Корисник:Nikolais7119/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Пешчана плажа на Светом Ђорђу
Стари звоник цркве Св. Ђорђа

Свети Ђорђе Пагон, Крф[уреди | уреди извор]

Агиос Георгиос (грчки: Άγιος Γεώργιος значи Свети Ђорђе) је село и бивша општина на острву Крф, које припада Јонским острвима, у Грчкој. Од реформе локалне управе 2011. године, део је општине Крф, чија је општинска јединица.

Свети Ђорђе је име добио по цркви која се налази у овом месту. Под утицајем православља, свако село на Крфу има и цркву свог Свеца заштитника .Тако је и овде заштитник био Свети Ђорђе.

Црква Светог Ђорђа саграђена је почетком 18. века. Позната је по свом звонику који је одвојен од саме цркве. Остале старе зграде су нестале у клизишту тако да је ово једна од најстаријих грађевина у овом месту.

На Крфу постоје две регије са истим именом „Свети Ђорђе“ Пагон и „Свети Ђорђе“ Аргирада.

Свети Ђорђе Пагон налази се на северозападном делу Крфа и има површину од 39.445 квадратних километара (15.230 квадратних миља) и 3.431 становника (попис становништва из 2011.). Седиште општине био је град Агрос (популација 271). Највећи градови су Каввададес (поп. 517), Агрос, Пагои (304), Рацхтадес (179), Цхорепископои (203) и Афионас (294).[1]

Свети Ђорђе Пагон није традиционално село већ насеље које је настало последњих година због туризма на претходно напуштеној плажи.

Због тога у њему не живе стални становници, тамо живи само око 140 мештана, углавном становника суседних села Афионас, Арменадес, Принилас и Пагои.

Дан Светог Ђорђа се ове године слави 29. априла 2021. године.

Дан се обично слави 23. априла, осим ако Ускрс није после тог датума. У том случају се слави на Ускршњи понедељак.

Разлог за то померање датума прославе има везе са постом, периодом жалости код православниx хришћана.

Када се прославе поклопе са Великим постом или Светом недељом, тада се празник Светог Ђорђа и Светог Марка одлаже за недељу после Ускршње недеље.

Грчка je позната по фестивалима посвећеним свецима, па тако ни ово место не заостаје за тим обичајем. 13.јула се традиционално слави дан Св. Спиридона, заштитника острва и тог дана је у селу церемонија и вашар. На религијским обредима после литургије, верницима и посетиоциума се дели обредни колач (хлеб) који се у Грчкој зове тсоуреки (грчки: τσουρέκι). То је сладак, ароматичан хлеб који се обично прави за Ускрс, па се преводи и као ускршњи хлеб, мада се генерално корисити у свим церемонијама.

Иако се овај грчки ускршњи хлеб (тсоуреки) традиционално служи на Ускрс и три плетенице симболизују Свето Тројство, такође је веома популаран током целе године као укусна ужина, уз чај или кафу.

Грчки ускршњи хлеб свој пуни и богати укус дугује двема ароматичним биљкама коришћеним у традиционалном рецепту за тсоуреки, мастици и махлабу, који му дају заиста карактеристичан укус и мирис.

Свети Ђорђе (Agios Georgios "Pagi") је туристичко место са дугачком пешчаном плажом познатом по златном песку, која је одликована европском плавом заставицом. Плажа је дугачка око 2 км.

Туристички развој регије започео је око 1980. године.

Грчки хлеб Цуреки

Место је смештено у заливу између  града Палеокастрице и Светог Стефана на крајњем северозападу острва.

На северној страни залива на узвишењу се налази село Афионас, на литици са које се пружа најлепши поглед на залазак Сунца, као и на слабо насељена острва на крајњем западу Грчке на самој граници са италијанским територијалним водама - Матраки, Ерикуза, Отони, Трахиа и Платиа.

Најбогатије пољопривредно земљиште лежи у равној долини са малим потоком у средини. Овде постоји низ малих фарми са малим пољима у којима се узгаја поврће, агруми, мекано воће, итд.

Ајос Георгиос је удаљен од града Крфа 35 километара. Пут вијуга кроз шумовите делове северног дела острва и врло је напорно за вожњу.[2] 5км дугачка потковица једна је од најлепших плажа Крфа, а уједно и мање посећена. Са обе стране, уз зелене брежуљке и прекривена меканим креветом од златног песка, плажа није само одлично место за опуштање већ и фантастична прилика за фотографисање. Лежаљке и сунцобрани су доступни за изнајмљивање, а у понуди су водени спортови за оне склоне авантурама.

Плажа села је пешчана, дугачка је и широка, идеална за децу, јер овде море није дубоко.

Пре неколико векова ово подручје је вероватно било покривено шумом храстова и других аутохтоних врста дрвећа, али године људског утицаја су то уклониле, посебно испашу оваца и коза. Данас је заступљена углавном шума маслина.

Поред бујних маслињака, овде се највише обрађују виногради и плантаже кумквата. Домаћи производи од кумквата постали су заштитни знак острва.

Кумкват

Кумкват је врста цитрусног воћа, веома слаткастог укуса, а оно што га разликује од осталог цитрусног воћа је то што се једе заједно са кором.

Првобитно је узгајан само у Кини.

Кумкват (лат. Fortunella, Citrus japonica), подсећа на поморанџу, али је много мањи и тврђи. Сличан је величини веће маслинке.

Поштански сандучићи у селу Афионас

Реч кумкват потиче од кантонских кинеских речи jīn jú (гам-гват), што значи „златна мандарина“.

Од њега се на Крфу најчеће праве ликери, слатко, џем или се једе свеж.

Село Афионас је познато по томе што је једно од најстаријих села на Крфу. Ово мало насеље изграђено је на висоравни заклоњеној од мора, јер током прошлог века због честих напада пирата није било могуће живети у близини обале. Староседеоци који су овде живели , били су заштићени од инвазије пирата и могли су да живе мирно, јер је сваки дом био изграђен од домаћих материјала и није био видљив са мора. Познато је да је село Афионас прво насељено током 6. века пре нове ере. Мало касније је напуштено, а затим поново насељено током 6. века нове ере.

Афионас је фантастично планинско село на рту Арила, налази се 33 километра северозападно од града Крфа, на врху брда. Поглед одузима дах. Иако у ствари није туристички, на располагању су све врсте објеката, попут таверни, ресторана, сувенирница и смештајних капацитета. Куће у селу изгледају слатко и често су украшене шареним цвећем. Афионас је веома популаран међу италијанским туристима. Са брда где се налази Афионас, пружа вам се предиван поглед на пешчану плажу Ајос Георгиос Пагон која се налази јужно од Афионаса.

Један од куриозитета овог сеоцета је што се поштански сандучићи налазе у подножју села на великој дрвеној табли, јер је село на брду и улице су јако стрме. Поштар не долази до кућа, већ све остави у сандучићима у дну села, а мештани сами прошетају и покупе пошту.

Стога је и данас једно од најаутентичнијих малих села на Крфу.

У подножју Афионаса је и скривена двострука плажа Порто Тимони,  подељена превалаком на два дела. Мањи део се зове Лимни а већи Порто Тимони. Посебност ове плаже је температурна разлика воде у два залива. До ње се може стићи само пешке из центра села Афионаса и нема плажног мобилијара, па је резервисана за љубитеље  природе.

Свети Ђорђе
Άγιος Γεώργιος
Географија
Површина39,4 km2
Администрација
Демографија
Становништво3.431  (2011)
Густина ст.0,09 стан./km2

Уобичајена презимена у овој регији[уреди | уреди извор]

Уобичајена презимена подручја су:

Паиатакис (вероватно са Крита 17. века)

Ромео (вероватно из древне Италије или са Крита 17. века)

Рува (вероватно из древне Италије или са Крита 17. века)

Синадиноси (вероватно из Синаде у малој Азији 13. век)

Лептир Клеопатра

Општинска подела[уреди | уреди извор]

Општинска јединица Свети Ђорђе подељена је на следеће заједнице (села у заградама):

Популација[уреди | уреди извор]

Година Насељенo становништво Становништво заједнице
1981 467 -
1991 298 -
2001 460 600
2011 271 365

Током зиме највише има око 60 сталних становника. За разлику од зимског времена, током лета има око 2000 људи, укључујући посетиоце.

Становници региона раније су се професионално бавили узгајањем маслина, пољопривредом и рибарством. Свака породица је била независна и све је било домаће израде. Данас се већина људи професионално бави туризмом током летњих месеци. Зими се аматерски баве пољопривредом, а посебно сакупљањем маслина и риболовом.

Флора и фауна[уреди | уреди извор]

У самом месту и околини заступљен је широк спектар цвећа, као и неколико врста птица, живописних лептира, инсеката, и гуштера и змија.

Од биљних врста заступљен је дивљи морски нарцис, блиставо беле боје. Од дрвенастих култура то су чемпреси, маслине, медитеранско ниско растиње и бугенвилија.

У овом подручју живе мали смеђи гуштери, корњаче и две врсте змија, као и две различите врсте лептира.

Корњача је заштићена врста , а за извоз и кријумчарење ових животиња су запрећене веома високе казне.

Постоји неколико безопасних врста змија и једна отровна. Могу се видети у залеђу Светог Ђорђа на брдовитом терену у маслињацима.

Међу бројним врстама лептира које посетиоци могу да примете, у зависности од годишњег доба, ових неколико примера је виђено на Светом Ђорђу или у његовој близини - Клеопатра и Ластин репак.

У филму о "Јамесу Бонду"[уреди | уреди извор]

"Само за твоје очи" филм сниман на подручју села Пагои

Подручје села Пагои је коришћено као место снимања филма Јамеса Бонда из 1981. године "Само за твоје очи", где су Бонд (глуми га Роџер Мур) и Мелина Хавелоцк (Керол Буке) кроз стрме маслињаке побегли од зликоваца у свом жутом Цитроену 2ЦВ.

Ноћни живот[уреди | уреди извор]

Ноћни живот у Агиос Георгиосу није узбудљив и често ћете наићи на забаве на плажи у касним ноћним сатима, уз логорску ватру и песму уз акустичну гитару. Ипак, у центру места постоји велика климатизована куглана са билијар клубом и кафићем у свом саставу и веома је добро посећена. Такође постоји и много малих кафана и барова који су идеални за провод у раним вечерњим сатима.

Један од најаутентичнијих ресторана у овом месту јесте ресторан "Fisherman's cabin"(Рибарева колиба). Ресторан је скривен, до њега се стиже кривудавим путем кроз шуму дуж обале, тешко је доступан колима, види се само са мора тако да се до њега може стићи и чамцем. Сам ресторан нуди опуштену атмосферу, људи се осећају као код куће, столови и столице распоређени су до саме ивице хриди, тако да непосредно уживате у запљускивању таласа о обалу. Храна је изузетно свежа, пре свега се нуде риба и морски специјалитети, све је свеже уловљено тог дана, а порције су изузетно обилне. Ресторан има и живу музику.

У Афионасу једно од најбољих и најлепших места за посматрање заласка сунца је ресторан "Панорама" који нуди одличну храну и још лепши поглед на Јонско море и последња три насељена острва у Грчкој, Матраки, Ерикуза, Отони, Трахиа и Платиа. Ресторан има прелепу терасу, невероватно је чист, рустичног изгледа, сав у белој боји. Особље је изузетно љубазно и предусретљиво.

Поглед на залазак сунца из кафића Панорама у Афионасу
Ластин репак лептир
Цвеће Богумила на Светом Ђорђу
Маслињаци и чемпреси на Светом Ђорђу

Референце[уреди | уреди извор]

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10]

  1. ^ а б „My Kerkyra | The Complete Corfu Island Travel Guide”. My Kerkyra (на језику: енглески). Приступљено 2021-03-18. 
  2. ^ а б „Agios Georgios | Corfu | A full guide to Agios Georgios North” (на језику: енглески). Приступљено 2021-03-18. 
  3. ^ „Agios Georgios Pagon”. Travel alone- Corfu Holidays, Book your accomodation directly (на језику: енглески). Приступљено 2021-03-18. 
  4. ^ Dimitris. „Afionas Webcamera at Anemos restaurant”. Corfu-Info.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-03-18. 
  5. ^ „Agios Georgios, Pagi, Corfu..Scenery and Countryside views”. www.agiosgeorgios.co.uk. Приступљено 2021-03-18. 
  6. ^ „Fisherman's Cabin Fish Taverna at Agios Georgios, Pagi, Corfu”. www.agiosgeorgios.co.uk. Приступљено 2021-05-08. 
  7. ^ „Restaurant - Panorama Corfu” (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-08. 
  8. ^ „Fisherman's Cabin Fish Taverna at Agios Georgios, Pagi, Corfu”. www.agiosgeorgios.co.uk. Приступљено 2021-05-08. 
  9. ^ „Greek Kumquat from Corfu - Greek Products from Corfu”. www.e-corfu.com. Приступљено 2021-05-08. 
  10. ^ „Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku”. Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku (на језику: српски). Приступљено 2021-05-08. 

Екстерни линкови[уреди | уреди извор]