивилизације, са фокусом на Индијанце. Најзначајније је било увођење јединице WarChief. Друга експанзија, The Asian Dynasties, пуштена је у продају 23. октобра 2007. Био је то заједнички развијен производ; Big huge Games је помогао Ensemble Studios-у да развију игру, а Брајан Рејнолдс се придружио Брусу Шелију као водећи дизајнер. Игра је проширила The Age of Empires III на Азију и увела три нове цивилизације. Game Revolution ју је описао као отприлике забавну као уџбеник историје, док је GameZone тврдио да је то „једна од игара са најлепшим изгледом“. Продата је у више од два милиона примерака и освојила је GameSpy награду „стратешка игра године у реалном времену“. The WarChiefs није успео да изједначи успех свог претходника.

Age of Empires IV[уреди | уреди извор]

Microsoft је 21. августа 2017. најавио Age of Empires IV, који је развио Relic Entertainment. Microsoft-ов извршни потпредседник за игре, Фил Спенсер, потврдио је 11. јуна 2019. да је Age of Empires IV још увек у развоју. 14. новембра 2019., снимак игре Age of Empires IV је приказан на X019 догађају. Приказао је средњовековно ратовање између енглеских и монголских снага. Age of Empires IV је званично објављен 28. октобра 2021, са осам цивилизација доступних при лансирању: Абасидска династија, Кинези, Делхи Султанат, Енглези, Французи, Свето римско царство, Монголи и Руси. Овај наслов враћа се на средњи век и укључује неколико карактеристика и механика Age of Empires II који су измењени или уклоњени у Age of Empires III.

Spin-off игре[уреди | уреди извор]

Age of Mythology је делила многе елементе играња са главном серијом, и сматрана је делом серије, упркос различитом фокусу. Age of Mythology прича причу о Атлантиђану, Аркантосу, и његовој потрази да открије зашто његов народ није наклоњен Посејдону. Microsoft је објавио игру 30. октобра 2002, а њену експанзију, The Titans, 21. октобра 2003. The Titans је представљала Атлантиду као нову цивилизацију. Њена кампања је краћа од претходних експанзија и усредсређена је на Кастора, Аркантосовог сина, који пада на лажи титана и ослобађа их од Тартара . Age of Mythology је продала више од милион примерака за четири месеца. The Titans није успела да се изједначи са успехом у продаји Age of Mythology, иако су је критичари високо оценили.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Age of Empires: Fan Preview - YouTube”. www.youtube.com. Приступљено 2022-05-15. 
  2. ^ „Age of Empires video games (Video game serie)”. Universal Videogame List (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  3. ^ „Age of Empires video games (Video game serie)”. Universal Videogame List (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  4. ^ „Age of Empires”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  5. ^ „Age Of Empires: Definitive Edition Review: Antique Revival”. GameSpot (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15. 
  6. ^ „PC Gameworld - pc games, game demos, downloads, movies, patches, reviews, cheats and news.”. web.archive.org. 2007-12-21. Приступљено 2022-05-15. 
  7. ^ „PC Gameworld - pc games, game demos, downloads, movies, patches, reviews, cheats and news.”. web.archive.org. 2007-12-21. Приступљено 2022-05-15. 
  8. ^ „Gamasutra - The Art & Business of Making Games”. www.gamasutra.com (на језику: енглески). Приступљено 2022-05-15.