Корисник:Pantelic 08/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Like a rolling stone[уреди | уреди извор]

pesma rok žanra

„Kao kotrljajući kamen"

„Like a rolling stone" je pesma koju je napisao američki kompozitor i pevač Bob Dilan (eng. Bob Dylan) i predstavio је u albumu „Highway 61 Revisted". Kompozicija je snimljena 16-og juna 1965-e godine, a izdala ju je izdavačka kuća Columbia Records 20-og jula 1965-e godine. Producent koji je radio na ovom projektu sa Dilanom bio je Tom Vilson, a žanr numere je folk rok.

Nastanak[уреди | уреди извор]

Dilan se prilikom povratka sa turneje u Engleskoj 1966-e godine oglasio u intervjuu za Plejboj (eng. Playboy) i rekao da je „Like a rolling stone" uticala da nakon kritičnog perioda ipak ne napusti svoju muzičku karijeru. „Like a rolling stone" uopšte nije imao oblik po kome ga danas poznajemo. Dilan je rekao da je ova pesma prvobitno zauzimala deset dugačkih stranica zato što se jedno vreme intezivno bavio pisanjem proze. On je otkrio da se žanrovski pronašao i da tačno zna kako da usmeri svoju karijeru na dalje i u inervjuima za CBC Radio Bob je nazvao proces kreiranja ove pesme „prelomnim". Od proširenije verzije napravljena su još četiri stiha.

Snimanje[уреди | уреди извор]

Majk Bulmfild je bluz gitarista poreklom iz Čikaga koga je Dilan pozvao jednog vikenda u svoju kuću na Vudstoku da nauče novi materijal. Snimanje je tralalo od 15-og do 16-og jula 1965-e godine u studiju Columbia Records-a, a producent je bio Tom Vilson. Ovo je poslednja Dilanova pesma na kojoj je kao producent radio Tom Vilson. Pored Blumfilda muzičari koji su učestvovali na ovom projektoru bili su: Džo Mačo mlađi na basu, Pol Grifin koji je svirao klavir, Bobi Greg na bubnjevima i Brus Lenghorn na tamburi. Sve vezano za projekat je rezervisano od strane Vilsona.

Teme[уреди | уреди извор]

Za razliku od konvencionalnih hitova tog vremena, „Like a rolling stone" je prikazivao tekstove koji su protumačeni kao izraz ogorčenosti, ne ljubavi. Sama rečenica ,,Like a rolling stone" potiče od poslovice Kamen koji se kotrlja ne sakuplja mahovinu", koja se uglavnom odnosi na ljude koji se uvek kreću, nikad nemaju mira i izbegavaju odgovornosti.

Značenje[уреди | уреди извор]

U pesmi, Dilan opisuje ženu koje se izgubila i sada se snalazi u neprijateljskom i nepoznatom svetu. Njegove reči su oštre i kritične prema njoj. „Gospođica Usamljena" je prikazana kao osoba koja je ranije birala lakše opcije u životu. Pohađala je najbolje škole i imala ugledna prijatelje. Međutim, sada kada je njena situacija postala tešla, čini se da nema značajnih iskustava koja bi definisala njen karakter.[1] Dilan je ovom pesmom oštro kritikovao društvo i njegove vrednosti, a „Gospođica Usamljena" je postala simbol ljudkse usamljenosti i gubitka identiteta.

U pesmi, tamo gde je Dilan koristio reči kao što su on, ono, oni i pričao o drugim ljudima, u stvari je pričao o samom sebi. Tekst pesme istražuju teme razočaranja, otuđenja i preispitivanja društvenih normi. Čuvena uvodna rečenica: „Kakav je osećaj?" hvata osećaj egzistencijalne neizvesnosti. Ova pesma je obeležila Dilanov prelazak iz narodne muzike u rokenrol, učvrstivši svoj status revolucionarnog umetnika.

Video[уреди | уреди извор]

Dilanov Sajt 2013-e u novembru objavljuje zvaničan spot za „Like a rolling stone" i ako je od zvaničnog obljavljivanja pesme prošlo četrdeset i osam godina. Kreiran je od digitalne agencije Interlude.

Izdavanje[уреди | уреди извор]

„Like a rolling stone" od Boba Dilana je 1965. godine prvo bio odbačen kao „groblje otkazanih izdanja”. To se dogodilo zbog zabrinutosti prodajnih i marketinških odeljenja zbog neviđene dužine pesme od šest minuta i „buke” rock zvuka. Međutim, pesma je kasnije postala jedan od najuticajnijih hitova u popularnoj muzici.

Njene konfrontacione stihove Dilan je napisao u junu 1965. godine, kada se iscrpljen vratio sa naporne turneje po Engleskoj. Pesma je snimljena nekoliko nedelja kasnije kao deo sesija za album „Highway 61 Revisited''. Iako su radio stanice bile oprezne da puštaju tako dugu pesmu, „Like a rolling stone” je dostigao drugo mesto na američkim Billboard listama (prvo mesto u Cashbox-u) nakon ,,Bitlsovog" ,,Help!" i postao svetski hit.

Kritičari su opisali pesmu kao revolucionarnu u kombinaciji muzičkih elemenata, mladalačkog, ciničnog zvuka Dilanovog glasa i direktnosti pitanja „Kako se osećaš?”. Ova pesma je završila transformaciju Dilanove slike sa folk pevača na rok zvezdu i smatra se jednom od najuticajnijih kompozicija u popularnoj muzici posleratnog perioda.

Nastupi uživo[уреди | уреди извор]

Dilan je pesmu izveo prvi put uživo nekoliko dana od njenog izdavanja, kad se pojavio na Njuport Folk Festivalu u Njuportu na Rod Ajlendu, 25. jula 1965. godine. Mnogi folklorni entuzijasti u publici su negodovali zbog Dilanovog korišćenja električne gitare zbog toga što su smatrali da je rokenrol popularan među “Griserima, glavama, plesačima, ljudima koji su se napili i đuskali.” [2]

Prema informacijama Dilanovog prijatelja, muzičkog kritičara Pola Nelsona, publika je negodovala i vikala je da se oterasi električne gitare. Al Kuper, koji nudi drugačiju verziju reakcije publike, tvrdi da je negodovanje publike bilo uzrokovano dužinom izvodjenja, koje je trajalo 15 minuta, dok je dužina izvodjena drugih umetnika 45 minuta.

Ova pesma je bila izvođena i 1969. u njegovoj „Isle of Wight Show". Pesma je nastavila da se izvodi i na drugim turnejama tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka. Prema Dilanovoj zvaničnoj internet stranici, „Like a rolling stone" je izveo preko 2,000 puta od 2019. godine.

Nasleđe[уреди | уреди извор]

Dilanovi savremenici 1965. godine su bili zadivljeni singlom, među kojima su i bili Pol Mekartni, Frenk Zapa i Elvis Kostelo. „Like a rolling stone"' je generalno jedna od najvećih pesama ikad napisana, a u časopisima Uncut 2002. godine i Mojo 2005. godine je ova pesma ocenjena kao najbolja Dilanova pesma. Što se tiče Dilanovog ličnog stava prema takvim anketama, Dilan je izjavio Edu Bredliju u intervjuu 2004. godine u 60 minuta da nikad ne obraća pažnju na njih, jer se uvek menjaju.

Sotheby's je 24. juna 2014. prodao Dilanov originalni, ručno napisani tekst pesme Like a rolling stone" na aukciji u Njujorku. Tekst je prodat za 2 miliona dolara, što je rekordna cena za popularni muzički rukopis.[3][4][5]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Oliver, Trager (3. 1. 2006). „Keys to the Rain: The Definitive Bob Dylan Encyclopedia. Billboard Books”. 
  2. ^ Grejl, Markus. „How does it feel?”. Приступљено 13. 5. 2005. 
  3. ^ BBC, News (1. 5. 2014). „Bob Dylan Like a Rolling Stone lyrics to go on sale”. 
  4. ^ BBC, News (24. 6. 2014). „Dylan's Like a Rolling Stone lyrics fetch $2m record”. 
  5. ^ The, Guardian (25. 6. 2014). „How does it feel – to own Bob Dylan's original lyrics to Like a Rolling Stone?”. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]