Пређи на садржај

Корисник:Milicave/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Владица Симић (1964.) је доктор биолошких наука, професор на Природно математичком факултету у Крагујевцу. Његова ужа специјалност су биолошке науке, а предмети које предаје су екологија, биогеографија и заштита животне средине. Рођен је у Књажевцу а тренутно живи и ради у Крагујевцу.

У овим областима је поред разних истраживања дао и нека лична сазнања и тиме допринео самом развоју будућих биолошких сазнања.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 27. октобра 1964. године у Књажевцу. Отац му је био пољопривредник, а мајка домаћица. Основну и средњу школу је завршио у свом родном граду Књажевцу, а са школовањем је завршио 1984. године. Након средње школе уписао је Природно-математички факултет у Крагујевцу и то биолошки смер. Дипломирао је 1989. године са оценом 8,47 и постао дипломирани биолог. [1]

Касније је радио као професор у гимназији у Књажевцу све до 1990. када уписује магистарске студије и завршава их 1993. године. Магистарске студије завршавао је на Биолошком факултету Универзитета у Београду када је стекао звање магистра биолошких наука. Одмах након тога је наставио са припремом докторских дисертација на Биолошком факултету у Београду и одбранио је 1996. године.

Након одбране добио је звање доцента на предметима хидробиологија и човек и животна средина на ПМФ-у у Крагујевцу. Године 2002. изабран је за звање доцента у категорији за ужу научну област заштите животне средине на истом факултету. Све то је поновио 2007. године. Након тога је објављивао многе научне радове који су значајни за његов посао. Године 2010. постао је ванредни професор за ужу научну област екологије, биогеографије и заштите животне средине на истом факултету. На истом предмету поново је изабран за ванредног професора 2015. године, а 2018. изабран је за редовног професора на којем је положају и данас.

Научни рад[уреди | уреди извор]

Определио се за биолошке науке због своје жеље и могућности да се бави овим послом. Након кратког рада у школи, изабран је за асистента на предметима систематика и упоредна морфологија инвертебрата и човек и животна средина на ПМФ-у у Нишу. Постдипломске студије уписао је 1990. године и завршио их је на Биолошком факултету у Београду, а рад је одбранио темом ,,Сапробиолошка валоризација Сврљишког и Трговишког Тимока на основу састава макрозобентоса” 1996. године. Одмах након тога изабран је за доцента на предметима хидробиологија и човек и животна средина на ПМФ-у у Крагујевцу. Изабран је још неколико пута, али на другачијим предметима. Док је радио на овој позицији објављивао је и многе научне радове у домену свог образовања који су му отворили многа врата у послу.

Након тога изабран је за ванредног професора на истом том факултету. Док је радио као професор провео је неко време на специјализацији на департману за аквакултуру Факултета пољопривредних наука и заштита животне средине Универзитета ,,Сент Иштван Годоло” у Мађарској, априла 2013. и јуна 2014. године. Затим на Институту ,,Јозеф Стефан” у Словенији у августу и септембру 2014. године и на међународној научној експедицији у оквиру IAD-a (Интернационално истраживање Дунава) 2007. и 2013. године. Владица Симић је до сада објавио преко 180 научних  и стручних радова и разврстао их на следећи начин: научне књиге 3, монографије и посебна поглавља 16, научни радови М21-4, М22-5, М23-23, М24-5, М51-12, М53-16, М33-17, М34-18, М63-35, М6-46, руководилац пројеката и учешће у пројектима 18, учешће на међународним пројектима 5, руководилац за израду студија 36. Био је ментор 24 магистарска и докторска рада и члан комисије за обрану 16 дипломских и 11 мастер студија.

Тренутно живи и ради у Крагујевцу.

Друштвено политички рад[уреди | уреди извор]

Будући да је Владица Симић научни и наставни радник увек је био доста ангажован у свим друштвеним активностима. Био је члан наставно-научног већа ПМФ-а у Крагујевцу 2001. године, члан савета ПМФ-а током 1995. године, управник Института за биологију и екологију 2002. године, управник Акваријума од оснивања 1999. године па све до данас, рецензент универзитетских уџбеника ,,Зоологија водених бескичмењака” и ,,Фауна слатководних бескичмењака са илустративним кључевима за идентификацију”. Такође је и члан радне групе за рибље ресурсе Министарства науке и заштите животне средине Републике Србије, члан је Етничког савета за добробит животиња и још 4 удружења и савета. Иако се професионално не бави политиком као професор на универзитету увек је информисан о свим политичким дешавањима, а сва политичка уверења износи на данашњим политичким изборима.

Признања[уреди | уреди извор]

Владица Симић је током живота па све до данас писао многе научне и друштвене радове за које је због успешности добио и неколико признања. Добитник је диплома Биолошког факултета Србије за најбољи докторат из области биолошких наука 1996. године. Добитник је плакета ПМФ-а за изузетни допринос у развоју факултета 2000. године, за пројекат ,,Акваријум”, захвалница Еколошког истраживачког друштва ,,Младен Караван” за успешну сарадњу и подршку 2011. године. Чак је поред свега тога добио и признање студената за свој начин предавања, приступ и толеранцију према њима.

Библиографија[уреди | уреди извор]

Владица Симић је до сада објавио велики број научних, стручних, истраживачких радова, монографија, књига, саопштења, пројеката и техничких решења. Његова целокупна библиографија се налази у библиотеци ПМФ-а у Крагујевцу, а неки од радова (уџбеници) у свим библиотекама факултета који имају биологију као науку, као и у његовој личној библиотеци.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Стевановић, Витомир М. (2020). Општина Књажевац у свету наука. Бор : Терција ; Књажевац : Књижевни клуб "Бранко Миљковић". ISBN 978-86-87041-45-5.