Пређи на садржај

Корисник:OtovicSt/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Змија

Змија припада жанру акционих видео игара где играч избегава крај растуће линије, углавном змија.

Играч мора да спречи змију да се не судари са препрекама или са собом. Што је змија већа игра постаје тежа. Игра је настала од аркадне видео игре за два играча Блокада (енг. Blockade), направљена од Гермилин индустрије, где је циљ да један играч преживи дуже од другог. Концепт се убрзо развио у варијанту за једног играча где змија постаје већа сваки пут након што поједе храну, најчешће јабуку. Једноставност и мала техничка потреба је довело до тога да се направи преко 100 верзија игрице.

1982, Трон аркадна игра, базирана на филму, укључује гејмплеј змије за ''Light Cycle'' сегмент за једног играча. Након што је прва верзија названа Змија 1998, нила је учитана на Нокиа мобилним телефонима.

Гејмплеј[уреди | уреди извор]

Видео игра за једног играча где се и глава и реп крећу и са сваком тачкицом узетом, змија порасте.

Оригинална Блокада из 1976. и њени бројнe варијанте су игре за два играча. Играчи из птичије перспективе контролишу по једну „змију” са фиксираним почетном тачком. „Глава” се све време кретаће, без престанка, растући све дуже. Змију је било могуће померити горе, доле, лево, десно са циљем да избегне зид или било коју од две змије, укључујући саму себе. Играч који издржи дуже побеђује. Верзија за једног играча је много мање преовађујућа и уместо другог играча змиоју контролипше компјутер.

У много верзија за једног играча змија коју играч контролише је одређене величине, тако да се и реп креће. Једењем змија постаје дужа.

Историја[уреди | уреди извор]

Жанр змијe је почео са аркадном видео игром Блокаде[1] из 1976. године коју је развила и објавила Гремлин Индустрија. Исте године је направљен као Bigfoot Bonkers. Године 1977. Atari, Inc. је издао два наслова инспирисана Блокадом: аркадну игру Домине и Atari VCS игру Окружити (енг. Surround)[2]. Окружити је био један од девет наслова за лансирање Atari VCS у Сједињеним Америчким Државама и продао га је Sears под именом Трка (енг. Chase). Исте године, слична игра је лансирана за Bally Astrocade као Шах-мат. Мател је издао Snafu за Intellivision конзолу 1982. године.

Snake Byte за једног играча објављен је 1982. за Атари 8-битне рачунаре, Apple II и VIC-20; змија једе јабуке да заврши ниво, при чему расте дуже. У Змији за BBC Micro (1982), Дејва Бреснена, змијом се контролише помоћу тастера са стрелицама налево и надесно у односу на смер у ком иде. Змија расте у брзини како постаје дужа, и постоји само један живот.

Nibbler (1982) је аркадна игра за једног играча у којој се змија кнап уклапа у лавиринт, а игра је бржа од већине дизајна змија. Још једна верзија за једног играча део је аркадне игре Трон из 1982. године, са темом Light Cycle. Поново је оснажио концепт змије, а многе наредне игре су позајмиле тему Light Cycle.

Почевши од 1991. године, Nibbles је био укључен у MS-DOS на одређено време као QBasic пример програма. Године 1992. Rattler Race је објављен као део другог Microsoft Entertainment Pack. Додаје непријатељске змије у познату игру која једе јабуке.

Наслеђе[уреди | уреди извор]

Крајем 20. века, 1996. године Next Generation ставио је ову игру на 41. место у својим „100 најбољих игара свих времена”, наводећи потребу и за брзим реакцијама и за промишљањем. Уместо да наведе посебан наслов за верзију игре, они су само написали „Snake Game“. [3]

Кустоси Музеја модерне уметности у Њујорку су, како је објављено 2012. године, желели да Nokia port of Snake буде једна од 40 игара које ће бити додате у колекцију музеја[4].


Спољашње Везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Герад гогин (2010) , Global Mobile Media, Тејлор и Францис, стр. 101, МСБК 978-0-415-46917-3, преузето 7. априла 2011.
  2. ^ Блокада на Килер листи Видео игара
  3. ^ „Next Generation (1996)”. Video Game Canon (на језику: енглески). 2018-05-29. Приступљено 2024-05-22. 
  4. ^ „МоМА | Видео игре: 14 у колекцији, за почетак”. Сачувано из оригинала 08. 09. 2015. Преуѕето 24. 3. 2016 .