Корисник:Marianagld/Италијанска анархистичка федерација

С Википедије, слободне енциклопедије

Италијанска анархистичка федерација (ИАФ), (итал. Federazione Anarchica Italiana) је анархистичка федерација аутономних анархистичких група из Италије. Италијанска анархистичка федерација је основана 1945. године у Карари. Усвојила је „Асоцијацијски пакт“ и „Анархистички програм“ Ерика Малатесте. Одлучила је да издаје недељник Уманита Нова (итал. Umanità Nova), преузевши назив часописа који је издавао Ерико Малатеста .

Унутар ИАФ-а је основана групација АГПА (Анархистичке групе пролетерске акције) коју је предводио Пјер Карло Масини и која је „предложила Либертаријанску партију са анархистичком теоријом и праксом прилагођеном новој економској, политичкој и друштвеној стварности послератне Италије, са интернационалистичким погледом и ефективним присуством на радним местима... АГПА се удружила са сличном организацијом унутар Француског анархистичког покрета, Федерацијом комунистичке слободе, чија је звезда водиља био Жорж Фонтенис.“ [1]

На Деветом конгресу Италијанске анархистичке федерације у Карари одржаном 1965. године, једна група је одлучила да се одвоји од ове организације и направи Групу за анархистичку иницијативу (итал. Gruppi di Iniziativa Anarchica), која је углавном била састављена од индивидуалистичких анархиста који се нису слагали са важним аспектима „Асоцијацијског пакта“ и били критички настројени према анархосиндикализму. [2] Објавиљивали су двонедељник L'Internazionale. Друга група се одвојила од Анархистичке федерације и прегруписала у Федерацију анархистичких група (итал. Gruppi Anarchici Federati). [2] Касније је почела да објављује Испитивања и Анархистички магазин (итал. A Rivista Anarchica). Године 1968. у Карари су Француска, Италијанска и Иберијска анархистичка федерација, три постојеће европске анархистичке федерације, као и Бугарска федерација у француском егзилу, током међународне анархистичке конференције основале Интернационалу анархистичких федерација.

Чланови Италијанске анархистичке федерације марширају Римом

Почетком седамдесетих година се унутар Италијанске анархистичке федерације појавила платформистичка тенденција која се залагала за већу стратешку кохерентност и друштвену интеграцију са радничким покретом, док је одбацила синтетистички „Асоцијацијски пакт“ Малатесте, којег се ИАФ придржавала. Ове групе су почеле да се организују ван ИАФ-а у организацијама као што је О.Р.А. из Лигурије која је организовала Конгрес којем је присуствовало 250 делегата из група са 60 локација. Конгрес ОРА/УЦАТ је 1986. усвојио назив Федерација анархистичких комуниста.

У децембру 2010. године неколико различитих извора је погрешно известило да је ФАИ преузела одговорност за серију бомби испоручених поштом страним амбасадама у Риму. [3] Други медији су бомбе приписали другој групи, побуњеничкој Неформалној анархистичкој федерацији. [4]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Masini, Pier Carlo, 1923-1998 | libcom.org”. libcom.org (на језику: енглески). Приступљено 2023-02-01. 
  2. ^ а б El movimiento libertario en Italia by Bicicleta: Revista de comunicaciones libertarias Архивирано 2013-10-12 на сајту Wayback Machine
  3. ^ Associated Press (23. 12. 2010). „Anarchists Claim Responsibility for Pair of Embassy Blasts in Rome”. Fox News. Приступљено 23. 12. 2010. 
  4. ^ Associated Press. „Rome Embassy Blasts Wound 2; Anarchists Suspected”. National Public Radio. Приступљено 23. 12. 2010. 

[[Категорија:Анархисти]] [[Категорија:Анархизам]]