Пређи на садржај

Корисник:Masakrstic2908/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Имењак
Mira Nair Irrfan Khan Sooni Taraporevala still2
редитељ и глумци
Жанрдрама
РежијаМира Наир
ПродуцентМира Наир и Лидија Дин
Главне улогеТабу

Ирфан Кан Кал Пенн Хасинда Барет Зулејка Робинсон

Рума Гуха Такурта
Дизајн звукаНитин Сонеј
СценографФредерик Елмес
Продуцентска
кућа
Мирабај Филмс УТВ
Година2006.
Трајање121 минута
ЗемљаИндија,Сједињене Америчке Државе
Језикенглески бангладешки
Буџет20,14 милиона долара
Награде"Златна афродита"
IMDb веза

Имењак (филм)[уреди | уреди извор]

Имењак је филм на енглеском језику индијске,америчке и јапанске продукције.Режирала га је Мира Наир, а сценарио је написао Суни Тараповерала.

Базиран је на истоименој књизи "Имењак" коју је написао Џумп Лахири.Звезде филма су Табуу,Ирфан Кан,Кал Пен и Шахира Наир.

Филм је изашао у Сједињењим Америчким Државама 9. марта 2007,на филмским фестивалима у Торонту и Њујорк ситију.

Имењак је добио позитивне критике од Америчких критичара. Многи су сматрали да је Кал Пенова улога његова најбоља улога икада.[1]

Радња[уреди | уреди извор]

Радња почиње тако што се дешавају проблеми између Ашоке и Ашима Гангули (Ирфан Кан и Табуу),прва етапа имиграната који су долазили из Источне Индије упутила се Сједињеним Америчким Државама,и њиховом децом Гогољ (Кал Пен) и Соња (Шахира Наир). Радња филма се највише одиграва у Кaлкути,Њујорк Ситију и у предграђу Њујорка.

Прича почиње тако што Ашоке и Ашима одлазе из Калкуте и досељавају се у Њујорк Сити.Надимак њиховог сина Гогољ (назван по украјинском аутору Николају Гогољу) постаје његово службено име, догађај који ће обликовати многе аспекте његовог живота.

Након факултета, Гогољ користи своје добро име Никхил (касније скраћено на Ник). Ради као архитекта, и забавља се са Максине, белкињом, богатог порекла, која не зна о њиховим културолошким разликама. Гогољ се заљубљује у Максине и представља је својим родитељима, који се боре да разумеју његове модерне, америчке погледе на излазак, брак и љубав. Они су неодлучни и дистанцирани су приликом сусрета са њом. Гогољ се слаже са Максинином породицом и осећа се повезаније са њеном породицом него својом.

Пре него што је отишао у Охајо на образовање, Ашоке прича Гогољу причу о томе како је настало његово име.Убрзо након тога, док је Гогољ на одмору са Максинином породицом, Ашоке умире. Тугујући, Гогољ покушава да буде што више сличан ономе што мисли да његови родитељи желе да он буде и почиње да примењује културне обичаје. Он се удаљава од Максине и на крају раскида са њом.

Гогољ поновно ствара пријатељство са Мушуми,ћерком породичних пријатеља. Почињу да се везују и убрзо се и венчавају.Међутим, тај је брак краткотрајан, јер Мушими почиње везу са старим момком из Париза.

Поред тога што приказује Гогољова искуства, филм описује удварање и брак Ашима и Ашокеа, као и утицај на породицу због Ашоке-ове ране смрти од масовног срчаног удара. Доживљавајући погребне обреде свог оца на обалама Ганга, Гогољ почиње да цени индијску културу. Ашимина одлука да настави са својим животом, продаје приградски породични дом и врати се у Калкуту, обједињује и завршава причу.[2]

Улоге[уреди | уреди извор]

  • Кал Пен као Гогољ
  • Сохам Ћатеђи као дете Гогољ
  • Табу као Ашима
  • Ирфан Кан као Ашоке
  • Шахира Наир као Соња
  • Хасинда Берет као Максина
  • Себастијан Роће као Крис
  • Линус Роће као господин Лавсон
  • Зулеика Робинсон као Мушуми[3]

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Првенствено Рани Мукерђи је требало да добије главну улогу,али због заузетог распореда,улогу је добила Табу.[4]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

[1]

[2]

Глумци

Референце[уреди | уреди извор]

[5]
Категорија:Индија Категорија:Сједињене Америчке Државе Категорија:Њујорк Категорија:Филм Категорија:Драма Категорија:Калкута

  1. ^ The Namesake (film) (на језику: енглески), 2019-09-25, Приступљено 2019-12-26 
  2. ^ The Namesake (film) (на језику: енглески), 2019-09-25, Приступљено 2019-12-26 
  3. ^ The Namesake, Приступљено 2019-12-26 
  4. ^ The Namesake (film) (на језику: енглески), 2019-09-25, Приступљено 2019-12-26 
  5. ^ The Namesake (film) (на језику: енглески), 2019-09-25, Приступљено 2019-12-25