Корисник:Nevena Stevanovic/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије

Trejnće (hol.Trijntje) je ime skeleta žene koji je 1997. godine pronađen tokom arheološkog iskopavanja u polderu kod Hardinkveld-Gisendama.Istraživanja su pokazala da je ona verovatno živela oko 5500 godina pre nove ere i smatra se da je bila deo grupe lutajućih lovaca i ribolovaca. To je najstariji skelet ikada pronađen u Holandiji.[1] Danas dvokolosečna teretna železnica Betuverout nalazi se tamo gde je Trejnće pronađen. Otud je i nastalo njeno ime. Prema drugom izvoru, praistorijska žena je dobila ime po ženi koja je živela u blizini ovog mesta. Istraživanja su pokazala da je Trejnće morala da ima oko pedeset godina kada je umrla. Arheolozi su iz položaja njene karlice zaključili da je rodila bar jedno dete u životu. Trejnće je bila relativno dobrog zdravlja. Njeni zubi su pokazivali primetne znake istrošenosti, verovatno zbog jedenja sirove hrane ili zato što je zubima obrađivala životinjsku kožu. Bila je visoka 1,58 metara.[2]

Pronalazak skeleta[уреди | уреди извор]

Arheolozi su pronašli Trejnće ispruženu na leđima, u jami. U blizini njene lobanje pronađeni su mali komadići crvenog okera. Sumnjalo se da su zakopani kao neka vrsta grobnog poklona.

Donk je pesčani nasip koji se sastoji od pokrivnog peska koji se javlja u niskom rečnom području,najčešće močvari i strši iznad kasnijih sedimenata. Baš na ovakvom prostoru je Trijntje verovatno živela u zajednici od nekoliko porodica u pećini. Na tom mestu pronađeni su ostaci pataka, gusaka, labudova, čaplji i liski, što ukazuje da su stanovnici sigurno mnogo lovili.[3] Prema arheolozima, činjenica da je Trejnće sahranjen u blizini pećine ukazuje da je naselje korišćeno kao neka vrsta baznog logora.Jedna od upečatljivih stvari koja se može videti na izložbi je rekonstrukcija psa. On je pronađena odmah pored Trejnće.

Rekonstrukcija[уреди | уреди извор]

Nakon iskopavanja u polderu 1997. godine stvoren je veliki pokretni izložbeni prostor za izlaganje pronađenih ostataka koji je napravljenih duž trase.Izložba se mogla videti duž cele trase Betuveroute.U tu svrhu urađena je rekonstrukcija Trejnće na osnovu rendgenske i kompjuterske tehnike.[4]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „DPG Media Privacy Gate”. myprivacy.dpgmedia.nl. Приступљено 2021-12-10. 
  2. ^ „Trijntje”. Canon van Nederland (на језику: холандски). Приступљено 2021-12-10. 
  3. ^ Visser, Yuri. „Trijntje, het oudste skelet van Nederland”. Historiek (на језику: холандски). Приступљено 2021-12-10. 
  4. ^ Visser, Yuri. „Trijntje, het oudste skelet van Nederland”. Historiek (на језику: холандски). Приступљено 2021-12-10.