Age of Mythology

С Википедије, слободне енциклопедије
Age of Mythology
385px-Age of Mythology Liner-1.jpg
Age of Mythology
Девелопер(и)Ensemble Studios
Дистрибутер(и)Microsoft Game Studios
ПлатформеMicrosoft Windows
Излазак1. новембар 2002. године
Жанр(ови)Тактика у реалном времену, Потезна игра
МодификацијеСинглплејер и мултиплејер
Верзија1.10
Медијум(и)ЦД - Original
DVD - Платинум едиција
СпецификацијеWindows 98SE/ME/2000/XP
450 MHz Процесор
128 MB RAM
3.0 GB Хард-диск простор
8x CD-ROM
56k модем за мултиплејер - компитабилна Видео карта
DirectX 9.0b компитабилна 16-bit Звучна карта
Начин контролеТастатура, миш
Претходник/

Age of Mythology (уобичајно скраћено AoM) је стратешка компјутерска видео-игра у реалном времену чији је свет заснован на причама и ликовима класичне митологије. Игру је развио Ensemble Studios, а издао Microsoft Game Studios 1. новембра 2002. године у Северној Америци а недељу дана касније у Европи.

Творци игре су мање пажње обраћали на историјску аутентичност као у претходним играма Age of Empires серијала, а више на митове и легенде Старих Грка, Египћана и нордијских народа. Кампања игре прати морепловца Аркантоса са Атлантиде који путује кроз све три земље старог света борећи се борећи се против киклопа који су се са Посејдоном удружили против Атлантиде.

Четири месеца после издавања, продато је преко милион примерака игре. Због велике успешности, ускоро је и пуштена у продају и експанзија. Пуно име експанзије гласи: Age of Mythology The Titans expansion. У игру су уведени и Титани, који су по грчкој митологији владали светом пре Олимпијских Богова.

Игра[уреди | уреди извор]

Као и многе друге стратешке игре у реалном времену, Age of Mythology је заснована на изградњи грађевина, проширивању ресурсних поља, стварању војске и уништавању непријатељских грађевина и јединица.

Играчи показују своју способност играња прелазећи „Доба": почећи од Старог доба, надограђујући се на Класично и Херојско долазе до Митског доба. Свака надоградња „откључава“ нове јединице и технологује играчу које ојачавају његово село. Наравно, надоградња захтева одређено плаћање, као и грађевине које се требају саградити да би се прешло у наредно доба. Сваки пут играч бира нижег бога када прелази у наредно доба. Сваки изабрани бог даје јединствену технологију, митске јединице и моћ - посебна способност којом играч може извући корист или оштетити свог противника.

Египатски град под нападом Нордијаца, метеор.

Постоје три цивилизације које се могу одабрати у овој игри: Грци, Египћани и Норди. Свака цивилизација има три главна бога: Зевс, Хад и Посејдон за Грке, Изида, Ра и Сет за Египћане и Один, Тор и Локи за Норде.

У овој игрици постоје четири главна ресурса: храна, дрво, злато и наклоност богова; ова игрица не садржи ресурсе камена као у претходним Ensemble Studios игрицама. Ресурси могу бити коришћени за тренирање јединица, конструкцију грађевина и унапређењу технологија. Наиме, грчки сељаци, нордијски земљорадници и патуљци, египатски истраживачи и рибарски бродови користе се за проширење ресурса. Ловљење животиња, брање воћа, узгајање поврћа и риболов - све су то начини за производњу хране. Дрво се може повећати само сечењем шума, а злато копањем рудника.

Наклоност богова се постиже на различите начине у различитим земљама. Играчи који су изабрали грчке богове то постижу мољењем сељана пред храмом, египатске грађењем споменика, а нордијске борбом или изграђивањем хероја. Ресурси могу бити замењени у играчевој пијаци.

Јединице[уреди | уреди извор]

Главни део армије сваке цивилизације чине људски војници. Сваки играч има максималан број популације. Изградњом додатних кућа или нових центара села, главна грађевина у играчевом селу, повећава се максималан број популације. Свака јединица заузима различит број популације: док један сељак заузима један, неко митско биће заузети пет. Многе јединице могу бити надограђене, тиме постајући боље и ефикасније у задацима.

Јединице могу бити подељене у три групе: пешадија, стрелци, коњица (који могу бити људске јединице - Хероји, опсадне справе, морнарица и митска бића).

У нападу је исто као и у игри папир-камен-маказе. Пример:

У исто време, сваки тип јединице има „антијединицу“ - способнос да у нападу на одређену врсту јединице добије бонус. На пример, војник пешадије у нападу на коњицу добија бонус, док у нападу на стрелце не добија. Такође, метода папир-камен-маказе важи и за бродове.

Хероји су јединице које су најефективније у нападу на митска бића. Они су такође способни да прикупљају реликвије, које играчу дају додатне економске или војне бонусе када су убачене у храм. Хероји су много моћнији од људских јединица против митских бића, митска бића су још јача у нападу на њих.

Грађевине[уреди | уреди извор]

Грађевине у такође могу бити подељене у три групе: војне, економске и одбрамбене.

Најважнија економска грађевина је сеоски центар. Све цивилне јединице изграђују се у њему сеоском центру, осим рибарских бродова. Играчи прелазе у следећа доба кроз грађевине. Сеоски центар проширава капацитет популације за 15, а свака изграђена кућа за 10. У економске грађевине се убрајају и фарма и маркет.

Све остале јединице трениране су у војним грађевинама. Ове грађевине имају различито име, изглед и намену међу цивилизацијама, али тренирају сличне јединице. Војне грађевине се користе и за унапређење војних технологија као што су надоградња штитова, мачева, опсадних справа итд.

Зидови и куле су одбрамбене грађевине које не могу изграђивати јединице, већ се користе само за одбрану и сакривање сељана када је село под нападом.

Постоји још једна врста грђевина, а то је Чудо - велика грађевина која представља архитектонско достигнуће цивилизације. У уобичајеном моду игре, када играч сагради чудо, почиње десето-минутно одбројавање. Ако чудо није срушено током одбројавања, играч који је саградио чудо побеђује.

Мултиплејер[уреди | уреди извор]

Мултиплејер је најигранија опција игрице Age of Mythology. Игра се кроз Ensemble Studios Online (ESO), или преко LAN и IP конекције. Игрица укључује и један бесплатан мултиплејер налог на ESO који такође дозвољава играчима да се током игре међусобно дописују.

У мујтиплејер игрги постоји седам различитих модова игре:

  • „Supermacy“ - стандардан мод игре - случајни терени и било који начин победе;
  • „Conquest“ - сличан претходном - победа искључиво уништењем непријатеља;
  • „Deathmatch“ - сличан „Supermacy“ - играчи почињу са доста ресурса;
  • „Lightning“ - сличан „Supermacy“ - игра се 2 брже;
  • „Nomad“ - играчи почињу само са једним сељаном без сеоског центра;
  • „King of Hill“ - побеђује онај ко 10 минута контролише грађевину на једном узвишењу;
  • „Sudden Death“ - играчи почињу са једним сеоским центром без могућности да саграде други.

Уређивач сценарија[уреди | уреди извор]

Уређивач сценарија игрице Age of Mythology сложенији је од оног у игрици Age of Empires III. Нуди могућност прављења нових терена, па чак и са специјалним ефектима и јединицама. Одликује га добра графика са могућношћу постављања направљног терена или сценарија у игрици.

Кампања[уреди | уреди извор]

За разлику од кампања у игрици Age of Empires II: The Age of Kings, Age of Mythology има једну централну кампању. Кампања је дужа од свих осталих у претходним игрицама. Названа је „Пад трозупца“ и има 32 сценарија.

Кампања почиње на Атлантиди са њиховим адмиралом Аркантосом који је одабран да поврати наклоност Посејдона, бога Атлантиде. У почетку он бори се против црних бродова вођених минотауром Камосом пре него што се придружи Агамемнону у Тројанском рату. После серије напада на Троју, он заједно са Ајаксом и Одисејем прави план о изградњи познатог Тројанског коња са којим освајају Троју.

Након рата, плове до земље кентаура Хирона да поправе бродове. Међутим, острво је било освојено, а сви становници принуђени да копају до улаза у подземни свет. Они стижу до места копања и силазе до подземног света, кад видеше како сељани проширују рупу коју су ископали да би титани могли изаћи и упуштају се у борбу. Међутим, све се руши и они остају затрпани, али уз помоћ мртвих граде храмове боговима који их избављају.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]