Age of Mythology

С Википедије, слободне енциклопедије
Age of Mythology
Age of Mythology
Девелопер(и)Ensemble Studios
Дистрибутер(и)Microsoft Game Studios
ПлатформеMicrosoft Windows
Излазак1. новембар 2002. године
Жанр(ови)Тактика у реалном времену, Потезна игра
МодификацијеСинглплејер и мултиплејер
Верзија1.10
Медијум(и)ЦД - Original
DVD - Платинум едиција
СпецификацијеWindows 98SE/ME/2000/XP
450 MHz Процесор
128 MB RAM
3.0 GB Хард-диск простор
8x CD-ROM
56k модем за мултиплејер - компитабилна Видео карта
DirectX 9.0b компитабилна 16-bit Звучна карта
Начин контролеТастатура, миш
Претходник/
НасљедникRome: Total War: Barbarian Invasion

Age of Mythology (на срп. „Доба митологије”; уобичајно скраћено AoM) јесте стратешка видео игра у реалном времену, коју је развио Ensemble Studios, а издао Microsoft Game Studios у новембру 2002. године. У проширеном издању 2014. објављеном на Stream-у, са редизајнираном графиком, игра је укључивала оба оригинална додатка (The Golden Gift и The Titans).[1][2] Услиједило је издање Age of Mythology: Tale of the Dragon, које је објављено 28. јануара 2016. године.[3]

Ова игра, за разлику од претходних у серијалу, мање се фокусира на историјску тачност и заснована је на митовима и легендама старе Грчке, Египта и Скандинавије.[4] Међутим, многи елементи игре су пренесени из других игара у серијалу, што омогућава да се Age of Mythology сматра спин-офом.[5] Игра је добијала позизивне критике и продата је у милион примјерака за мање од четири мјесеца.[6] Просјечна оцјена на Metacritic и GameRankings била је око 89%.[7] Елементи игре су углавном били позитивни, али су неки рецезенти били критични према дужини кампање и монотонији задатака.

Игра[уреди | уреди извор]

Као и многе друге стратешке игре у реалном времену, Age of Mythology је заснована на изградњи грађевина, проширивању ресурсних поља, стварању војске и уништавању непријатељских грађевина и јединица.

Играчи показују своју способност играња прелазећи „Доба": почећи од Старог доба, надограђујући се на Класично и Херојско долазе до Митског доба. Свака надоградња „откључава“ нове јединице и технологује играчу које ојачавају његово село. Наравно, надоградња захтева одређено плаћање, као и грађевине које се требају саградити да би се прешло у наредно доба. Сваки пут играч бира нижег бога када прелази у наредно доба. Сваки изабрани бог даје јединствену технологију, митске јединице и моћ - посебна способност којом играч може извући корист или оштетити свог противника.

Египатски град под нападом Нордијаца, метеор.

Постоје три цивилизације које се могу одабрати у овој игри: Грци, Египћани и Норди. Свака цивилизација има три главна бога: Зевс, Хад и Посејдон за Грке, Изида, Ра и Сет за Египћане и Один, Тор и Локи за Норде.

У овој игрици постоје четири главна ресурса: храна, дрво, злато и наклоност богова; ова игрица не садржи ресурсе камена као у претходним Ensemble Studios игрицама. Ресурси могу бити коришћени за тренирање јединица, конструкцију грађевина и унапређењу технологија. Наиме, грчки сељаци, нордијски земљорадници и патуљци, египатски истраживачи и рибарски бродови користе се за проширење ресурса. Ловљење животиња, брање воћа, узгајање поврћа и риболов - све су то начини за производњу хране. Дрво се може повећати само сечењем шума, а злато копањем рудника.

Наклоност богова се постиже на различите начине у различитим земљама. Играчи који су изабрали грчке богове то постижу мољењем сељана пред храмом, египатске грађењем споменика, а нордијске борбом или изграђивањем хероја. Ресурси могу бити замењени у играчевој пијаци.

Јединице[уреди | уреди извор]

Главни део армије сваке цивилизације чине људски војници. Сваки играч има максималан број популације. Изградњом додатних кућа или нових центара села, главна грађевина у играчевом селу, повећава се максималан број популације. Свака јединица заузима различит број популације: док један сељак заузима један, неко митско биће заузети пет. Многе јединице могу бити надограђене, тиме постајући боље и ефикасније у задацима.

Јединице могу бити подељене у три групе: пешадија, стрелци, коњица (који могу бити људске јединице - Хероји, опсадне справе, морнарица и митска бића).

У нападу је исто као и у игри папир-камен-маказе. Пример:

У исто време, сваки тип јединице има „антијединицу“ - способнос да у нападу на одређену врсту јединице добије бонус. На пример, војник пешадије у нападу на коњицу добија бонус, док у нападу на стрелце не добија. Такође, метода папир-камен-маказе важи и за бродове.

Хероји су јединице које су најефективније у нападу на митска бића. Они су такође способни да прикупљају реликвије, које играчу дају додатне економске или војне бонусе када су убачене у храм. Хероји су много моћнији од људских јединица против митских бића, митска бића су још јача у нападу на њих.

Грађевине[уреди | уреди извор]

Грађевине у такође могу бити подељене у три групе: војне, економске и одбрамбене.

Најважнија економска грађевина је сеоски центар. Све цивилне јединице изграђују се у њему сеоском центру, осим рибарских бродова. Играчи прелазе у следећа доба кроз грађевине. Сеоски центар проширава капацитет популације за 15, а свака изграђена кућа за 10. У економске грађевине се убрајају и фарма и маркет.

Све остале јединице трениране су у војним грађевинама. Ове грађевине имају различито име, изглед и намену међу цивилизацијама, али тренирају сличне јединице. Војне грађевине се користе и за унапређење војних технологија као што су надоградња штитова, мачева, опсадних справа итд.

Зидови и куле су одбрамбене грађевине које не могу изграђивати јединице, већ се користе само за одбрану и сакривање сељана када је село под нападом.

Постоји још једна врста грђевина, а то је Чудо - велика грађевина која представља архитектонско достигнуће цивилизације. У уобичајеном моду игре, када играч сагради чудо, почиње десето-минутно одбројавање. Ако чудо није срушено током одбројавања, играч који је саградио чудо побеђује.

Мултиплејер[уреди | уреди извор]

Мултиплејер је најигранија опција игрице Age of Mythology. Игра се кроз Ensemble Studios Online (ESO), или преко LAN и IP конекције. Игрица укључује и један бесплатан мултиплејер налог на ESO који такође дозвољава играчима да се током игре међусобно дописују.

У мујтиплејер игрги постоји седам различитих модова игре:

  • „Supermacy“ - стандардан мод игре - случајни терени и било који начин победе;
  • „Conquest“ - сличан претходном - победа искључиво уништењем непријатеља;
  • „Deathmatch“ - сличан „Supermacy“ - играчи почињу са доста ресурса;
  • „Lightning“ - сличан „Supermacy“ - игра се 2 брже;
  • „Nomad“ - играчи почињу само са једним сељаном без сеоског центра;
  • „King of Hill“ - побеђује онај ко 10 минута контролише грађевину на једном узвишењу;
  • „Sudden Death“ - играчи почињу са једним сеоским центром без могућности да саграде други.

Уређивач сценарија[уреди | уреди извор]

Уређивач сценарија игрице Age of Mythology сложенији је од оног у игрици Age of Empires III. Нуди могућност прављења нових терена, па чак и са специјалним ефектима и јединицама. Одликује га добра графика са могућношћу постављања направљног терена или сценарија у игрици.

Кампања[уреди | уреди извор]

За разлику од кампања у игрици Age of Empires II: The Age of Kings, Age of Mythology има једну централну кампању. Кампања је дужа од свих осталих у претходним игрицама. Названа је „Пад трозупца“ и има 32 сценарија.

Кампања почиње на Атлантиди са њиховим адмиралом Аркантосом који је одабран да поврати наклоност Посејдона, бога Атлантиде. У почетку он бори се против црних бродова вођених минотауром Камосом пре него што се придружи Агамемнону у Тројанском рату. После серије напада на Троју, он заједно са Ајаксом и Одисејем прави план о изградњи познатог Тројанског коња са којим освајају Троју.

Након рата, плове до земље кентаура Хирона да поправе бродове. Међутим, острво је било освојено, а сви становници принуђени да копају до улаза у подземни свет. Они стижу до места копања и силазе до подземног света, кад видеше како сељани проширују рупу коју су ископали да би титани могли изаћи и упуштају се у борбу. Међутим, све се руши и они остају затрпани, али уз помоћ мртвих граде храмове боговима који их избављају.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Age of Mythology Now Available for Pre-Order! - Age of Empires”. www.ageofempires.com (на језику: енглески). 3. 4. 2014. Приступљено 16. 1. 2022. 
  2. ^ „Now Available on Steam - Age of Mythology: Extended Edition”. store.steampowered.com (на језику: енглески). 8. 5. 2014. Приступљено 16. 1. 2022. 
  3. ^ Smith, Adam (29. 1. 2016). „Docked: Age Of Mythology Tale Of The Dragon Out Now”. Rock, Paper, Shotgun (на језику: енглески). Приступљено 16. 1. 2022. 
  4. ^ „MacGamer.net - Age of Mythology - Civilizations”. macgamer.net (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 6. 3. 2009. г. Приступљено 16. 1. 2022. 
  5. ^ „Microsoft Announces "Age of Mythology". web.archive.org (на језику: енглески). Digital Media FX - The Power of Imagination. Архивирано из оригинала 24. 9. 2010. г. Приступљено 16. 1. 2022. 
  6. ^ Redmond, Wash (11. 3. 2003). „"Age of Mythology" Goes Platinum With More Than 1 Million Units Sold”. Stories (на језику: енглески). Приступљено 16. 1. 2022. 
  7. ^ „Age of Mythology”. Metacritic (на језику: енглески). Приступљено 16. 1. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]