Пређи на садржај

Корисник:SandraAVT/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Planina Rigi

Rigi ( takođe poznata kao Kraljica Planina) je planinski masiv Alpa, lociran u Centralnoj Švajcarskoj, između tri jezera - Lucerne, Zug i Lauerz. Planinski lanac se nalazi u Švajcarskim Alpima, i podeljen je između kantona Švic i Lucern, iako se glavni vrh, nazvan Rigi Kulm, na 1.797 metara nadmorske visine, nalazi unutar kantona Švic. Hotel Rigi Kulm, osnovan 1816. godine, nalazi se na vrhu.[1]

Rigi Kulm i druge oblasti, poput letovališta Rigi Kaltbad, opslužuje najstarija planinska železnica u Evropi, Rigi železnica. Čitavo područje nudi mnoge aktivnosti kao što su skijanje ili sankanje zimi, i planinarenje leti.

Vrhovi[уреди | уреди извор]

Име врха Надморска висина Кантон
Rigi Kulm 1.797 m SZ
Rotstock 1.658 m LU/SZ
Dosse 1.685 m LU/SZ
Scheidegg 1.659 m SZ
Vitznauerstock (LU)/Gersauerstock (SZ) 1.452 m LU/SZ
Rigi Hochflue (Urmiberg) 1.699 m SZ

Etimologija[уреди | уреди извор]

Ime Rigi potiče iz staronemačkog jezika. Prema nekim izvorima, reč "Rigi" može poticati od staronemačke reči „rigan”, što znači „linija” ili „red”. Ova etimologija može biti povezana sa horizontalnim stenovitim slojevima i travnatim površinama koje okružuju planinu Rigi. Takođe, u staronemačkom jeziku, reč „rîga” je imala značenje „red”, „traka” ili „brada”, što takođe može biti povezano sa karakteristikama planine. Ime je prvi put zabeleženo 1350. godine kao Riginun.[2]

Ime je tumačeno kao Regina montium „kraljica planina ”od strane Albrechta von Bonstetena (1479), koji je, međutim, dao Rigena kao alternativni oblik.

Rigi

Bonstetenova interpretacija kao Regina bila je uticajna u 17. veku, i još se ponavljala u putopisima 18. veka. Karl Zaj kritikovao je ovu latinizaciju, zagovarajući mons rigidus umesto toga. Kasnije u 19. veku, mnogi autori ponavljali su ili rigidus ili regina kao navodni izvor imena. Obe mogućnosti su takođe navođene kao objašnjenje promene gramatičkog roda imena između muškog i ženskog. Brandšteter (Die Rigi, 1914) konačno je diskreditovao ove interpretacije i utvrdio poreklo u staronemačkom rîga (odakle moderni nemački Reihe, Reigen; slično engleskoj reči „row”).

Pristup[уреди | уреди извор]

Pristup planini Rigi je izuzetno pristupačan, što je jedan od razloga zašto je ova planina toliko popularna među posetiocima. Putem železnice iz Arth-Goldaua i Vitznaua, koju upravlja Rigi Bahnen.

Vitznau-Rigi-Bahn počela je sa radom 21. maja 1871. godine i bila je prva planinska železnica u Evropi. 4. juna 1875. godine završena je Arth-Rigi-Bahn, omogućavajući pristup sa druge strane planine. Putovanje železnicom do vrha planine Rigi Kulm pruža izuzetno lepe pejzaže i nezaboravna iskustva.

Posetioci takođe mogu pristupiti Rigi automobilom, ali postoji ograničen pristup vozilima do određenih delova planine. Postoje parking mesta u blizini železničkih stanica i gondola koje omogućavaju posetiocima da parkiraju svoje vozilo i nastave dalje putovanje javnim prevozom ili peške. Za one koji vole avanturu i aktivno istraživanje, postoji mogućnost pešačenja i planinarenja do vrha planine Rigi. Postoje mnoge staze i planinarske rute koje vode do vrha, pružajući posetiocima priliku da uživaju u predivnim pejzažima i netaknutoj prirodi.[3]

Rekreacija[уреди | уреди извор]

Planina Rigi nudi prostor za rekreaciju i sport površine od oko 90 kvadratnih kilometara sa raznovrsnim održavanim pešačkim stazama ili planinskim stazama gde posetioci mogu imati panoramski pogled na 150 km sa različitih označenih tačaka. Tokom zimske sezone, Rigi postaje omiljena destinacija za skijaše i ljubitelje zimskih sportova. Planina nudi staze za skijanje različitih nivoa težine, kao i mogućnosti za sankanje, vožnju bicikla na snegu i druge zimske aktivnosti. Rigi nudi brojne staze za vožnju bicikla koje prolaze kroz prelepe pejzaže i nude izazove za bicikliste svih nivoa veštine. Posetioci mogu iznajmiti bicikle i istraživati okolinu na dva točka, uživajući u svežem planinskom vazduhu i prirodnoj lepoti. Za one koji žele uživati u pogledu sa visine, planina Rigi nudi žičare i gondole koje vode do vrha, pružajući posetiocima spektakularne panoramske poglede na okolinu. Ove panoramske ture su popularne tokom cele godine i pružaju jedinstvenu priliku da se uživa u lepoti planine.[4]

Kulturni značaj[уреди | уреди извор]

Rigi je bila inspiracija mnogim umetnicima, slikarima, književnicima i pesnicima tokom vekova. Njena impresivna lepota, panoramski pogledi i raznolikost pejzaža često su prikazivani u slikama, književnim delima i pesmama. Na primer, slike slavnog engleskog slikara Džozefa Mallorda Viljema Turner-a, koje prikazuju planinu Rigi, postale su značajne u umetnosti. Rigi je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Švajcarskoj i privlači veliki broj posetilaca iz celog sveta svojom prirodnom lepotom, raznovrsnim aktivnostima i spektakularnim panoramskim pogledima. Turizam je imao značajan uticaj na lokalnu ekonomiju i kulturu, doprinoseći razvoju infrastrukture, trgovine i ugostiteljstva u okolini planine.[5] Planina Rigi ima bogatu istoriju koja seže daleko unazad. Tokom vekova, planina je bila važno mesto za lokalno stanovništvo, kao mesto za ispašu stoke, verske rituale i rekreativne aktivnosti. Lokalni običaji, festivali i tradicije često su povezani sa planinom Rigi i doprinose očuvanju kulturnog nasleđa regije. Rigi je domaćin brojnim kulturnim događajima i manifestacijama tokom cele godine, uključujući muzičke festivale, umetničke izložbe, pozorišne predstave i tradicionalne folklorne događaje. Ovi događaji promovišu umetnost, kulturu i zajedništvo među lokalnim stanovništvom i posetiocima[6].

Geografija[уреди | уреди извор]

Geografski, planina Rigi se ističe svojim položajem u srcu Švajcarskog platoa, što je neobično za planinu koja se smatra delom Alpa. Ova planina se nalazi između tri prelepa jezera - Lucerne, Zug i Lauerz, što dodaje njenom šarmu i lepoti. Rigi se prostire na površini od oko 90 kvadratnih kilometara i obuhvata raznolike pejzaže, uključujući stenovite vrhove, šume, livade i pašnjake. Njena izuzetna geografska pozicija omogućava posetiocima da uživaju u prelepim panoramskim pogledima na okolne planine, jezera i švajcarske gradove i sela. Geološki, Rigi je pretežno sastavljena od molasa i drugih konglomerata, što je drugačije od tipičnih stenovitih formacija koje se nalaze u Alpima. Ova jedinstvena geografska i geološka karakteristika čini Rigi ne samo spektakularnom destinacijom za rekreaciju već i značajnim područjem za geološka istraživanja i proučavanja.[7]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Donner, Blitz &. „Your hotel in the Swiss Alps”. Rigi Kulm-Hotel (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  2. ^ Schweizerisches Idiotikon (на језику: енглески), 2023-09-27, Приступљено 2024-05-20 
  3. ^ Tourismus, Schweiz. „Rigi”. Switzerland Tourism (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  4. ^ „BERGFEX: Ski resort Rigi - Skiing holiday Rigi”. www.bergfex.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  5. ^ Ayanoglu, Kadir (2023-09-24). „Mount Rigi: The Queen of Switzerland's Alps”. Extreme Türkiye (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  6. ^ Fun, Tanya, Swiss Family (2024-01-02). „Mount Rigi Panorama Trail & Cliff Walk”. Swiss Family Fun (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 
  7. ^ Corina (2022-02-21). „Visit Mount Rigi from Lucerne – How to get there”. Packed Again (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-20. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]