Корисник:Ognjenmaiev/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Громаш Хелскрим (гласови: Артур Бургхард - Warcraft III: Reign of Chaos, Кевин Мајкл Ричардсон - Warlords of Draenor, Тери Нотари као улога у филму Warcaft) је био последњи преживели вођа из Драенора. Водећи свој клан до безбројних подеба против људи, Громаш је био први у својој раси који није успео да се одупре клетве демона. Познатији као Шампион старе хорде, Громаш је Близардов херој смештен у Warcraft универзуму, где се први пут појављује у Warcraft : Orc & Humans 1994 године. Громаш, на језику оркова, Џиновско срце, је био неоспорни вођа Варсонг клана (eng Warsong Clan) пре изградње Мрачног портала. Гром је кључни протагониста у Воркфатф 3 (eng Warcfart 3) и главни антагониста у Свету рата (eng World of Warcraft: Warlords of Draenor). Такође се појављује и у Хартстону (eng Hearthstone).

Биографија[уреди | уреди извор]

Напад на Азерот[уреди | уреди извор]

Један од оркова, легендарни лидер. Пре изградње портала, Гром је био вођа клана крволочних ратника, Варсонг клана[1], обележен одређеним тетоважама, од којих је свака имала своје значење. Смрћу тадашњег претходног лидера, Гром је на своју руку присвојио улогу вође клана, за разлику од Дуротана (eng Durotan) kоји је по правилу имао наследност. Иако је био тврдоглав, први је придобио интерес када је Нержул (eng Ner'Zhul) обавестио остале кланове о "новом старом непријатељу", дранеијима. Водио је инвазију на град Шатрат (еng Shattrath City), био је описан као огроман орк, са великим мишићима и огромном секиром. Док је град горео, водио је битку из личних интереса против Небунда (eng Nebundo[2]). Обе битке су успешно добијене. Његов клан је био поштеђен пораза од другог рата, Гулдан (eng Gul'Dan) је изманипулисао Грома да остане на Драенору (eng Draenor). Хорду су поразили Алијанса Лордаерона (eng Alliance of Lordaeron), заједно са Громом јер до сад никада нису водили битку против људи. Искоришћен од стране Нержула у последицама рата, његова војска била је спојена са војском Килрога Једнооког (eng Kilrogg Deadeye), где су две силе искоришћене су у нападу за повратак Азеротове (eng Azeroth)[3] најјаче моћи.

Ревитализација хорде [уреди | уреди извор]

Уништењем јединог пута до својих кућа и успешно нестајање војске, Гром и његов клан, су били присиљени да се скривају у шумама Лордаерноа (eng Lordaeron). Цео свој живот, присиљен да се бори против демона учинило га је слабијим. Док је друге оркове слабост савладавала, Гром је се борио до краја својих дана. Како је се број оркова смањивао из дана у дан због старости и исцрпљености од борбе са демонима, ситуација у клану је изгледала све лошије и лошије. Млади нису имали времена да развијају своје вештине за преживљавање у околини, дани Варсонга су се ближили полако.
Затим, појавом странца, Трала (eng Thrall), који га је тражио неколико година. Гром, инспирисаним његовом храброшћу, снагом и вољом, прихватио га је као младог изнаника и подучио га је о коренима оркова. Када су се људи у потрази за Тралом прибижили њиховом кампу, Трал је напустио Грома. Гром му је подарио своју огрлицу као симбол веровања. Остатак Варсонг клана је био уједињен са Думхамеровим кланом (eng Orgrim Doomhammer) и Траловим изгубљеним кланом, Ледени вукови (eng Frostwolves[4]). Борећи се против људи, кланови су били на путу да ослободе нацију оркова. Док су тражили место на коме ће изгрдити ново царство на Лордаерону, предводио их је нови вођа, Трал, током пута до новог неоткривеног континента Калимдора (eng Kalimdor).

Инвазија Калимдора[уреди | уреди извор]

Када је Гром поново почео да осећа пробадање демонске клетве, доказао је да није способан да суздржи деловање нектара који му је био обећан. После напада на људско село код Стонталон планине (eng Stonetalon Mountain), непоштовањем директних Тралових наређења, добио је задатак, што је из прве требало да буде једноставно, да са својом четом скупе дрва за ново лежиште хорде. Међутим,када су почели да секу дрва у Ашенвелу (eng Ashenvale), ноћни вилењаци (eng Night Elves) су их напали без икаквог објашњења. Помогао му је гоблин Нилок Гридифингер (eng Neeloc Greedyfingers), који му је током битке добацио оштрицу за убијање фурболга (eng Furbolg). Под водством Громаша, клан је успео да се одбрани од својих нападача, шта више и да их убију, али самим тим су изазвали гнев Сенаријуса (eng Cenarius). Одлучан да освети смрт својих вилењака, који су пали у бици против Громаша, и да заштити шуму од даљег скрнављења, Сенаријус је почео масовно да убија оркове. Сенаријус је знао нешто историје о раси оркова и било му је речено да су оркови послати као робови од стране демона, који су служили само за масовно убијање. У току битке против Грома, Гром му је рекао да оркови не служе више никога, а камоли демоне, али Серанијус није веровао у то и наставио је са убијањем. Гледајући масовно погубљење својих ратника, Громаш је закључио то да је Серанијус нерањив на конвенционалне нападе и да је његова смрт била неизбежна.
Један од тролова пратећи Громов клан, рекао је Грому да осећа чудну енергију око њега, што би им помогло у одбрани против Сенаријуса. Када је Гром истражио околину, открио је фонтану крви. То је било дело Господара Манорота (eng Lord Mannoroth), који је првобитно поробио оркове након што их је Гулдан (eng Gul'dan) наговорио да попију његову крв како би добили снагу. Манорот је на Серанијуса гледао као препреку Горећој легији (eng Burning Legion), као што је био и током рата Светих (еng War of the Ancients[5]). Сипао је више крви у фонтану него што му је Тајкондриус (eng Tichondrius) рекао, надајући се да кад оркови једном то попију, да ће добити демонску снагу да убију Сенаријуса. Био је још један разлог зашто је Манорот хтео да попију његову крв...
Гром када је стигао до фонтане са својом војском, трол му је рекао да је могао да осетио демонску енергију у њој. Један од војника је рекао да ако попију кап крви из фонтане, прекршиће и прегазити преко свега онога што их је Трал подучавао, али, Грома то није дотицало. У очајничком покушају да сачува свој клан од нове претње, Гром је пио из фонтане, и остатак клана је учинило то под његовим наређењем. Поновним дејстом демонске енергије, Гром је напао и уништио Сенаријуса. Чак и полубог није био довоњно јак противник орку под утицајем демонске енергије.
Након Серанијусовог пада, Манорот се појављује. Испијањем његове крви, Варсонг клан, је малтене био под његовом потпуном контролом. Читава посада Варсонг клана, поготово Хелскрим[6] део, су били под клетвом Манорота, изазивајући мржњу према Тралу и манипулисање хорде на рат против људи.
Одлучан да спаси свог пријатеља, морао је да прође кроз цео корумпирани клан како би стигао до Грома, рекао му је ужасну истину о демонској клетви. Да су поглавице клана својом жељом узели блодласт(eng Bloodlust), који им је понудила Горећа легија. Они нису били под толико јаком клетвом као њихове вође који су били жељњи снаге и владавине. Трал заједно са Керн Блодхуфом (eng Cairne Bloodhoof), успели са да окупирају Грома и одведу до Џејне (eng Jaina), која је се бавила магијом, како би извршили ритуал који би ослободио Грома његове клетве.[7]


Спасење и смрт[уреди | уреди извор]

Трал и Гром су кренули у лов на Манорота, који је био лоциран у кањоњу палих демона (eng Demon Fall Canyon) у Ашенвелу. Испуњен бесом, Трал је одмах напао са Думхамером (eng Doomhamer[8]), што је изазвало контра ефекат. Видевши то Гром је се одмах залетео, скочио са првог оближњег камена и забио му секиру у груди, пробивши његов демонски оклоп његово срце је завршило исечено на два дела. Смртоносно рањен, Маноротово тело је експлодирало, проузрокујући огромну пожарну експозију око њега.
Од његових остатака остао је само оклоп, Трал је успео да дође до Грома који је лежао у прашини полуспаљен. Сјај из његових очију је почео полако да бледи; клетва демона која је годинама његову расу чинила робовима, је била коначно окончана. Са његовим најбољим пријатељом, једним од поглавица клана, и даље непобедљиви лидер, умро је на месту свог највећег тријумфа. Са смрћу Манорота, легијино власништво над орковима било је разбијено, чак и они који су попили Маноротову крв (под наредбом или својом жењом) били су ослобођени клетве. Знајући то, Громаш је откупио свој дух и свој народ.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://wowwiki.wikia.com/wiki/Warsong_clan. Приступљено 9. 5. 2017.  |first1= захтева |last1= у Authors list (помоћ); Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  2. ^ http://wowwiki.wikia.com/wiki/Nobundo. Приступљено 9. 5. 2017.  |first1= захтева |last1= у Authors list (помоћ); Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  3. ^ http://wowwiki.wikia.com/wiki/Shadows_%26_Light. Приступљено 9. 5. 2017.  |first1= захтева |last1= у Authors list (помоћ); Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  4. ^ http://wowwiki.wikia.com/wiki/Frostwolf_clan. Приступљено 9. 5. 2017.  |first1= захтева |last1= у Authors list (помоћ); Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  5. ^ http://wowwiki.wikia.com/wiki/War_of_the_Ancients. Приступљено 9. 5. 2017.  |first1= захтева |last1= у Authors list (помоћ); Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  6. ^ https://worldofwarcraft.com/en-gb/story/short-story/hellscream. Приступљено 9. 5. 2017.  |first1= захтева |last1= у Authors list (помоћ); Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  7. ^ http://wowwiki.wikia.com/wiki/Lands_of_Mystery. Приступљено 9. 5. 2017.  |first1= захтева |last1= у Authors list (помоћ); Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  8. ^ http://wowwiki.wikia.com/wiki/Orgrim. Приступљено 9. 5. 2017.  |first1= захтева |last1= у Authors list (помоћ); Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)