Корисник:Matija Nikitovic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Крчаговски клан (2020) је организована криминална група која је основана у Ужицу. Клан се бавио свим криминалним радњама: изнудама (рекет), продајом наркотика, крађом аутомобила и отмицама..


Чланови[уреди | уреди извор]

  • Павле Баћковић-(Баћко)
  • Марко Јојић-(Јокс)
  • Милан Миловић-(Мики)
  • Матија Никитовић-(Никита)
  • Лука Дуковић-(Дука)
  • Павле Рајевац-(Рајке)
  • Михаjило Зарић-(Микац)
  • Јован Нешовић-(Јоџа)
  • Никола Стегњаић-(Лепи Џони)
  • Василије Остојић-(Спид)

Почетак оснивања клана и успон[уреди | уреди извор]

Такозвани "Крчаговски клан" настао је у ужичкој месној заједници Крчагово, где је у то време велики криминални кредибилитет имао Кактуси ганг и његов главни члан Павле Главинић звани "Јопа, Пакерона". Клан је у почетку имао два члана то су били Марко Јојић звани "Јокс" и Павле Баћковић звани "Баћко". Клан се у почетку бавио ситним криминалом крађом аутомобила и продајом наркотика. Моћ клана је из дана у дан расла, повезаност полиције и криминалне групе је функционисала јако успешно. Познанство са Милорадом Улемеком Легијом је Крчаговском клану дало још већи ауторитет и моћ. Крчаговски клан је новац делио члановима у зависности од тога колико је ко допринео успешности операције.


Марко Јојић је за клан имао посебну реч, "фирма", која је уједно била шифра за разговор преко телефона, који су били праћени од стране БИА. Царство Крчаговског клана је уједно значило и склањање других кланова са улица. Шифра коју је користио Марко Јојић приликом припреме ликвидација била је: "Иде за Канаду".


Међаш[уреди | уреди извор]

Међаш у Крчагову је билa главно седиште крчаговског клана. Градња виле је трајала 3 године. У Међаш долазили су политичари, министри, њихови саветници, вође опозиционих странака у то време, певачице, глумице. Многи су ту долазили због провода, а већина тражећи неку врсту помоћи или сарадње. Грађење виле Међаш је означавало улазак велике количине новца у грађење базена и раскошних салона. Предузетник који је преузео посао градње увидео је да је у питању велики новац и да би било добро да се укључи и заврши изградњу. Предузетнику је, у почетку, новац исплаћиван уредно, све до оног тренутка када је почео са пробијањем рокова за изградњу правдајући то тиме да му је потребно више новаца како би завршио радове.


Реченица која је употребљена у злочиначком жаргону је била: "Ти си рекао да ћеш да завршиш и има да завршиш". Предузетник је морао да уложи сопствени новац и њиме плаћа радове уместо инвеститора. Дрога се продавала у вили где су касније чланови клана доносили сав новац.

Иначе, рушење Међаш тезги због незаконите градње почело је 13. марта у 14 часова и трајало је до 27. марта 2025. Сада је остао плац, чија се вредност процењује на око 1.200.000 евра.

У јавности су кружиле приче о фамозним снимцима из Међаша, али никада ни један од тих снимака није објављен иако је део тих снимака сачуван.

Расподела послова у Крчаговском Клану[уреди | уреди извор]

Дрога

Милан Миловић-(Мики)

Никола Стегњаић-(Џони)

Крађа аута

Матија Никитовић-(Никита)

Лука Дуковић-(Дука)

Павле Баћковић-(Баћко)

Рекет(изнуда)

Василије Остојић-(Спид)

Јован Нешовић-(Јоџа)

Михајило Зарић-(Микац)

Отмице

Марко Јојић-(Јокс)

Павле Рајевац-(Рајке)

Отмице[уреди | уреди извор]

Крчаговски клан је увидео да највише новца доносе отмице. Њихове главне мете су били људи са великим капиталом и угледом. Највећа отмица која им је донела највише новца била је отмица Ифета Варјаче у којој су узели око 10 милиона марака. Отмице су рађене са великом опрезношћу. Новац је морао бити у спортској торби и бачен негде на златиборској магистрали, где би одређени члан пратио возило које је превозило новац. Позив са телефона би означавао још новца или промена локације где новац треба да се остави. Сарадник Ифета Варјаче[1] је у то време био Милан Спасојевић који је био веома уплашен да је преко телефона којим су му јављали где да вози били веома безобзирни. Милан Спасојевић је возио чак до Босанске границе где би му рекли да се враћа назад за Ужице и када би стигао до Ужица, звали би опет и рекли да је јавио полицији и да ће убити Ифета Варјачу ако нешто покуша. Одлазак до Ужица и поново враћање на златиборску магистралу је било психички исцрпљујуће за Милана. У књизи Милета Новаковића "Отмице Крчаговског клана" су детаљно описане отмице.

Неуспешан одлазак на Камено корито[уреди | уреди извор]

У Центру Ужица, где су се чланови опуштали и коцкали, био је спреман полазак за Камено Корито. Желели су да купе кокаин како би га продавали у Европи и зарадили огроман новац. Карте су биле резервисане и кренули су на авион. Међутим, српска полиција је добила дојаву да су Крчаговци на аеродрому Поникве[2] где их је српска полиција ухапсила због фалсификованих пасоша.

Убиство Буђавог и пад Крчаговског клана[уреди | уреди извор]

Дана 25. јул 2021. године убиство вође супарничког клана Буђавог (Budjavi) је показало да у Србији нема демократије. Дан касније, 26. јула је у новинама и медијима осванула потерница где су били сви чланови Крчаговског клана. Операција Сабља (полицијска акција) је била акција која је успешно спроведена од стране полиције и жандармерије. Потрага и потера је трајала 14 дана, када је добијена дојава да се главни чланови налазе у сеоској кући у Злакуси. Чланови клана су убијени јер су први припуцали на припаднике Специјалне антитерористичке једнице, где су припадници специјалне јединице убили главне чланове озлоглашеног Крчаговског клана.

Савез са Кактус генгом[уреди | уреди извор]

Савез са такозваним "Кактусима" почиње око новембра 2020 године са Павлом Главинићем (Jopa, Pakerona) као делегатом који је успоставио савез. Они су заједно урадили много отмица, убистава, рекета и атентата. Операцијом Сабља[3] падају оба клана и тиме се завршава њихов савез.

Кола која су коришћена за атентате, убиства, отмице[уреди | уреди извор]

Жути Пасат Б3 (Passat B3[4]) познатији као пасат смрти, БМВ 520и (520i), Пежо 307(Peugeot 307), Шкода Фабиа(Skoda Fabia), Форд Фокус(Ford Fokus)

  1. ^ Мишковић, Борис (2017-12-25). „ОБРАЗЛОЖЕЊЕ СЕЛЕКЦИЈЕ ТЕАТАР ФЕСТА 2017.”. АГОН. 6 (9). ISSN 2233-1581. doi:10.7251/agn1709093m. 
  2. ^ Аеродром Поникве (на језику: српски), 2021-01-12, Приступљено 2021-07-26 
  3. ^ Сабља (полицијска акција) (на језику: српски), 2021-04-27, Приступљено 2021-07-26 
  4. ^ „PASSAT 2009 Additional Reviewers - Volume 3”. 2009 International Conference on Computational Science and Engineering. IEEE. 2009. ISBN 978-1-4244-5334-4. doi:10.1109/cse.2009.550.