Корисник:Metodicar/Њикипедија8

С Википедије, слободне енциклопедије

Таман сам помислио да ће месец фебруар, како је почео, бити један од досаднијих у низу, када су се десила... дешавања! И то толико обилато да је у једном тренутку постало веома тешко све их пропратити[1], а и практичније гласати за више идеја истовремено, које нису нужно у међусобној вези[2]. :) Својим будним соком околовим покушаћу да вам дочарам макар делић дешавања, која су била дијалошка, монолошка и понекад полиолошка[3]. Овај пут су централна тема администратори, који су у последње време добили на актуелности, ако већ ни на чему другом.--Методичар зговор2а 19:32, 3. март 2010. (CET)

Мислим да су оштрије казнене мере боље решење уместо разних „медијатора“[уреди | уреди извор]

Као радни наслов изабрао сам једну од ретких изјава на које је (чак) и мени тешко да дам било какав коментар, осим да ме ово медијатор, ваљда због риме, увек подсети на радијатор и ствара ми осећај небитне неопходности. :) Можда је то баш добра дефиниција „медијатора“[4], који ће можда и заживети, или можда боље речено доживети римејк, попут звезданих стаза — нове генерације. :) У већу које се једва сакупило, ваљда зато што већина зна шта би их сачекало[5] преовлађују корисници који нису админи, а да се пита једна наша Њикипедијана, админа не би било ни толицко колицко их има. :) Како све не би прошло без мене[6], у међувремену сам променио глас, па тако и постао суперпаметни заљубљеник у сопствени его[7], главни кривац за све[8] и човек због кога је, сада изгледа несуђени кандидат „награбусио“[9]. Испрва нисам био сигуран да ли да будем поносан на себе, с обзиром да сам постао страх и трепет Њикипедије који спроводи одмазду над неистомишљеницима и да честитам себи на ауторитету кога реално немам, али сам на крају ипак одлучио да се добро насмејем. :)--Методичар зговор2а 19:32, 3. март 2010. (CET)

Блокинг, блокинг[уреди | уреди извор]

Некако еволутивно, али пре свега искуствено, искристалисао ми се став да је блокирање лоша навика и још лошији начин комуникације, о чему сам већ писао и у вези са чим је моје мишљење прилично усамљено. Иако још неки Њикипедијанци имају лоша искуства са том работом, чак толико да су створени лоши односи које ништа поправити неће, већина сматра да је она у неким случајевима неопходна. Међутим, пошто је штета направљена, а богами веома је јасно да ће је због те неопходности бити још више, постојали су и покушаји да се то блокирање некако ограничи. Према мом виђењу, или остављаш админима могућност да блокирају или не остављаш. Обично опције са али не дају добре резултате. Оно што је мени очигледна увреда, не мора да буде и свакоме од вас, мили моји Њикипедијанци, а тек о омаловажавању (омаложвалавању) да и не причамо. Ипак, најсимпатичнија ми је прича о томе што ће за седам дана да се деси не знам ни ја шта ако админ не реагује, пошто ето посредничко веће неће бити доступно из разлога који дотичног админа уопште не спутавају. Наравно, админи на нашој Њики су пословично хитри у решавању проблема да обично угасе вулкан онда када услед нагомилане прашине у атмосфери увелико наступи ледено доба, а сваки захтев се решава након просечног понављања истог од тек два, три пута, што је признаћете, добра статистика. Дакле, ја у њихову брзину уопште не сумњам, чак је могу уврстити међу већима у природи[10], али сам помалко зачуђен откуд толика брига за ефикасност окупљања посредничког већа? Мислим, ипак није у питању заседање скупштине Уједињених нација.--Методичар зговор2а 19:32, 3. март 2010. (CET)

Реизбор[уреди | уреди извор]

Иако нисам видео више од једног аргумента за реизбор админа који би се дешавао свако мало[11], а ваљда да нам периодично Њикипедију учини примамљивијом да на њој изгубимо још колико времена и иако по последњим реакцијама реизбор није имао баш превише присталица, поново се потегла прича о томе. Колико сам разумео, ово је потребно да би се екипа „подмладила“. Па, колико је мени познато, већина админа нема навршених ни 25 година, где ћете млађе од тога???? И после ко сме да каже да Њикипедијанци нису духовити???? Ипак, ако сте мислили да подмлађивање иде тако глатко, љуто сте се преварили. Са једне стране, хоћемо да мењамо „стару гарду“, али када до тог тренутка дође и кандидује се неко „млађахнији“, нећемо да га бирамо, јер га не познајемо! [12] --Методичар зговор2а 19:32, 3. март 2010. (CET)

Нови админи?[уреди | уреди извор]

Новог админа, дакле, нисмо изабрали, али смо постигли рекорд у набрајању поднаслова. :) Немојте погрешно да ме схватите; немам ја ништа против ни да је направљен поднаслов са све црвено болдованим блинком на коме ће писати: „Опасност! Не гласати! Не гласати!“[13], али употребити аутоматску патролисаност као аргумент против, депласира више наш систем него дотичног кандидата. Да ли је могуће да човек има услове да се кандидује за админа, а нема их да буде аутоматски патролисан? :) Оно што је мене убедило да дам глас за су много приземнији разлози од тешко схватљивих правила[14], а то је оно што је већина, изгледа, превидела. Човек је изјавио да је вољан да учи и спреман је због тога да алатке које ће му се дати у прво време и не користи. Када такав став упоредим са ставовима и уопште поступцима постојећих админа, не могу а да се не запитам колико њих уопште доводи у питање одлуке које доноси? И колико нас би уопште признало да нешто не зна и да треба да научи? :) Но иако Њикипедија није ни демократија, ни бирократија, а богами по тврдњи овдашњег угледног админа, ни анархија[15], ми јесмо некакво бирачко тело и дато нам је за право да своје мане другима не опраштамо. :) Искрено, бољем се не могу надати. :)--Методичар зговор2а 19:32, 3. март 2010. (CET)

Ипак се окреће[уреди | уреди извор]

Кандидатура младог и несуђеног админа није прошла, али нас је подстакла да поразмислимо о условима које сваки будући кандидат треба да испуни. Услови су се кретали од мишн импосибле[16], преко радника кога би сваки приватни газда пожелео, затим врло приземних услова, па све до аутоматског постављања. Претпостављам при томе да ће се аутоматизам односити само на оне који то желе, јер колико ја видим, бити администратор је постао чист мазохизам. :) Из мени тајанствених разлога, направио се, сада већ видни јаз између админа и оних који то нису и то избија не само између редова које неадмини пишу, већ и из самих редова. Можда бих могао да учиним ове разлоге мање тајанственим и указао на макар три ставке где наши админи греше, али на срећу да моја добра душа увек некако победи мој зао карактер[17], па ћу на све погрешке да зажмурим, јер уосталом, ја сам први научио да ми људи увек све опраштају. :)--Методичар зговор2а 19:32, 3. март 2010. (CET)

Гласања[уреди | уреди извор]

Данас је отпочело гласање на коме можете учествовати и тиме (поново?) дати глас у вези са правилима од којих сам неке и поменуо, а која више-мање прецизирају шта админ сме, а шта не и која, да простите, све њих убацују на бесконачну траку на којој ће се бирати, реизбирати и одабирати и све у циљу тога да повећамо учинковитост на пројекту који је, пре и изнад свега, волонтерски. :) Ја ћу лично мало попричекати са гласањем, јер мој глас је очигледно важнији него гласови других[18]; када ја повучем глас, отпочиње процедура „натезања“ од ни више ни мање него осам редова, као и набеђивања да сам ја крив за све, уз пратњу приватних „разговора“ како сам овакав и онакав и како малтретирам њикипедијански народ. :) Када Њикипедијана повуче свој глас, гле чудо, нема ништа од тога. Још да поменем да је повукла свој глас због тога што је дотични кандидат због помањкања година незрео??? Можда нисам са „југа“, али прилично добро примећујем ствари, па сам ваљда у (коначном) салду на позитивној нули. :) Углавном, немојте се поводити мојим примером, иако очевидно имам бескрајан утицај на све вас; гласајте мили моји Њикипедијанци, јер Бог зна да нам правила никад није доста. :)--Методичар зговор2а 19:32, 3. март 2010. (CET)

Наместо закључка[уреди | уреди извор]

Чудне ствари се дешавају на Њики лејтли. :) Тако се дешава и да Њикипедијанац честита на коментарима Њикипедијанки са којом је пре не много времена био у жестоком спору због врло сличних коментара, али са том разликом што су тада били упућени — лично њему. :) Наравно, увек је боље када се непријатне ствари дешавају другима. :) Још боље је ако су ти други у спору са вама или макар, ви са њима. :) Међутим, оно што је најбоље је да смо ми сви колеге и то смо очигледно заборавили. Не само у међусобним сукобима, већ и у овом мини-рату између алатизованих и оних без алата, где први сматрају да су строже казне[19] и боље решење и који блокирају без задршке и без разговора, а други посматрају ове прве као „полицајце“. Један старомлади админ је изјавио како Њикипедија не би могла без њега и заиста могу само да се сложим, јер знам колико ради за њу. На то његово бих додао и да Њикипедија не може ни без свих нас, што значи да ми сви јесмо Њикипедија. И то какви год да смо. Баш зато не би требало блокирати било кога, јер уверен сам да тако аутоматски и њу блокирамо, а при томе ништа дугорочно не постижемо[20]. Једино што може да помогне, мада слажем се, не увек, је разговор. Али и то „не увек“ је боље од никад, зар не? Уколико сам успео да уверим макар неког од вас, препоручујем кутијицу коју сам са радошћу правио и која је, зачуђујуће за мене, врло умерених боја; Шаблон:Корисник Вики/блок. Лепо ће вам ићи уз корисничку страну. :)--Методичар зговор2а 19:32, 3. март 2010. (CET)

Фусноте илити моји пропратни коментари[уреди | уреди извор]

  1. ^ али не и немогуће, судећи по фрекфентности појединих нас у расправама
  2. ^ чак могу бити и међусобно контрадикторне, али то баш и није реткост за нашу Њикипедију
  3. ^ у недостатку термина, ваља импровизовати
  4. ^ без обзира на то да ли су разни или то ипак нису
  5. ^
  6. ^ муа, што би рекли браћа нам Французи
  7. ^ мрзим кад ме људи тако брзо провале, а увек сам тежио да будем мистериозан :)
  8. ^ ма шта год то „све“ значило :)
  9. ^ па зато мора да ме се пазе :)
  10. ^ додуше уколико су у конкуренцији извесне групе мекушаца и бодљокожаца
  11. ^ обожавам ову конструкцију
  12. ^ Ово се заиста дешава, дакле није за*ебанција
  13. ^ мада, ако мене питате, ефекат је прилично сличан, без обзира што се само изразило мишљење; људима је некада веома једноставно скренути пажњу на оно што вас занима, а мени је за веровати када то тврдим :)
  14. ^ који у камену записани нису, али нас то не спречава да их упорно користимо када год нам то одговара :)
  15. ^ не, заиста немам благу представу шта она заиста јесте и по ком принципу функционише, али зато знам много чега другог, што ће ипак, остати тајна :)
  16. ^ један старији админ од својих једва 22 године је дао елаборат на тему
  17. ^ додуше некад сувише касно
  18. ^ и како после да не будем нарцис? :)
  19. ^ боже господе!
  20. ^ осим контраефекта, што се и показује