Корисник:Vojin123

С Википедије, слободне енциклопедије

Fil Anselmo[уреди | уреди извор]

Filip Hanselm Anselmo[1] (rođen 30. juna 1968.) je američki hevi metal muzičar, najbolje poznat kao glavni vokal grupe Pantera. Takođe je vlasnik Hauskor (engl. Housecore) izdavačke kuće i umešan je u još nekoliko bendova.

Anselmo svira gitaru za vreme Helfesta 2009.

Rani život[уреди | уреди извор]

Anselmo je rođen u Nju Orlinsu (engl. New Orleans), Luizijana. Delom je danskog, italijanskog i francuskog porekla. Pohađao je mnogo škola širom Luizijane i Teksasa, od kojih je poslednja bila Grejs King (engl. Grace King High School). Anselmov otac, Fil, je vodio restoran u Metairiju (engl. Metairie), koji se zvao Anselmo's i koji je zatvoren prilikom uragana Katrina, zbog finsnsijskih problema. U mnogim intervjuima, Anselmo je rekao da je bio vrlo mirno dete. Proveo je neko vreme radeći na ribarskim brodovima kao mladić. Kao tinejdžer, Anselmo je slučajno izazvao požar u svojoj kući, dok se igrao sa svojom sestrom.

Muzička karijera[уреди | уреди извор]

Kao tinejdžer, Anselmo je postao član benda Samhain (ne treba se mešati sa Glen Danzigovim bendom Samhain). Od ranih do srednjih osamdesetih, Anselmo je bio član benda Rejzor Vajt. Imali su nekoliko svojih pesama, ali uglavnom su svirali obrade benda Judas Priest.

Pantera[уреди | уреди извор]

Pantera je bio neafirmisani metal bend, sa tri izdata albuma u svojoj produkciji. 1986. bend je odlučio da zameni pevača Terens lija (engl. Terrence Lee) koji je prvenstveno bio glem metal pevač, jer su želeli da bend ide u drugom muzičkom pravcu. U potrazi za novim pevačem, bend je naišao na devetnaestogodišnjeg Anselma. 1987. nakon nekoliko sastanaka, Anselmo je postao član benda. Bend je bio toliko impresioniran Anselmom, da su ponovo snimili neke Terens Lijeve vokale sa poslednjeg izdanja. Anselmo se preselio u Teksas da bi snimio album "Power Metal", koji je izdat 1988. za njihovu izdavačku kuću, Metal medžik rekords (engl. Metal Magic Records). Nakon izdanja "Power Metal", bend je odustao od glem imidža. Pantera je snimila album Kauboji iz pakla (engl. Cowboys from Hell) 1990. i tada je dugačka turneja počela. Bend je dokumentovao ovu turneju u svom prvom kućnom videu, Kaubojs from hel: videos (engl. Cowboys from Hell: The Videos), izdatom 1991.

1992. godine, Pantera je izdala Vulgar displej of paur (engl. Vulgar Display of Power). Iste godine, bend je izbacio promo pod nazivom Hostajl miksiz (engl. Hostile Mixes) koji je sadržao četiri pesme, od koje su tri bili remiksi. 1994. Pantera je izdala Far bijond driven (engl. Far Beyond Driven) koji je kao debi došao do broja 1 u junu. Anselmo je optužen za napad na člana obezbeđenja, kada su fanovi bili sprečeni da se popnu na binu. Sledećeg dana je pušten uz kauciju od 5000 dolara.[2] Suđenje je odlagano tri puta.[3] U maju 1995. se izvinio na sudu, priznao krivicu i osuđen je na 100 sati društveno korisnog rada.[4]

Članovi grupe Pantera

1996. godine, pantera je izdala svoj peti studijski album sa Anselmom, pod naslovom "The Great Southern Trendkill". Anselmo je snimio vokalne trake za ovaj album u Nju Orlinsu, dok su drugi članovi benda snimali u Teksasu, zbog tenzije koja je rasla između Anselma i ostatka benda. 1997. Pantera je izdala svoj prvi i jedini oficijalni album pod naslovom "Official Live: 101 Proof[5]". Na ovom albumu su bile dve nove trake "I Can't Hide" i "Where You Come From". 2000. Pantera je izdala finalni album pod naslovom "Reinventing the steel". Nakon turneje i promovisanja albuma Pantera je napravila pauzu 2001. godine. 2003. Pantera izdaje svoj best-of album, "The Best of Pantera: Far Beyond the Great Southern Cowboys' Vulgar Hits!" (ili "Reinventing Hell: The Best of Pantera" u Evropi). Na ovom albumu su se našle pesme sa pet različitih albuma snimljenih sa Anselmom, kao i 3 obrade, "Planet Caravan" i "Hole in the Sky" od benda Blek Sabat (engl. Black Sabbath) i "Cat Scratch Fever" od Ted Nagenta. Bonus DVD je takođe napravljen i na njemu su se nalazili svi spotovi benda. Kasnije te godine, Pantera je raspuštena zbog problema u komunikaciji unutar benda i optužbom da je Anselmo napustio bend.

Nakon rastanka, Anselmo je dosta svog vremena posvetio dugogodišnjem projektu, Superdžojnt ritual (engl. Superjoint Ritual). Kada su čuli ovo, braća iz pantere (gitarista Dajmbeg Derel i bubnjar Vini Pol) su osnovali bend Demidžplen (engl. Damageplan) sa bivšim gitaristom Halforda, Pet Lehmanom, na vokalima i Bob Zilom na basu. Neki fanovi krive Anselma za raspad Pantere, zbog raznih članaka u hevi metal časopisima. Anselmo je optužio novinare za izvrtanje činjenica. Panterin basista Reks Braun, poznat kao neutralan glas, je krivio obe strane za raspad benda.

Nakon što je Vini pol izjavio za Superdžojnt ritual da Anselmo ne može ni da drži oči otvorene, Anselmo je odgovorio "Ja samo vidim veliku tužnu bebu žutog stomaka kako cmizdri, znajući da je njegova karta za obrok u drugom bendu. Morali biste da znate te momke da biste razumeli odakle ja dolazim. Oni se plaše svoje sopstvene senke. Svakako, želim im svu sreću. Ipak ih volim." Anselmo je započeo rat izjavama sa Dajmbegom od kako se Pantera raspala.

U decembru 2004. Dajmbeg Derel je ubijen na svirci sa Demidžplenom u Kolambusu, Ohajo dok su nastupali u Alrosa Vila noćnom klubu. Po zahtevu Dajmbegove porodice, Anselmo nije prisustvovao sahrani.[6]

U dugačkom i emocionalnom video snimku postavljenom na Daunovom (engl. Down) veb sajtu, Anselmo je izrazio pokajanje zbog svojeg prethodnog ponašanja[7] i napisao je i snimio muziku kako se nosio sa gubitkom Dajmbega za Daunov album, "Down III: Over the Under". Bend je pesmu "Lifer" posvetio Dajmbegu. Anselmo je izjavio da bi voleo da bi voleo da popravi odnose sa Vini Polom, ali to nije bilo moguće sa obziorm na tenziju između njih dvojice.[8]

Daun[уреди | уреди извор]

Daun je postao Anselmov glavni bend od 2006.

Daun je američki hevi metal bend, oformljen 1991. u Nju Orlinsu, Luizijani. Bend se sastojao od članova i bivših članova grupa, Pantera, Korison of konformiti i Krobar end ajhejtgad.

Daun je izdao tri studijska albuma, dva EPa, jedan lajv album.

Superdžojnt ritual[уреди | уреди извор]

Bend Superdžojnt ritual je nastao u Nju Orlinsu i formiran je od strane Anselma, Džo Fazija i Džimi Brauna, ranih 1990ih. Kasnije su se bendu priključili Henk Vilijams III i Kevin Bond. Njihov stil se smatrao kao miks gruv metala i hardkor panka. Po Boverovim rečima, Anselmo je pisao 70-80% posto muzike. Tokom njihovog vremena, izdali su tri albuma za Senkčueri rekords, "Use Once and Destroy" 2002., "A Lethal Dose of American Hatred" 2003. i "Caught Up in the Gears of Application" 2016.

Hauskor rekords[уреди | уреди извор]

Anselmo je osnovao svoju izdavačku kuću pod imenom Hauskor rekords [9](engl. Houscore Records) 2001. godine. Anselmo je opisao ovu izdavačku kuću kao mesto gde prijatelji i muzičari dolaze da se druže i snimaju muziku zajedno. Anselmo je takođe i istetovirao Hauskor na svojoj ruci. Njegov glavni cilj je bio da izda stare, neobjavljene materijale i materijale sa njegovih mnogih projekata. Hauskor sada aktivno izdaje Anselmov materijal kao i materijal bendova koje on podržava i kojima radi produkciju.

Uticaj[уреди | уреди извор]

Anselmo ima širok spektar muzičkog uticaja, od klasičnog roka do blek metala. Najveći uticaj su imali Blek sabat, Blek fleg, Ajron mejden, Džudas prist, Slejer, Helhemer i Venom. Anselmo je naglasio da je njegov glavni uticaj na vokal bio pevač Džudas prista, Rob Halford, pre nego što je počeo da istražuje svoju tehniku.

Anselmo je spomenuo da je ogroman fan hardkor panka.

2016. Anselmo je rekao da je najbolji koncert koji je skoro posetio uključivao nastupe Moriseja, Nik Kejva i Stivi Vondera.[10] Vonder je izvodio sve svoje hitove sa albuma iz 1976. pod nazivom "Songs in the Key of Life" što je Anselmo opisao kao "Gledanje živog čuda koje diše ispred vaših očiju".

Davanje glasa[уреди | уреди извор]

Anselmov glas može biti čut u Džim Van Beberovom filmu "The Manson Family" kao glas sotone. Uvodna traka za ovaj film takođe sadrži muziku od nekoliko Anselmovih bendova.

Anselmo se pojavljuje i u youtube seriji "Metal Grasshoper" sa komičarom Dejv Hilom, gde daje Hilu instrukcije kako da bude metalac.

Privatni život[уреди | уреди извор]

31. oktobra 2001. Anselmo se oženio svojom dugogodišnjom devojkom Stefani Opal Vajnštajn. Iste godine su napravili akustični duo po dimenom Sautern izolejšn. Anselmo i njegova žena su se razveli 2004.

Od 2011. Anselmo je u vezi sa Kejt Ričardson, koja mu pomaže oko vođenja izdavačke kuće Hauskor rekords. Od 2011. Anselmo živi u ruralnom predelu Luizijane.

Interesovanja[уреди | уреди извор]

Anselmo poseduje kolekciju od nekoliko hiljada horor filmova, kao i enciklopedije o horor kulturi.

Anselmo je takođe zainteresovan za boks.[11] Poseduje hiljade DVD snimaka borbi i vodio je boks trenera na turneje. Takođe je i pisao članke za sajt Boksing insajder.[12] Fan je i NFL tima, Nju Orlins Sejnts.

Povreda leđa i upotreba droge[уреди | уреди извор]

Prema rečima Anselma, patio je od konstantnog bola u leđima zbog povrede koju je pretrpeo devedesetih. Da bi lakše podneo bol, pio je dosta alkohola, lekova za ublažavanje bola i navukao se na heroin. [13] Devedesetih i početkom 2000. njegova zloupotreba droga je uticala na njegovo ponašanje na bini.

13. jula 1996. Anselmo je pretrpeo srčani zastoj zbog predoziranja heroinom posle nastula u Dalasu. Lekari su ga povratili, a četiri dana nakon toga je izjavio: "Ja, Fil Anselmo, sam ubrizgao veliku dozu heroina u svoju ruku i umro na 5 minuta".

Od 2005. Fil je prestao sa korišćenjem teških droga, kako bi se očistio i spremio za operaciju diskus hernije. Operacija je prošla dobro i nekoliko meseci nakon nje, Anselmo se vraća snimanju i turnejama.

u novembru 2016. Anselmo je izjavio da je prestao da pije alkohol.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Official Philip H. Anselmo - Official Philip H. Anselmo”. philanselmo.com (на језику: енглески). Приступљено 2018-05-17. 
  2. ^ „NewsLibrary Search Results”. nl.newsbank.com. Приступљено 2018-05-17. 
  3. ^ „News Archives: The Buffalo News”. nl.newsbank.com (на језику: енглески). Приступљено 2018-05-17. 
  4. ^ „Grand Forks Herald: Search Results”. nl.newsbank.com. Приступљено 2018-05-17. 
  5. ^ „Official Live: 101 Proof”. Wikipedia (на језику: енглески). 2018-01-22. 
  6. ^ „Dimebag Darrell, Four Others Killed In Ohio Concert Shooting”. MTV News (на језику: енглески). Приступљено 2018-05-17. 
  7. ^ Tobias Wetzel (2007-04-04), phil anselmo giving statement about the murder of dimebag, Приступљено 2018-05-17 
  8. ^ „Phil Anselmo On Vinnie Paul: “My Door Is Wide Open” - Metal Hammer”. 2012-04-19. Приступљено 2018-05-17. 
  9. ^ „Housecore Records - PHILIP H. ANSELMO”. www.thehousecorerecords.com. Приступљено 2018-05-17. 
  10. ^ „Phil Anselmo on Superjoint, Trump and Making Things Right”. CLRVYNT (на језику: енглески). Приступљено 2018-05-17. 
  11. ^ „Celebrity Boxing Fan: Musician Philip Anselmo | BoxingInsider.com”. BoxingInsider.com (на језику: енглески). 2008-05-14. Приступљено 2018-05-17. 
  12. ^ „Philip H. Anselmo Talks Boxing | BoxingInsider.com”. BoxingInsider.com (на језику: енглески). 2010-03-09. Приступљено 2018-05-17. 
  13. ^ „Phil Anselmo battled back from drugs and surgery to rock as hard as ever”. NOLA.com (на језику: енглески). Приступљено 2018-05-17.