Корисник:Peroxon/Danny Carey

С Википедије, слободне енциклопедије
Дени Кери
Дени Кери на концерту са Тулом 2019.
Лични подаци
Пуно имеДаниел Едвин Кери
Датум рођења(1961-05-10)10. мај 1961.
Породица
ПартнерРин Стамп
Музички рад
ЖанровиЏез, Прогресивни Метал, Метал, Експериментални рок, Хард рок, Хеви метал
ИнструментБубњеви, перкусије, табла, синтисајзер
Издавачке кућеЗу, Вулкано 2
Остало
Веб-сајтhttps://dannycarey.com

Даниел Едвин Кери (рођен 10. маја 1961) амерички је музичар и текстописац. Бубњар је америчке рок групе Тул . Такође је допринео албумима уметника као што су Заум, Грин Џело, Пигфејс, Скини Папи, Адриан Белев, Керол Кинг, Колајд, Мит Папетс, Ласк и Мелвинс .

Часопис Ролинг Стоун сврстао га је у 100 најбољих бубњара свих времена, ставивши га на 26. позицију [1], поред тога што су га други часописи често разматрали. [2] [3] [4] [5]

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен у Лоренсу, у држави Канзас, Кери је први сусрет са бубњевима имао је у десетој години када се придружио школском бенду и похађао приватне часове добоша. [6] Две године касније, Кери је почео да вежба на правом сету бубњева . У својој завршној години средње школе у Паоли, Канзас, Кери се придружио средњошколском џез бенду. Џез је одигро велику улогу у изградњи његовог стила свирања, током каријере. Како је Кери напредовао кроз средњу школу, а касније и колеџ на Универзитету Мисури – Канзас Сити, почео је да проширује своје студије перкусија са теоријом на принципе геометрије, науке и метафизике, као и да се упушта у окултизам. [7] Кери је такође свирао џез док је похађао колеџ и наступао на џез сцени у Канзас Ситија.

После факултета, пријатељ и колега из бенда убедио је Керија да напусти Канзас и оде у Портланд у Орегону, где је кратко свирао у разним бендовима пре него што се преселио у Лос Анђелес, где је могао да свира као студијски бубњар са Керол Кинг и уживо наступа са Пигми Лав Циркусом. Такође је свирао у Грин Џело-у под псеудонимом "Дени Лонглегс" и снимио албум "Cereal Killer". Касније се придружује бенду Тул након што је упознао певача Мејнарда Џејмса Кинана и гитаристу Адама Џоунса и вежбао с њима уместо бубњара које су њих двојица очекивали на пробама, али се ти бубњари никада нису појавили. Поред Тула, Кери је имао времена и за друге нове и старе пројекте као што су Леџенд оф д Сиглмен, Пигми Лав Циркус, Волто!, и Заум.

Опрема[уреди | уреди извор]

Дени Кери користи палице направљене од Хикори дрвета, дужине 41,91 цм, са дрвеним врхом у облику сузе, које је компанија Вик Фирт направила специјално за њега. [8] Раније је користио модел палица које је компанија Трулајн Драмстикс направила за њега. [9] Кери користи Сонор бубњеве, чинеле Пеист и Хемерекс, мембране Еванс и електронске уређаје произвођача Мандала, Корг и Роланд .

Пеист и Џеф Охелтри (познати техничар бубњева Билија Кобама, Џона Бонама, Ленија Вајта итд.) Удружили су се крајем 90-их како би направили читав сет чинела рециклажом старих и коришћених чинела. Коначни производ биле су топљене Пеист-ове бронзане ливене чинеле. [10] [11] Дени Кери је користио сет током турнеје Латералус 2002 и током неких бубњарских клиника током година.

Само су три верзије овог сета направљене. Две су у власништву Дени Керија и Карла Палмера, а трећа се налази у Пеистовом седишту у Швајцарској.

На зимском фестивалу НАММ 2009. године Сонор је објавио добош који је прављен специјално за Дани Керија, са ласерским утиснутим талисманом и његовим потписом угравираним око издувног отвора. [12]

Пеист је 2016. године објавио рајд чинелу Дени Керија названу „Dry Heavy Ride - Monad“ засновану на њиховом укинутом моделу који је Кери користио од када је постао музичар Пеиста. Чинела је љубичасте боје и на њој су одштампани магијски печати. Назван је „Монад“, јер је главна штампа езотерична шара Џона Дија . [13]

Током 2019. године, Кери је контактирао Алана Ван Клифа из компаније ВК Драмс да би направио сет бубњева и добош. После много расправа Алан је направио сет под називом „Монад“, [14] ручно направљен у Шефилду у Енглеској . Убрзо након завршетка сета "Монад", најављено је да ће реплика добоша названа „7empest“ (по песми Тула која је добила Греми награду) бити доступна као део ограничене колекције од 33 комада. Истовремено са издавањем добоша, Алан је такође развијао први сет "7empest" бубњева. Као и добош, цео сет бубњева је реплика сета "Монад" у готово сваком погледу, осим гравура. [15] [16]

Технике свирања[уреди | уреди извор]

Керијева популарност међу бубњарима и онима који то нису произлази из разноликости његовог звука и динамике кроз године учења џез музике, техничких способности, честе употребе непарних ритмова, полиритама и полиметара. У интервјуима је изјавио да ноге третира као и руке: ногама вежба рудименте (који су вежба за руке), како би побољшао технику свирања дупле педале, контролу над контра чинелом и независност ногу.

У потрази за новим техникама,Кери проучава таблу са Aлоке Датом, (која се може чути у уживо верзији песме "Pushit" (из албума "Саливал" ). Такође се може чути на песмама као што су "Disposition" ( Латералус ) или "Right in Two"(10,000 Days), за које је Keri сам снимио таблу у студију. Табла (и други перкусије) који се користе у музици Тула репродукују се уживо помоћу Мандала електронских уређаја.

Такође је изјавио да када свира на непарни ритам, покушава да свира по "осећају", уместо да га у потпуности изброји.

Кери се често може видети у многим музичким часописима.[17]

Дискографија[уреди | уреди извор]

Тул

  • Undertow (1993)
  • Ænima (1996)
  • Lateralus (2001)
  • 10,000 Days (2006)
  • Fear Inoculum (2019)

Остали пројекти

  • Green Jellö - Cereal Killer (1992)
  • Carole King - Colour Of Your Dreams (1993)
  • Zaum - Zaum (1996)
  • Lusk - Free Mars (1997)
  • Collide - Some Kind Of Strange (2003)
  • Pigmy Love Circus - The Power Of Beef (2003)
  • Adrian Belew - Side One (2004)
  • Adrian Belew - Side Three (2006)
  • The Fourth - Feersum Ennjin (2012)
  • Incitare - Volto! (2013)
  • Legend Of The Seagullmen - Legend Of The Seagullmen (2018)

Споредни пројекти и други музички подухвати[уреди | уреди извор]

Када није свирао са Тулом, Кери је допринео (и још увек то редовно чини) великом броју пројеката:

Референце[уреди | уреди извор]

 

  1. ^ „Rolling Stone - 100 Greatest Drummers of All Time”. 
  2. ^ „Modern Drummer - 50 Greatest Drummers of All Time”. 
  3. ^ „Loudwire - Top 66 Hard and Metal Drummers of All Time”. 
  4. ^ „Ranker - Best Drummers of All Time”. 
  5. ^ „MusicRadar - The 7 Best Prog Drummers in the World Right Now”. 
  6. ^ Mahaffey, Joel (6. 8. 2001). „The Tool Page: Danny Carey Biography”. The Tool Page (t.d.n). 
  7. ^ „Tool's Danny Carey on New Album, Sacred Geometry, Being Band's "Enforcer". 15. 8. 2019. 
  8. ^ „Vic Firth”. vicfirth.com. 
  9. ^ „Trueline Drumsticks”. truelinedrumsticks.com. Приступљено 9. 10. 2012. 
  10. ^ „Danny Carey Paiste Signature Bronze Custom Cast”. 
  11. ^ „Carey's Paiste Signature Bronze Custom Cast”. 
  12. ^ „Danny Carey's Sonor Snare”. musicradar.com. 
  13. ^ „Paiste Monad Dry Heavy Ride”. 
  14. ^ „Danny Carey Monad Set”. 
  15. ^ „VK Drums 7empest Danny Carey Drum Kit”. 
  16. ^ „VK Drums 7empest Danny Carey Signature Snare Drum”. 
  17. ^ „Danny Carey: Artists: Modern Drummer Magazine”. Moderndrummer.com. Архивирано из оригинала 13. 9. 2009. г. Приступљено 2011-10-09. 
  18. ^ „Tool Drummer Danny Carey to Release Album With New Project Volto!”. Loudwire.com. 2013-05-31. 
  19. ^ Geist, Brandon (17. 11. 2011). „Exclusive: Feersum Ennjin Premiere "The Fourth," Featuring Tool’s Danny Carey”. Revolver Magazine. Архивирано из оригинала 3. 3. 2016. г. Приступљено 9. 10. 2012. 
  20. ^ Amit Sharma (9. 1. 2018). „Danny Carey: “It’s a sad thing when almost every band you see is keeping time to clicks and backing tracks. Musicradar.com. Приступљено 9. 7. 2020. 
  21. ^ Jordan Blum (7. 2. 2018). „Album Review: LEGEND OF THE SEAGULLMEN Legend of the Seagullmen”. Metalinjection.net. Приступљено 9. 7. 2020. 
  22. ^ Calum Slingerland, "Daniel Romano's Outfit Share New Song with Tool's Danny Carey". Exclaim!, May 6, 2020.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

[[Категорија:Биографије живих особа]] [[Категорија:Рођени 1961.]]